World Ski Awards - a sí-turizmus Oscar-díja Hír

World Ski Awards - a sí-turizmus Oscar-díja Hír

Gulyás Sára
2013/12/04
400 millió síelő véleménye szerint...
Hirdetés

Az első hallásra talán furcsán csengő World Ski Awards, nem más, mint a kiválóság ünneplése és díjazása a sí turizmusban. Ez a testvér szervezete a World Travel Awards-nak, amit az utazási ipar Oscar díjaként is emlegetnek. A cím nyertesei azok a szálláshelyek, illetve síterepek lehetnek, amelyeket a legkiválóbbnak szavaznak meg a kategóriájukban. 

Szinte elképzelni is lehetetlen, de 2013-ban világszerte 400 millió síelő 2000 szállás közül, vagyis több mint 6 millió hotel ágya közül választhat.

A világon 80 ország kínál szabadtéri pályát a téli sportok űzői számára, a díj arra a 20 nemzetre összpontosít, akik a jövőjét formálják ennek a dinamikusan fejlődő iparágnak.

 

A verseny célja, hogy a legjobbak díjazásával ösztönözzék a sípályák üzemeltetőit és a szállásadókat, hogy növeljék a ’felhasználói élményt’ vagyis folyamatos megújulással egyre jobbak és egyre egyedibbek legyenek. Szempont az is, hogy az országok mind a hazai szintű, mind a nemzetközi piacra koncentráljanak és vonzanak egyre több turistát.

 

A szavazás 2013. augusztus 26-án indult, és nyilvános volt, bárki szavazhatott a World Ski Awards weboldalán a szakmában dolgozóktól a média munkatársain át a hobbi síelőkig.

Öt kategóriában lehetett voksolni a kedvencekre:
- Best Ski Resort - legjobb sípálya, város, falu vagy síterep pályázhatott erre a címre
- Best Ski Hotel - legjobb síhotel, világszínvonalú luxus ellátást nyújtó szálláshelyek kategóriája
- Best Ski Boutique Hotel - a címért azok a szálláshelyek versenyezhettek, amelyek kevesebb, mint 50 szobával rendelkeznek, kisméretűek, egyediek és stílusosak, mindemellett pedig világklasszis ellátást biztosítanak
- Best Ski Chalet - ebben a kategóriába nevezhettek a faházak, amelyek családok és nagyobb csoportok kifogástalan ellátására alkalmasak
- Az ötödik kategória nyertese pedig az lehetett, aki valamilyen kiemelkedő teljesítményt nyújtott a sí turizmus területén.

 

A díjátadó ünnepélyt az A-ROSA Hotelben, Kitzbühelben rendezték meg november 16-án, egy háromnapos exkluzív hétvége csúcspontjaként. Az eseményen 200 meghívott vendég vett részt, a sí turizmus kulcsfigurái és a szakmában piacvezetők Észak-Amerikából, Európából, Ázsiából, Dél-Amerikából és Ausztráliából.

 

award.jpg
award.jpg

 

A legjobbak
- A legjobb sípálya a francia Val Thorens lett,
- a világ legjobb sí-faháza elismerést a Bighorn, Revelstoke-ban, (Kanada) kapta,
- Aurelio Lech (Ausztria) vitte el a világ legjobb boutique hotel díjat
- és a világ legjobb sí hotelje pedig nem más lett, mint a The Ritz-Carlton Bachelor Gulch-ban (USA).

Az est végén a WSA Akadémia átadott egy egyedülálló trófeát a „Kiválló szolgáltatás nyújtása a sí turizmusban” címmel Dr. Josef Burger részére, aki az AG Kitzbühel vezérigazgatója.

 

Sion Rapson, a World Ski Awards vezető menedzsere úgy nyilatkozott, hogy: „Fenomenális volt a reakció az eseménnyel kapcsolatban. Világszerte több százezer utazásszervező, szakmabeli és síelő szavazott a kedvenc téli szálláshelyére, síterepére. Az este nyertesei mind hihetetlenül büszkék lehetnek, hogy a legkiválóbbnak lettek megszavazva a kategóriájukban.” Megköszönte a résztvevőknek, hogy eljöttek ezen a hétvégén a világ minden szegletéből. Beszédében kiemelte, hogy kitzbüheli helyszín különlegessége abban rejlik, hogy a legendás Hahnenkamm Versenyeknek (1931 óta rendeznek itt lesiklóversenyeket, 1967 óta pedig világ kupát is) ez a középkori történelmi város ad otthont, ami szinonimájává vált a síturizmusnak és egyike a világ legikonikusabb, téli sportok űzésére alkalmas célállomásainak.

Szóval tartotta még a megjelent vendégeket Uwe Schramm a A-Rosa Resort igazgatója is, aki elmondta: „Boldogok vagyunk, hogy mi lehetünk a házigazdái a legelső megrendezésre került World Ski Awards díjátadó-ünnepségnek.” Valamint a legnagyobb dicsőségnek nevezte, hogy együtt ünnepelhetik a nemzetközi sí turizmus iparának legjobbjaival a hotel győzelmét, ami a rendezvénysorozat megkoronázása volt számára.

 

Minden bizonnyal hagyományteremtő esemény volt, ami komoly motiváció lehet a jövőben a sípályáknak és szállásoknak, hogy egyre magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsanak a sportolni és pihenni vágyók számára. Valamint segít a téli utazásukat szervezők számára, hogy ki tudják választani a legjobb síterepet és a legjobb ágyat a pihenéshez, abból a több mint 6 millióból!

A nagy érdeklődés miatt jövőre is biztosan lehet majd szavazni, és szerintem érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hiszen így válhatnak a személyes kedvenceink a világ legkedveltebb helyeivé.

Hirdetés