Ezért szeretjük az egynapos síeléseket

Ezért szeretjük az egynapos síeléseket

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita - Támogatott tartalom
2022/01/12
Ha már elvonási tüneteid vannak, és minden vágyad egy kis csúszás, egy egynapos ausztriai Rokonsportos síelés után garantáltan boldogabb, kiegyensúlyozottabb ember leszel!

Miért olyan jó az egynapos síelés? 


-    Ha megnyugtat a tudat, hogy így az év elején még egyetlen napot sem kellett kivenned, az egynapos síelés ezen nem is fog változtatni. Szombaton vagy vasárnap – vagy bármelyik munkaszüneti napon - nekiindulhatsz, és egy hajnali indulással, akár kevéssel a felvonók indulása után odaérsz, majd órákon át síelhetsz, hogy késő estére, éjjelre otthon lehess. A Rokon Baráti Kör január 16-án, február 6-án és február 22-én is szervez például ilyen villámlátogatást a szomszédos Ausztria síterepeire. 

-    Az egynapos síelésekre nem kell a fél házat magaddal vinni. Síruha, síléc vagy board, sisak, bot és váltóruha legyen nálad. Ha a helyszínen a síbérleten kívül (felnőtteknek ez kb. 50 EUR/nap, gyerekeknek 25 EUR/nap + 2 EUR kaució) másra már nem akarsz költeni, akkor némi frissítés - energiaszelet, forró ital is kerüljön a hátizsákba. 

-    Abban az esetben, ha nincs saját felszerelésed, és az egynapos túra miatt nem is szeretnél beruházni, rendelkezésre áll egy rakás sportszer-kölcsönző, ahol prémium minőségű holmikat tudsz bérelni némi kaució ellenében. Például itt  

Ezért szeretjük az egynapos síeléseket-1
Csoportoknak jár a kedvezmény!
Ezért szeretjük az egynapos síeléseket-1
Forrás: Rokon Sport
Ezért szeretjük az egynapos síeléseket-1

-    Ha tovább takarékoskodnál, érdemes szervezett úton (link) részt venni. Ennek egyik nagy előnye, hogy abszolút értelemben véve kevesebbe kerülnek, ráadásul nem kell pár óra alvás után hajnalban vezetned, így az odafelé úton még szunyókálhatsz egyet a buszban, visszafelé pedig rögtön el is kezdheted a sportolás fáradalmainak kipihenését. 

-    Az egynapos síelés nem igény túl nagy szervezést, nem kell szállást foglalnod, nem kell a logisztikát megszervezni. Elég, ha az utazás előtt 1-2 nappal csekkolod a helyi időjárást, hóhelyzetet az adott pályán, és ekkor döntöd el, hogy nekiindulsz-e.

-    Egy nap alatt jó alaposan bejárhatod, megismerheted az adott pályarendszert. Ha pedig a síelés előtt/után/közben egy kis változatosságra vágysz, hótalpat, bakancsot, szánkót is vihetsz magaddal, és olyan helyeken barangolhatsz, ahová léccel vagy deszkával a lábadon nem merészkednél. 
Ha kedvet kaptál az egynapos síeléshez, ezt már a következő január-februári hétvégék egyikén meg is teheted. Erre az egyik legjobb helyszín a Budapesttől mindössze 332 km-re lévő Semmering stuhlecki oldala, és az ott található 24 km-es pályarendszer. Januárra és februárra is tudsz gyorsan helyet foglalni magadnak egynapos síelésre!  

Fontos megemlíteni, hogy természetesen akkor is vonatkoznak rád az osztrák járványügyi szabályok/korlátozások, ha csak egy napra ruccansz ki síelni. 2021. december 20-tól a karanténmentes beutazás akkor lehetséges a számodra,
- ha rendelkezel két oltásról (egydózisú oltás (Janssen) esetén egy oltásról) szóló oltási igazolással ÉS 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, vagy 
- 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással ÉS 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, vagy
- rendelkezel három oltásról szóló oltási igazolással.

A fentieket a tapasztalataink alapján mind az országba való belépéskor, mind a síbérlet vásárlásakor ellenőrzik az ún. Grüner Pass csekkolásával. Sajnos az oltással nem rendelkezőknek az egynapos síelés a karanténkötelezettség miatt nem kivitelezhető (a többnapos sem annyira ésszerű, hiszen a karantén alól legkorábban ők 5 nap múlva, negatív PCR-teszttel „szabadulhatnak”). A kiutazás feltételeiről bővebben az osztrák oldalán tájékozódhatsz. 

A legközelebbi lehetőségeid egynapos túrára a Rokon Baráti Körrel:

Semmering Stuhleck - 2022.01.16

Semmering Stuhleck - 2022.02.06.

Egynapos sítúra programok részletesen