Menü

2007.11.27.     Hozzászólás 0

Sípályák bővülő szolgáltatásokkal

A síterepek közötti versengést nem csak az elhelyezkedés és a természeti adottságok döntik el, hanem az is, hogy miként élnek ezen adottságokkal és milyen szolgáltatásokkal teszik kényelmesebbé és élvezetesebbé a síeléssel töltött napokat.


Egy sípályán fejlesztés címszó alatt legtöbbször a hóágyúk és a sífelvonók üzemeltetését, bővítését illetve korszerűsítését értik, illetve ezekkel a fejlesztésekkel szinte mindenhol találkozhatunk.

Az enyhe időjárás ellen a középkori harcok során alkalmazott hadieszköz mai leszármazottját, a hóágyút vetik be, ami mesterségesen előállított havat terít szét a pálya területén. Ezzel a módszerrel az alacsony magasságú természetes havat lehet feltuningolni, egyes esetekben 100%-ban mesterségesen havas pályát is elő lehet állítani. 

A síelés egyik feltétele az, hogy egy magasan elhelyezkedő ponttól egy alacsonyabbig lehessen lecsúszni. Míg ezt a feltételt természetanyánk megadta, úgy a magaslatba való feljutást már magunknak kell megoldani. Erre találták hát ki a sífelvonókat, melynek számos fajtáj létezik az egyszerű "kapaszkodj és felhúzunk" módszertől a "fullextrás" zárt sífelvonókig.

 

A sípályák üzemeltetői tehát alapvetően e két szolgáltatást bővítik a vendégek odacsalogatása érdekében, azonban a versenyben további szolgáltatások, eszközök és fejlesztések is előkerülnek.

 

Eplényben a liftek és hóágyúk mellett zárt oktatási területet alakítottak ki a kezdők, vagy a tudásukat fejleszteni kívánó haladók számára, illetve megalakították az Eplényi Síklubot, keretet adva ezzel a pályán síelők társaságának.

Visegrádon is tudják mitől döglik a légy és gondoltak a későn érkezőkre is. Az esti sötétség beköszöntével egyszerűen megnyomnak egy gombot és a síelők kivilágított sípályán csúszkálhatnak tovább.

A Mátraszentistváni sípark hócsúszdaparkot és oktató rétet is biztosít, illetve fejlesztés alatt áll a kártyás beléptetõrendszer (Skidata) kialakítása is a sílifteknél.

Ha már szóba kerültek a kártyás beléptetőrendszerek, meg kell említeni Annaberg és Lackenhof terepeket, ahol a kártyás beléptetőrendszert automatikus síbérlet-érzékelővel fejlesztik. Ennek előnye, hogy a belépőnk maradhat a kabátzseb mélyén, az érzékelő így is szabad utat enged számunkra. Ez hideg időben és lécekkel teli kéz esetén igencsak hasznos kényelmi plusz.

Annaberg kivilágított tanulópályája és óriási szőnyegfelvonója tovább növeli a kényelmet, Lackenhof-ban elkerített versenypályán alakítottak ki tréning központot.

A felvonó-fejlesztés nagyágyúja Gerlitzen-ben található, itt épült meg ugyanis Karintia első nyolcüléses felvonója, mellyel több sípálya kényelmesebben elérhető.

 

A fenti felsorolásban csupán néhányat emeltünk ki a számtalan pálya fejlesztései közül, ezért érdemes a kedvenc síterepek weboldalain vagy egyéb elérhetőségein érdeklődni a szolgáltatásokról.

 

Mozgásvilág.hu