Ezért síelj Magyarországon

Ezért síelj Magyarországon

Kakuk András
Kakuk András
2014/12/10
De miért is? 
Hirdetés

A szerint igen is van rá ok, és többek között ezen okok népszerűsítése végett jött létre a Chernel István sí klaszter.

Klaszterünk célja a sport-, és fizikai aktivitás hazai népszerűsítése, a havas sportok kultúrájának és a biztonságos téli sportolás ismereteinek széles körű terjesztése és erre megfelelően fejlesztett helyszínek, sípályák biztosítása. A Klaszter célja, hogy a magyar sízők a hazai sípályák felé forduljanak, ezáltal a magyarországi síélet fejlődjön. Idézzük Fehér Gyulát az ötletgazdát. 

Tényleg arról van szó, hogy néhány hazai érdekcsoport el akarja nekünk magyárzni, hogy a Normafa gleccser jobb, mint Kaprun? 

Nem, itt nem erről van szó. 

Idehaza kb. 500 000-en síelnek aktívan és aki magát ebbe a csoportba vallja az biztos egyetért, hogy sokan úgy esnek neki a hegynek, hogy azt sem tudják melyik a jobb lábuk. Az ő esetükben elmondható, hogy sokkal előbb érnek el sikerélményt és élvezetes síelést ha oktatótól tanulnak és a biztonságról ekkor még nem is beszéltünk. Ausztriában oktatót bérelni 3 havi átlag fizu. Tanulásra sok esetben igenis megfelelő egy magyar sípálya. Pláne ha esetleg iskolai oktatásról beszélünk. 

Fehér Gyula megjegyzi, hogy "nem síelők" egyre többen vannak a pályákon, azaz amelett és rájuk is számítanak a sí piac szereplői. Ebben is egyetértek főleg hazai viszonylatban. Ha a hazai sípályákat inkább téli sport bázisként kezeljük és meg tudnak jelenni egyéb lehetőségek korcsolya pálya, téli bob stb... egyre több helyen akkor biztos elérhető a cél, hogy a hazai sí élet is fejlődjön. 

 

Eplény Forrás: Mozgasvilag.hu
Eplény
Kép forrása: Mozgasvilag.hu

 

A tanuláson kívül megannyi ok van arra, hogy néha itthon is csússzunk egyet. Eplényben, Mátraszentistvánon, Sátoraljaújhelyen több magas színvonalú eseményt tartanak többek között heti rendszerességű esti, kivilágított síelést budapesti transzferrel együtt. 

Fontos azonban, hogy tudjuk mire jók a magyar sípályák és mire nem? Fontos, hogy megfelelően "pozícionálják" őket. Ne próbáljanak rávenni, hogy Normafán síeljek sokat mert ott pont 20 éve nem volt olyan hó ami több napig megmaradt volna. 

Természetesen a klaszter céljai között üzleti érdekek is vannak, ezért tudják maguk mellett a Magyar Turizmus Zrt-t és a Nemzetgazdasági Minisztériumot akik szívesen látnák a SZÉP kártya felpörgetését télen is, hogy még egy "siker sztorit" könyvelhessenek el. Itt azért kicsit elgondolkodtam, mert pont a hetes ott tartózkodásra nem a legmegfelelőbbek a hazai síterepek, de ha 1-2 vendégéjszakával ők is elégedettek akkor ám legyen. 

A végső döntés úgyis egy eddig nem említett tényezőtől függ. Ez pedig a hó, vagy annak hiánya. 

Otthon vagy a hazai sípályákban? Tedd magad próbára ezzel a rövid kis kvízzel!

 

Hirdetés