Minden idők legdurvább lesiklása

Minden idők legdurvább lesiklása

Pintér László
Pintér László
2014/12/13
Cody Townsend Alaszka egy titkos szegletében talált egy lehetetlen kuloárt – vagy inkább kürtőt. Aztán százzal átsíelt rajta. Időközben azonban kiderült, nem ő volt az első. Travis Rice snowboardos néhány nappal korábban már lecsúszott ugyanitt.
Hirdetés


Hamarosan megjelenik a Matchstick Productions (MSP Films) és a Red Bull Media House legújabb egész estés sífilmje, a „Days Of My Youth”, melynek epikus zárójelenetében Cody Townsend egy lehetetlennek tűnő csúszást mutat be. Átlagemberek ilyet csak számítógépes játékban mernek bevállalni, ahol több élet van. Az extrémsízők persze nem átlagemberek.

A 31 éves freeride guru az , miután a videó elképesztő tempóban kezdett terjedni az interneten.

Az interjúban elmondta, hogy ez volt az egyik legfélelmetesebb dolog, amit valaha művelt. A pontos helyszínt nem árulta el, mert az „lerombolná a mítoszt”, és mindenki oda akarna menni. Csak annyit tudni, hogy valahol a délnyugat-alaszkai Tordrillos-hegységben van.

A kuloárt a helikopterből vette észre és első ránézésre nem tűnt síelhetőnek, mivel egy kürtőben végződött. A legfelső 15 méter szinte függőleges, utána 60 fok körüli, majd 40-45 fokig enged ki. Persze nehéz pontos értéket mondani, hiszen kb. 100 km/órás tempóban száguldott át az alsó részén. Ott egyébként 2 méternél is keskenyebbre szűkült a kürtő, szinte meg lehetett érinteni a két falat, ha kinyújtotta volna mindkét kezét.

Nem volt megállás, nem volt menekülő út. Ha valami rosszul sül el, nem úszod meg.

Ahogyan az a videón is jól látszik, legfelül húzott egy nagyobb ívet, valamint lejjebb is fékezett kettőt-hármat, mielőtt a legszűkebb részen eleresztette volna a léceket. Ezek nélkül csak irányíthatatlan zuhanás lett volna.

A kuloár valós méreteire csak akkor döbbent rá igazán, amikor már benne volt. Tudta, hogy itt nem lehet hibázni, nincs megállás, nincs egérút.

Ez a filmrészlet egyébként elnyerte „Az év sí nyomvonala” díját a Powder magazin idei szavazásán.

Cody Townsend a kuloárban Forrás: Red Bull
Cody Townsend a kuloárban
Kép forrása: Red Bull

A többi fotóért kattints a képre!

Travis Rice snowboardos tavaly már lecsúszott ugyanitt, csak eddig nem publikáltak róla filmanyagot.

Az igazán érdekes dolog azonban csak most következik. Travis Rice snowboardos (ugye láttátok a "That\'s It That\'s All" című filmet?) már a tavalyi szezonban hódeszkával jött le ugyanitt. Szintén egy egész estés filmhez forgattak, csak ebből még nem publikáltak egyetlen részletet sem. Érdekes, hogy abban a filmprojektben is közreműködik a Red Bull Media House. Travis most a honlapjára feltett egy rövid videót, és egy fotót is. Utóbbin már bent siklik a kuloárban.

Travis felhívta telefonon Codyt, hogy megbeszéljék, ki mit gondol az esetről. Hiszen ugye Codyt most az egész internet istenként tiszteli, mert mindenki azt feltételezi, hogy ő jött itt le először. Pedig nem. Csak a videó hamarabb kikerült a netre, és ezzel Cody elhalászta a dicsőséget Travis elől. Akinek azért érezhetőe keserű a pirula. A beszélgetést Travis Rice honlapján angolul el lehet olvasni. Egymás kölcsönös vállveregetése mellett azért érezhető némi kínos feszengés a beszélgetésből...

Hirdetés