Sípályák bővülő szolgáltatásokkal Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/11/27
A síterepek közötti versengést nem csak az elhelyezkedés és a természeti adottságok döntik el, hanem az is, hogy miként élnek ezen adottságokkal és milyen szolgáltatásokkal teszik kényelmesebbé és élvezetesebbé a síeléssel töltött napokat.
Hirdetés

Egy sípályán fejlesztés címszó alatt legtöbbször a hóágyúk és a sífelvonók üzemeltetését, bővítését illetve korszerűsítését értik, illetve ezekkel a fejlesztésekkel szinte mindenhol találkozhatunk.

Az enyhe időjárás ellen a középkori harcok során alkalmazott hadieszköz mai leszármazottját, a hóágyú t vetik be, ami mesterségesen előállított havat terít szét a pálya területén. Ezzel a módszerrel az alacsony magasságú természetes havat lehet feltuningolni, egyes esetekben 100%-ban mesterségesen havas pályát is elő lehet állítani. 

A síelés egyik feltétele az, hogy egy magasan elhelyezkedő ponttól egy alacsonyabbig lehessen lecsúszni. Míg ezt a feltételt természetanyánk megadta, úgy a magaslatba való feljutást már magunknak kell megoldani. Erre találták hát ki a sífelvonó kat, melynek számos fajtáj létezik az egyszerű "kapaszkodj és felhúzunk" módszertől a "fullextrás" zárt sífelvonó kig.

 

A sípályák üzemeltetői tehát alapvetően e két szolgáltatást bővítik a vendégek odacsalogatása érdekében, azonban a versenyben további szolgáltatások, eszközök és fejlesztések is előkerülnek.

 

Eplény ben a liftek és hóágyúk mellett zárt oktatási terület et alakítottak ki a kezdők, vagy a tudásukat fejleszteni kívánó haladók számára, illetve megalakították az Eplényi Síklub ot, keretet adva ezzel a pályán síelők társaságának.

Visegrád on is tudják mitől döglik a légy és gondoltak a későn érkezőkre is. Az esti sötétség beköszöntével egyszerűen megnyomnak egy gombot és a síelők kivilágított sípályán csúszkálhatnak tovább.

A Mátraszentistváni sípark hócsúszdapark ot és oktató rétet is biztosít, illetve fejlesztés alatt áll a kártyás beléptetõrendszer (Skidata) kialakítása is a sílifteknél.

Ha már szóba kerültek a kártyás beléptetőrendszer ek, meg kell említeni Annaberg és Lackenhof terepeket, ahol a kártyás beléptetőrendszert automatikus síbérlet-érzékelő vel fejlesztik. Ennek előnye, hogy a belépőnk maradhat a kabátzseb mélyén, az érzékelő így is szabad utat enged számunkra. Ez hideg időben és lécekkel teli kéz esetén igencsak hasznos kényelmi plusz.

Annaberg kivilágított tanulópályája és óriási szőnyegfelvonó ja tovább növeli a kényelmet, Lackenhof -ban elkerített versenypályán alakítottak ki tréning központ ot.

A felvonó-fejlesztés nagyágyúja Gerlitzen -ben található, itt épült meg ugyanis Karintia első nyolcüléses felvonója , mellyel több sípálya kényelmesebben elérhető.

 

A fenti felsorolásban csupán néhányat emeltünk ki a számtalan pálya fejlesztései közül, ezért érdemes a kedvenc síterepek weboldalain vagy egyéb elérhetőségein érdeklődni a szolgáltatásokról.

 

Mozgásvilág.hu
Hirdetés