Így spórolj a sífelszerelésen Hír

(x) - Támogatott tartalom
2019/02/01
Nem kell mindent újonnan beszerezni...

A téli sportok költségesek, hiszen akár síelésről, akár snowboardról beszélünk, a felszerelés mellett a szállással, az utazással és a síbérlettel is számolnunk kell (a síelés olcsósítási lehetőségekről itt írtunk nemrég). De miért ne tudnánk legalább a felszerelésen spórolni?

Nem kell mindent újonnan beszerezni, a neten böngészve szuper modellekre bukkanhatunk, ráadásul kölcsönzői áron. 

 

Íme pár hasznos tipp az online beszerzőkörúthoz a Vaterától:

Hódítsuk meg a hóbuckákat!

A szükséges felszerelések közül a legfontosabb természetesen a megfelelő síléc beszerzése. Miért vennénk drágán újat a gyerkőcnek, úgyis gyorsan kinövi. Magunknak pedig ugyanolyan áron sokkal profibb modellt vehetünk használtan. De mégis hogyan válasszunk? Általánosságban elmondható, hogy minél merevebb a léc, annál jobb sítudáshoz ajánlott, de a magasságunkat, a súlyunkat és terepet is figyelembe kell venni.
A lécek hosszát is az alapján érdemes kiválasztani, hogy mennyire vagyunk tapasztaltak. Az állig érő tökéletes a teljesen kezdők számára, míg a szájig érő hossz a barátokkal töltött intenzív hétvége során is megállja a helyét, és akkor is, ha a gyerkőccel siklunk a lejtőkön.

 

Sífelszerelés Forrás: vatera.hu
Sífelszerelés
Kép forrása: vatera.hu

 

A síbakancs kiválasztására is érdemes hasonlóan nagy gondot fordítani: ezek keménységének mértékegysége a flex index, amely 40-től 120-ig terjed. Kezdőknek és vékonyabb alkatúaknak a puhább, alacsonyabb számozású javasolt, míg a már jól és dinamikusan síelőknek a magasabb keménységi értékű ajánlott. Hogy a cipő a lehető legnagyobb kényelmet biztosítsa, már anatómiailag formázott, sőt, fűthető talpbetétet is beszerezhetünk.

A tökéletes siklás érdekében pedig a síbot kiválasztására is szánjunk időt: ha megfordítjuk és a hótányér alatt megfogjuk, akkor a felkarunknak és az alkarunknak 90 fokos szöget kell bezárnia. A hótányér méretét pedig a pálya típusa határozza meg: a sebesség kedvelői kisebb, 50mm körüli méretűt választhatnak, ami pontosságot biztosít. A közepes, 70-75mm-es méret pályán és pályán kívül is megállja a helyét, míg a nagy, 80-85mm körüli a porhó szerelmeseinek ideális, így a pályán kívül is könnyebb a lesiklás.

 

Vegyük fel a kesztyűt!

Ha egész nap kint siklunk a havon, a réteges öltözködés önmagában már nem elég. Nem érdemes pamutba bújtatni magunkat, hiszen abba könnyen beleizzadunk és nehezen szárad. Célszerű inkább technikai aláöltözetbe bújni, ami könnyen megszárad és jól tartja a hőt.

 

Síszezon Forrás: vatera.hu
Síszezon
Kép forrása: vatera.hu

 

A kesztyű is legyen vízálló, hőtartó és picit nagyobb, mint a kezünk. Ne feledkezzünk meg a szemünk védelméről sem! A legjobb, ha magunkkal viszünk egy sötét üvegű szemüveget a napsütés ellen, és egy világos, citromsárga üvegűt a ködös, havas időre. Illetve bármilyen óvatosak is vagyunk, bármikor történhet baleset, így a csomagba mindenképpen kerüljön bele egy sisak is. A sérülés elkerüléséhez fontos a megfelelő méret és az állnál kipárnázott, fokozatmentesen szabályozható pánt, a kényelem érdekében pedig célszerű több szellőzőnyílással rendelkező típust beszerezni.

 

Extra tippek

A felszerelés és az öltözék mellett ne felejtsünk el legalább 30-as, gyerekeknek pedig 50-es faktorszámú naptejet bepakolni. Mivel a hó visszaveri a napsugarakat, így az arcunk még egy nyári strandolásnál is jobban megéghet. Emellett megfelelő hidratálók segítségével megelőzhetjük a kéz, az ajak és az arc kiszáradását is. Ha pedig már a helyszínen vagyunk, nincsen más hátra, mint hogy jól érezzük magunkat. Mivel egész nap mozgunk, ezért különösen figyeljünk a kellő folyadék- és energiabevitelre. Egy müzliszelet, némi pénz, iratok és balesetbiztosítási dokumentum mindig legyen kéznél.

Jövőre pedig, ha már haladó szintre fejlődtünk, illetve a gyerekek sokat nőttek az előző szezon óta, a régi sífelszerelést könnyen eladhatjuk a Vaterán.