Mitől jobb a Swix vax, mint a másik vax?

Mitől jobb a Swix vax, mint a másik vax?

Takács Viktor
Takács Viktor
2019/12/18
Azt hitted a síléc vaxolás unalmas téma? Hát nem az...
Hirdetés

A Swix története közvetlenül a második világháború után kezdődött. A céget 1946-ban alapították Svédországban és egy Martin Matsbo nevezetű svéd síelő tapasztalatai alapján a világon elsőként kezdtek modern sívaxokat gyártani. Közel 6000 fizikai teszt után már ekkor

rájöttek, hogy nincs értelme tovább próbálkozni egy univerzális, minden körülményre megfelelő vax kifejlesztésével,

ugyanis a hó és a külső körülmények annyira különbözőek, hogy nem jutnának megfelelő eredményre. Ezért a Swix vaxok különböző színeket és betű/szám kódokat viselnek, melyek az ideális felhasználási területet jelzik.

 CH Liquid Forrás: swixsport.com

CH Liquid

Kép forrása: swixsport.com

A termelés egy része már ekkor is Norvégiában, az Oslo közeli Fjellhamar városában történt, majd közel 20 évvel később, 1964-ben az egész gyár átköltözött a norvégokhoz. Az azóta eltelt több mint ötven év alatt a cég több tulajdonos váltáson esett át és több kisebb céget is magába olvasztott, így termékpalettája a vaxok és az ehhez kapcsolódó kiegészítők mellett sok más "síkompatibilis" dologgal bővült, mint például a technikai ruházat vagy a síbotok. A Swix brand a világ egyik legnagyobb sívaxokkal és kiegészítőkkel foglalkozó vállalatává nőtte ki magát, termékeinek kiváló minőségét jól példázza, hogy a Norvég északi sí csapat olimpiai aranyérmesei a kezdetektől fogva Swix vaxokon csúsznak.

A swix vaxok 6 kategóriája

A Swix vaxokat 6 különböző kategóriába sorolhatjuk, a kategóriákon belül pedig azonos színskála segít tájékozódni az ajánlott hőmérséklettartományokról. Több más gyártó is átvette a jól bevált színkód rendszert, ám míg a Swix hat, addig a többiek jellemzően csak három különböző tartományra gyártanak vaxokat, illetve továbbra is próbálkoznak az univerzális vax elkészítésével. A megjelölt hőmérséklettartomány a levegő hőmérsékletét jelenti, mégpedig árnyékban.

A gyártó 4 féle fluor tartalmú vaxot kínál, melyekből van meleg, illetve hideg (vagyis folyékony) verzió is. A folyékony stickek simán elférnek a zsebünkben, így akár a pálya közepén is "meghúzhatjuk" vele a lécünket, ha nem csúszna elég jól. A kategóriákat az különbözteti meg egymástól, hogy különböző szilárd kenőanyagok hozzáadásával különböző minőségű hóra tervezték őket.

Swix wax-csomag Forrás: swixsport.com
Swix wax-csomag
Kép forrása: swixsport.com

A palettán találunk terméket porhóra, durva szemű hóra, koszos hóra és műhóra egyaránt.

A CH jelölésű 5. kategória az úgynevezett hydrocarbon vax, amely gyakorlatilag az alap vaxokat foglalja magába. A legtöbb gyártó közel sem fed le ilyen széles felhasználási területet!

Az átlagos síelőnek ez a profizmus talán túlzónak tűnhet, de a jó vax a hétköznapi használatban is rendkívül megkönnyíti a síléc kezelhetőségét.

Mivel még a meleg vaxok is viszonylag gyorsan kopnak, ezért aki egy kicsit is ad a síélményre és csúszás közben nem a következő sörről ábrándozik a hüttében, annak érdemes kicsit beleásnia magát a házi síszervizelés tudományába és érdemes sílécét minden síeléshez az adott körülményeknek megfelelő vaxszal felkészítenie. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, de a folyamat a Swix szerviz kiegészítőivel akár az internetről is megtanulható és bárhol elvégezhető.

Swix síléc vaxolás Forrás: swixsport.com
Swix síléc vaxolás
Kép forrása: swixsport.com

Egyre szélesebb körben ismert, hogy a fluor tartalmú vaxok hosszútávon rendkívül káros hatással vannak az ivóvízkészletre. Itt térünk rá a hatodik kategóriára! Bár a versenyszintű vaxolásban egyelőre nem nagyon van alternatívája ennek az anyagnak, a szabadidős felhasználás területén a Swix komoly energiát fektet abba, hogy termékeit a jövőben fluormentessé tegye! A Norvég síszövetséggel kötött partneri együttműködésük egyik fő eleme ez a vonal és jelenleg már az eladott Swix vaxok 60 százaléka fluormentes! FRISSÍTÉS: A 2020/21-es világkupa sorozatban már tilos lesz fluortartalmú vaxot használni minden egyes FIS versenyen.

Ugye, hogy izgalmas volt!?

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés