Az egyik legjobb téli mozgásforma: Jégkorcsolya Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/01/09
Ne legyen a téli hideg indok arra, hogy miért maradunk otthon a tv, vagy a számítógép előtt. Számtalan példát tudunk említeni a téli szabadidős kikapcsolódásra, amik közül most külön kiemeljük a jégkorcsolyát.
Hirdetés

A hideg időben végzett testmozgás a nyári mozgásokhoz képest több frissességet is nyújt, mert nem kell a fullasztó meleget elviselnünk. Megfelelő réteges öltözékkel és bemelegítéssel akár a mínuszokban is kellemes komfortérzetünk keletkezhet.

A jégkorcsolya ráadásul tömegsport, így remek szórakozást nyújt a barátokkal vagy a családdal. Korcsolyázni lehet befagyott tavakon , vagy mesterséges pályákon is. A természetes környezetnek kétség kívül megvan a maga varázsa, de sok veszélyt rejt magában. Csak tartósan 0 fok alatti hőmérsékletű időszakban merészkedjünk a jégre és előtte tájékozódjunk a tavak állapotáról a meteorológiai infókból.

Biztonságosabb , komfortosabb és a városiak számára könnyebben megközelíthető korcsolyázást kínálnak a mesterséges korcsolyapályák.  

A legismertebb és legnépszerűbb pálya a Városligeti Műjégpálya . Több mint száz éves történettel büszkélkedhet, mára 12 000 négyzetméteres felületével Európa legnagyobb fedetlen jégpályájának számít. A korcsolyázásra napi két turnusban van lehetőség, a belépő 700 és 970 forint között mozog. A hivatalos weboldalon nem található információ diák-, vagy csoportos kedvezményről.  

Március elejéig várja a korizni vágyókat a Nyugati téri bevásárlóközpont tetején üzemelő jégterasz . A pálya rendezvényeivel, illetve a speciális sportlehetőségeivel (hoki, curling, stb.) is csábítja a mozogni vágyókat. Előny, hogy a jégfelület 2200 négyzetméteres, így csak igazi tömeg esetén lehet kényelmetlenségtől tartani. Főleg fiatalok látogatják, bár ez a – néhol elviselhetetlenül – hangos zene miatt érthető. Napi háromszor, 4 órás turnusokban nyit ki, az esti turnusok közül a pénteki és a szombati jégdiszkóként működik. 14 éves kor alatt 600 és 700 forintért lehet csúszkálni, idősebbeknek 800 és 1000 forintot kell fizetni.  

Az Újpest központtól induló 14-es villamos végállomásánál üzemel a Budapesti Koripálya . A pálya télen-nyáron nyitva tart, mérete a hokipályának megfelelő 1800 négyzetméter. A csarnok közönségkorcsolyázáson kívül műkorcsolya-oktatásnak, hokiedzésnek és délelőttönként óvodásoknak is helyet ad, ezért érdemes előre tájékozódni a nyitvtartásról és az időbeosztásról. A pályát 800 forintért lehet igénybe venni.  

A másik újpesti korizási lehetőség Újpest központtól a 96-os busszal közelíthető meg. Az Újpest Stadiont a  közönségjég ideje alatt, szombaton és vasárnap 15-17 óráig sokan látogatják. Ilyenkor is nyitva tart a büfé, a kölcsönző és az élező, sőt pihenésként csocsózni is lehet. A stadion jegét csak hétvégén veheti igénybe a közönség, hét közben ugyanis hokiedzéseknek, meccseknek, és természetesen az UTE csapatának ad otthont. Az 1800 négyzetméterű pályát 500 forint ellenében lehet használni.  

Kevésbé ismert a 2001 óta nyitva tartó Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium jégcsarnoka . Az Ecseri úti metrótól a 81-es busszal kell a Távíró utcáig utaznunk. A pálya elsősorban általános iskolák és gimnáziumok részére van fenntartva. A 264 négyzetméteres pálya egésze kibérelhető, közönségkorcsolyázásra szombaton és vasárnap van lehetőség, 250 forintos áron.  

Valószínűleg már sokan hallottak a Budapest második legrégebbi újtípusú üzletközpontjában, a Pólus Center ben található zsebkendőnyi méretű pályáról. Főleg korcsolya- és hokiedzéseknek ad otthont, a civilek változó időpontokban használhatják – ezekről az időpontokról pontos tájékoztatást a 06-1-4194070-es számon lehet kapni.  

Budán egyedüliként várja vendégeit a Széna tér i buszpályaudvar és a régi városfal között található, sátorral fedett korcsolyapálya. A téli szezonban reggel 7-től este 12-ig látogatható. A kezdő és haladó korcsolya-, jégkorong-, és jégtánctanfolyamokra folyamatosan várják a jelentkezőket. A belépő 800 Ft.  

Legfiatalabb, s - talán éppen ezért - egyik legkorszerűbb pálya a Pesterzsébeti korcsolyapálya. Nem tartozik a legkönnyebben megközelíthető pályák közé, de szolid árai és felszereltsége miatt megéri bolyongani. Hévvel kell Pesterzsébetig utazni, onnan egy kacifántos útbaigazítást követve hamar a bejáratnál találjuk magunkat. A Pesterzsébeti Jégpálya legnagyobb előnye, hogy belépőnkkel a megszokott kétórás turnusok helyett az aznapi közönségkorcsolya teljes időtartamát kihasználhatjuk. Diákok 600, felnőttek 7-800 forintért használhatják.

A lehetőség tehát megvan, ki-ki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb és legjobban megközelíthető pályát, ha egy kis csúszkálásra támad kedve.  

Mozgásvilág.hu
Hirdetés