Igazi változások a magyar téli sport életében Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/10/27
Biztosan sok magyar tehetség szeretne valamely téli sport nagyágyúja lenni, de erre eddig ismerjük el nem sok esély volt. Az oly távolinak tűnő sikereket lehet, hogy egy „ausztriai sógor” hozza nekünk 2007-ben?
Hirdetés

Talán Magyarország adottságainak köszönhetően, de furcsa helyzetben vannak a magyar téli sportok. A két legnépszerűbb sportágaknak, a síelésnek és a snowboardnak évente 500-700 ezer ember hódol. Ez egy hatalmas tömegbázis, amelyet gyakorlatilag egyetlen szervezet, fórum sem tudott egy rendszerben kezelni. Érdekes módon ebből az igen tekintélyes létszámú bázisból nem sikerült kialakítani egy jól szervezett élsportolói közeget sem, ha a jeget meg is törte néha egy-egy reménység.

 

Ennek több oka is van:

 

Ø a kis hazánkban nem megfelelő viszonyok,

Ø a megfelelő média támogatás és ezzel párhuzamosan a tőkeerős támogatók hiánya,

Ø az alul szervezettség,

Ø a megfelelő know-how hiánya – gondolunk itt az edzőkre, edzéstechnikákra stb.

 

és még lehetne sorolni. Az utóbbi években azonban egyre több hazai szervezésű verseny, esemény kerül megrendezésre, amelyek egyre nagyobb nyilvánosságot is kapnak. Érezhető a fejlődés, már csak a kereteket és a struktúrát kellene rendezni.

 

Ezzel kapcsolatosan a mai napon egy érdekes szimbiózisban működő társulás (Fullsport SE, Magyar Sí Szövetség, Havazin c. magazin, Neckermann) vázolta terveit.

 

A kezdeményezés központi szereplője a Fullsport SE, amely 2005. évben alakult azzal a határozott céllal, hogy profi magyar sí versenyzőket nevel. Az SE elnöke, Dr. Szepesi István az idei szezonban már jó eredményeket vár az egyesület reménységeitől. Ennek érdekében szerződtették a junior világbajnok Robert Zlan szlovén edzőt, Ivan Sabo szlovák edzőt, az erőnléti edzésekért pedig a többszörös magyar bajnok atléta, a Sydney olimpiai 11. helyezett Kürtösi Zsolt felel, aki egyébként a 2006. évi téli olimpiai játékokon a négyes bob csapat tagjaként képviselte hazánkat.

Meglepetés, hogy az osztrák Kilian Albrecht, aki 18-szor szerepelt a világ 10 legjobb síelője között, 2007-ben a Fullsport SE versenyzőjeként szeretne magyar színekben rajthoz állni a világkupa sorozatokon és a világbajnokságon. Az osztrák kiválóság egyébként már edzőként is segíti a magyar egyesület munkáját.

A téli felkészülés helyszíne az ausztriai , ahol a magyar versenyzők már nemzetközi környezetben készülhetnek a szezonra.

 

A Magyar Sí Szövetség részéről az idén megválasztott főtitkár, Ozsváth Miklós tett ígéretet arra, hogy feledteti a szövetségről kialakult kedvezőtlen képet. A Szövetség nyit a szélesebb tömegbázisok felé, és dinamikus munkával igyekszik komolyan tenni valamit a magyar sí sportágért. Ennek fényében örömmel álltak e különleges kezdeményezés mellé.

Ami pedig már látható: teljes arculatváltás, jobb kommunikáció, új internetes oldal, nyitott gondolkodásmód és várhatóan színvonalas versenyek.

 

Az RTL-Klub Havazin c. magazin műsora a nyilvánosságot, a Neckermann pedig az anyagi segítséget biztosítja.

 

Nos, kíváncsian várjuk az eredményeket, mindent bele!

 

- mozgásvilág -

 
Hirdetés