Menü

2011.01.26.     Hozzászólás 4

Mozgásvilág.hu

Mitől túrasí a túrasí

Forma szerint a túralécek terén közel akkora a változatosság, mint pályahű társaiknál...


Mitől túrasí a túrasí?

Túrasí kialakítási szempontok

- lehessen vele (jól) siklani, de:
- alkalmas legyen a felfelé haladásra,
- minél könnyebb legyen,
- bírja a strapát (jeges felszín, kövek, faágak stb.).

 

Eltérés a pályalécektől

A közepük általában szélesebb, a rádiuszuk tehát nagyobb, mint a pályaléceké. Ez az alak terepen, túrán sokkal előnyösebb, mert:
- gyaloglásnál a középső nagyobb felületnek (és nagyobb merevségnek) köszönhetően egyenesebb marad mély hóban is a léc, nem áll fel ívesen az eleje és vége, így nem (annyira) csúszik vissza az emelkedőn
- stabilabb az egyenes-futása
- lefele jobban felsiklik a hó felszínére

Jellemző rádiusz (mérettől is függ): 15-23m.
Súlya az átlagos 4-5 kg helyett 1,5-3kg/pár.
Egy átlagos sítúrán 5 lépéssel emelkedünk 1 métert. Ha lépésenként csak +2kg-ot cipelünk, akkor a szintén átlagos 1000 méteres emelkedés alatt 1000x5x2=10.000kg-ot, azaz 10 tonnát mozgatunk meg – feleslegesen!

 

Forma szerint a túralécek terén közel akkora a változatosság, mint pályahű társaiknál

- a legkeskenyebbek a régi stílus egyre csökkenő számú képviselőit, a súlyminimumra törekvő versenyzőket és az extrém túrákra készülőket célozzák meg

- a legtöbb túrázó és síalpinista a lesiklás élményére is egyre több hangsúlyt fektet, de az elkerülhetetlen súlynövekedés kompromisszumokra készteti a vásárlókat. Ma pl. a 112-78-100-as méret átlagosnak mondható.

- a freeride szerelmesei akár néhány plusz kilót is bevállalnak a tökéletes siklásélményért, és azt sem bánják, ha a felvonók sportszerűtlen szolgáltatásait is igénybe kell venniük a feljebbjutáshoz: mindezt persze csakis nyakig érő szűz hóban! Náluk a 126-84-112-es méret karcsúságával tűnik ki.

- és végül ’megjött amerika’ jeligére Európába is begyűrűztek a extra-széles lécek, melyeket olyan porhóra terveztek, amilyen Kanadában és Japánban megszokott (az óceánról érkező sós légtömegek miatt), de az Alpok lejtőin (sajnos) ritka vendég. Itt a kb. 112-es méret a léc közepét jellemzi!

 

A pályalécek kitűnő tulajdonságait a súlycsökkentés miatt a túralécek általában nem érik el, de legtöbbször nincs is szükség oly mértékű éltartásra és rezgéscsillapításra, mint a jegesre locsolt versenypályákon.

 

A jó túrasí fontosabb paraméterei

Kicsi csavarodási torzió, jó rugalmasság, kicsi rezonancia, a célnak leginkább megfelelő geometria és minél kisebb súly! Ha ezek mind megvalósulnak, nem csak a lécünk, a pénztárcánk is jóval könnyebb lehet...

  

Túrasí cipő

Túrázásra kifejezetten erre a célra felhasználható sícipőket gyártanak, amelyek alkalmasak lesiklásra is.
A túrázásra is alkalmas sícipő szárát úgy alakítják ki, hogy az képes legyen nagyobb szabadságot adni a lábnak a sível felfelé haladáshoz. A túra sícipő hátsó részén egy kapcsolót/csatot helyeznek el, melynek használatával merevíteni vagy szabaddá lehet tenni a cipő szárának mozgását.Felfelé menetben mozog a szár, lefelé egy pontban stabilizálja a síző lábát.

A felfelé menet sícipővel és léccel a lábon igencsak megterhelő feladat, így a gyártók igyekeznek mind több súlycsökkentést véghez vinni a felszerelésekben. Például egyes túracipőkbe már karbonszálas héj paneleket is beépítenek. Illetve a csatok számát is igyekeznek csökkenteni.

 

Túrasí kötés

Úgy van kialakítva, hogy a sarokrésze fix vagy mozgatható. A kötés orra pedig fixen
tartja a túra sícipő orrát. A felfelé menetben általában két pozícióba állítható, egy mélyebb és egy magasabb állásba, mely a túrasíelő lábát támasztja fel az emelkedő meredekségéhez illeszkedve.

Meredekebb részekre érdemesebb jobban feltámasztani a sarokrészt, hogy a talp vízszintes állása megmaradjon. Maga a kötés milyensége is rendkívül meghatározó. Egyrészt a súlya, és hogy mennyire egyszerű állítani menet közben, akár bottal is.

 

Fóka

 

A cikk megírásában segítséget Halász László - Rokonsport nyújtott.

Olvass többet a témáról: túrasí

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • SiMoon 2016.02.23.   16:52

  SiMoon
 • grikisti 2016.02.15.   10:51

  grikisti

  Az Alpokban, kárpátokban kombi-síbakanccsal túrasíkötéssel, fókával jártam. Itthon a könnyű sífutópályákon előnyösebb a futóléc, mert könnyű és a futócipőben, ha kell gyalogolni is lehet. Igazi sítúrára telemark sí való itthon, ha van hó. Én egy gumipofájú bovdeles kötést régi egyenes elánlécen használok közönséges túra bakkanccsal. Meredekerdei utakon nagyon óvatosan! Mer, ez nem lesiklásra való!

  válasz erre...

 • Boti 2016.02.12.   16:20

  Boti
 • Csaba 2016.02.11.   15:32

  Csaba

  Kedves Magazin! A túrasí mint sport a síelés alapja, pár szóban meg lehetett volna említeni, de erről komoly cikk is születhet a jövőben. A cikkhez még feltétlenül szükséges, az ami nélkül a felfelé haladás szinte lehetetlen lenne - A fóka! (Ennek is több típusa van) Emellett jelen van még a Firnvas, amit ritkán használ a túrázó, de akkor életet menthet. Üdvözlettel: M.Csaba (Hegymászó oktató)

  válasz erre...