Unalmas a síelés? Tudunk mást! Hír

SlovakiTravel;http://www.slovakia.travel
2010/11/18
Tudtad, hogy a sípályákon nem csak síelni és snowboardozni lehet?
Hirdetés
Előfordult már Veled, hogy egy többnapos sí-szabi alatt tartottál volna egy-két nap szünetet valami más izgalomra vágyva? Vagy hívnak a haverok, de csak a társaság vonz, a síelés nem? Na akkor figyelj, mert a Szlovák síterepeken egy rakás izgalmas dolgot csinálhatsz, amíg a többiek síelnek.  
 
Szánkózás - ki ne kívánna visszatérni a gyermekévekbe és átélni a megismételhetetlen atmoszférát, a fagytól kicsípett arcot, a szánkózás nyújtotta örömet. Egyes központok a hegyoldal egy részét már a szánkózók számára alakították ki. A legjobb lehetőségeket Szlovákiában valószínűleg a Hrebienok hegyen található szánkópálya nyújtja, ahova kényelmesen feljuttat az ismert drótkötélvasút (sikló). Vannak azonban közúton vezető nem hivatalos pályák is, amelyeken néha autóval is lehet találkozni úgyhogy csak óvatosan!. Ilyen pálya van például a rózsahegyi síterepen SkiPark Ružomberok , ahol aszfaltúton Malinóból 6 km-t mehetsz egészen a kabinos drótkötélpálya völgymegállójáig. Bizonyára nincs versenytársa a Rózsahegy (Ružomberok) melletti 8 km hosszú és 900 m szintkülönbségű Smrekovice – Podsuchá útvonalnak!
 
81164-sleigh.jpg
 
Bobpálya – gyors siklás acélsíneken futó kocsin, hirtelen szerpentinek, ugratók, zuhanások. Mindezt Szlovákia leghosszabb, 1300 m hosszú bobpályája kínálja. Ilyen téli lesiklást élhetsz át a Snow Paradise Veľká Rača Oščadnica síközpontban.
 
81164-bobpalya.jpg
 
Snowtubing – széles, havon sikló gumigyűrűk. Ez a sport Észak-Amerikában nagy népszerűségnek örvend, onnan került Szlovákiába. A síelésre kevésbé alkalmas, enyhe lejtésű terepen az igazi. Csak be kell ülni a gumikerékbe, ráakaszkodni a felvonóra és felhúzatni magunkat egy pár méterrel feljebbre, majd a karbantartott, különlegesen kialakított pályán leereszkedni a lejtőn. Snowtubingozási lehetőséget szinte minden nagyobb központban kínálnak.
 
81164-snowtubing.jpg
 
Kitewing – adrenalinbomba. Ha szörföztél már valaha, akkor a kitewing biztosan közell áll hozzád ugyanis az elv ugyanaz. A kitewing egy síelésre vagy akármire – snowboardozásra, korcsolyázásra, stb. -  kifejlesztett ultrakönnyű vitorla. Tulajdonképpen az egész vitorlát a kezedben tartot, zsinórok vagy más fogórészek nélkül. Számtalan manővert hajthatsz végre, sőt akár el is rugaszkodhatsz a földtől és repülhetsz. A szárnyas repülés történelme 1988-ra Finnországba nyúlik vissza, amikor ott megjelent az első kite (szárny). Röviddel utána az extrém síelők kezébe került és az igazán nagy májerek ma már néhány száz métert is tudnak repülni - a rekord 505 méter. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a jégreérés mindig keményebb a vízreérésnél. Aki ki akarja próbálni a kitewinget, az megteheti pl. Jasnán .
 
81164-kitewing.jpg
 
Snowrafting – a snowtubinghez hasonló attrakció. 6 főnyi legénység ül be egy gumiszánba és a havas, különleges kialakítású pályán ereszkedik gyorsan lefelé. A szánt gyakorlatilag lehetetlen kezelni – de éppen ez a lényege, ettől szórakoztató. Azért mégis, meg lehet állítani valahogy? Mindenről gondoskodik a gumikötél, amely a szánt biztonsággal meg tudja állítani.
 
81164-rafting.jpg
 
Bungee katapult – az embert rugalmas gumikötélen lövik ki a földről. A kilövésnél hasonló mozgódaruk használatosak mint a bungee jumpingnál. A kilövésre váró személy a földön beszáll a kilövőszerkezetbe, majd a rugalmas gumikötél kifeszítése után kilövik őt a magasba. Ezt Te is átélheted pl. Csorbatón .
 
81164-trampoline.jpg
 
Bungee trambulin – kétoldalú trambulin. Egy szokásos trambulin elrugaszkodási ereje a látogató oldalához erősített gumizsinórok húzása által megsokszorozódik. Az ugrások magassága a 6 métert is elérheti és még különféle akrobatikus mutatványokat is kipróbálhatsz. Trambulin található pl. Donovaly síközpontban.
 
81164-bungeetrampolin.jpg
 
Bungee running – aránylag egyszerű tevékenység. A gumizsinór a versenyzőre van erősítve, aki igyekszik annak ellenállását legyőzni és minél messzebbre eltávolodni. Ezt a fajta szórakozás kínálja pl. a Donovaly síközpont.
 
81164-bungeerunning.jpg
 
Siklóernyőzés – A felszerelésen kívül még jó időjárás és egy jó nagy domb is szükséges hozzá és máris felülről csodálhatod a tájat. A legkeresettebb hely a Chopok és a Nová hoľa Donovaly község határában. Megfelelő magaslatokat kínálnak és kötélpályán könnyen megközelíthetőek. Tandemrepülésre is van lehetőség, tehát tapasztalat nélkül is újkori Ikarosszá válhatsz.
 
81164-paragliding.jpg
Hirdetés