Hóban leselkedő veszély Hír

Hóban leselkedő veszély Hír

Pintér László
Pintér László
2015/01/12
Jacob Wester freesíző bokáját egy ártatlannak tűnő lejtőn a friss hóból kiálló, szinte láthatatlan szikla törte el. Hogyan ne kezd a szezont – tanulságos lecke minden sítúrázó számára.
Hirdetés

A szabadstílusú sí világában kissé járatosabbak bizonyára jól ismerik a svéd freestyle-gurut. Jacob Wester az elmúlt évtized egyik meghatározó freesízője. Versenyeken elért eredményei közül a 2009-es X Games Big Air bronzérmet, valamint a 2008-as Freestyle.ch győzelmet érdemes kiemelni. Az utóbbi években egyre inkább a freeride felé fordul, nagyon sok időt tölt pályán kívüli szűzhavas lejtőkön.

Az idei szezon azonban még azelőtt véget ért számára, mielőtt igazán elkezdődött volna. Chamonix-ban várta, hogy végre megérkezzen az igazi tél, aminek volt ugyan néhány komolyabb nekifutása, de stabil hóréteg 3000 m alatt nem igazán alakult ki. Ilyen helyzetben persze becsülni kell minden közepes havazást. Jacob is így tett, és egy 15-20 cm-nyi friss havat hozó front után két barátjával azonnal indult az Aiguille du Midi felvonó Helbronner állomására, ahonnan a napsütötte olasz oldalon Courmayeur felé lehet lecsúszni. Ideálisnak nem mondható hóviszonyok között, viszont csodás időben vetették bele magukat a Tour Ronde és a Dent du Géant havas labirintusába.

Négy nagyszerű csúszás után aztán Jacob teljesen váratlanul nagy sebességgel rásíelt egy „cápauszonyra” (snow shark - hó alól kiálló szikla). A bukás következtében eltört a szárkapocscsontja a bokanyúlvány felett, valamint elrepedt a combcsontja ízületi bütyke a térdízület felett. 12 éves pályafutásának ez az első komolyabb sérülése, amiből azért sejthető, hogy nem egy túlvállalós sízőről van szó.

Bokatörés Forrás: Freeride.se - Jacob Wester
Jacob bokája a hócápával történt találkozás után
Kép forrása: Freeride.se - Jacob Wester
 

Jacobot először egy helyi kórházban látták el, majd hazautazott Svédországba, ahol egy stockholmi kórházban két lépcsőben műtik.

A szűzhavas örömöket keresők számára több tanulsággal is jár a történet. Az Alpok területén a helikopteres mentés egymagában is 1-2 millió Ft körüli tétel, és akkor még nem beszéltünk a speciális hegyimentés és ambuláns ellátás több százezer forintos költségéről. Az óvatosság és a terepviszonyok megfelelő megítélése mellett tehát érdemes megfelelő kategóriájú biztosítást is kötni. Jacob Wester is óvatosságra int mindenkit:

„Vigyázzatok a hegyen a vékony hóréteggel, a hócápák mindenütt ott vannak, és akkor marnak beléd, amikor a legkevésbé számítasz rá!”

A balesetről és az azt megelőző örömsíelésről videó is készült. Ha csak a cápára vagytok kíváncsiak, tekerjetek a 3. perchez.

 

How Not To Start Your Season - Jacob Wester from Jacob Wester on Vimeo.

Hirdetés