Ski Amadé, Ausztria legnagyobb síparadicsoma

Ski Amadé, Ausztria legnagyobb síparadicsoma

Takács Viktor
Takács Viktor
2006/09/20
Frissítve:
2024/01/04
A jót könnyű megszokni! A Ski Amadé egy igazi giga síterület, ahol minden van, ami szem-szájnak ingere, ráadásul mindez modern, 21. századi formában.
Hirdetés

Amikor az ember elkezdi tervezgetni a téli vakációt, elsőként mindig az merül fel, hogy hova is lenne érdemes utazni. Persze sokaknak van bejáratott helye, azonban mi szeretjük a változatosságot és arra buzdítunk mindenkit, hogy ha teheti, próbáljon ki új helyeket nem csak a síelést, de bármilyen más kikapcsolódást illetően. A helyszín megválasztásakor rendszerint sorra vesszük az igényeinket és próbálunk olyan sípályát, síterületet találni, ahol a lehető legtöbb ilyen igényt ki tudjuk elégíteni. Ez a feladat annál nehezebb, minél nagyobb társasággal utazik az ember, ugyanis bizonyára ismerős a helyzet: mindenkinek más a jó! Ennek fényében a kisebb síterepekkel nincs könnyű dolgunk, ugyanis szinte mindegyik másban jó. Az egyik nyugodt, lankás, de apa nem tud csapatni a feketén. A másik kőkemény, modern, de anya és a gyerekek már felfelé is szédülnek. A harmadikon van minden, ami szem-szájnak ingere, de ha beköszönt a rossz idő, ülhetünk az apartmanban, mert bizony nem nagyon van mit csinálni a síelésen kívül. Ugye, hogy nem egyszerű?

Válaszd a hatalmas síterepeket

A megoldás az, hogy néhány plusz kilométert bevállalva egészen valamelyik giga sírégióig autókázunk, ahol a sípályák száma gyakorlatilag végtelen, a pályák aljában fekvő települések pedig a síturizmus köré épültek fel, aminek az lett az eredménye, hogy gyakorlatilag minden a kikapcsolódásról szól. Van szállás mindenféle árkategóriában, üzletek tömkelegében vásárolhatunk, ráadásul nem is feltétlenül dupla áron és szolgáltatások, illetve alternatív programok egész garmadája közül válogathatunk, ha épp nincs kedvünk síelni. Ausztriában nem egy ilyen síterület található, köztük a Ski Amadével, melyet most szeretnénk néhány szóban bemutatni nektek.

Ausztria legnagyobb síparadicsoma Ski amadé-1
Ausztria legnagyobb síparadicsoma Ski amadé-1
Forrás: Ski Amadé

Ski Amadé

Alpok szívében található síterületet 5 régiót foglal magában, ami összesen 860 kilométernyi változatos pályát, közel 300 felvonót és hütték százait jelenti. Ezeket a számokat kimondani is sok! Egyetlen síbérlettel mind az öt terület, a Salzburger Sportwelt, a Schladming-Dachstein régió, Bad Gastein, a Hochkönig és a Grossartal is bebarangolható, bár egyetlen területen is olyan hosszú pályarendszerek vannak, hogy egy sítúra alatt nem is feltétlenül érdemes átruccanni egy másikra. „Célzástól” függetlenül mindenképp érdemes a SuperSkiCard névre hallgató, mind az 5 előbb említett síterepre érvényes bérletet választani, ugyanis az nem drágább, mintha külön, csak az általunk kiválasztott síterepre vennénk meg a belépőt. Már a terület elhelyezkedéséből és a pályakilométerek számából is következik, hogy bizony igencsak hóbiztos síterületről van szó. 3000 méteres hegycsúcsok árnyékában nincs az az isten, hogy ne lenne elég hó. Gyakran már novemberben természetes havon síelhetünk, ugyanis a Magas,- és az Alacsony Tauern, valamint a Dachstein csúcsai természetes módon tartóztatják fel hófelhőket kifacsarva belőlük fehér tartalmukat. Abban az igen ritka esetben, amikor Holle Anyó kissé lustálkodik, több ezer modern hóágyú gondoskodik arról, hogy tökéletes minőségű pályákat kapjunk a pénzünkért.

Ausztria legnagyobb síparadicsoma Ski amadé-2
Ausztria legnagyobb síparadicsoma Ski amadé-2
Forrás: Ski Amadé

2023-as fejlesztések

Az egyébként is rendkívül modern régió évről évre folyamatosan fejlődik, csak idén (2023) 96 millió eurónyi fejlesztést hajtottak végre sípályaszerte. A teljesség igénye nélkül pl. Grossarltalban új 10 üléses lift épült (a korábbi 8-ast elbontották és a fenntarthatóság jegyében máshol újra felépítik), a Dachstein régióban olyan új felvonóállomások épültek, melyek energiaszükségletének 80 %-át napelemek fedezik, illetve megújult az online jegyvásárlási rendszer, melynek segítségével előrefoglalás esetén jó pár eurót megspórolhatunk. Folyamatosan, az új „internetes” világrendhez igazodva fejlesztik az elektronikus felületeket, többek között létrehozták a Ski Amadé Friends klubot, melybe regisztrálva számtalan kedvezményt lehet igénybevenni, illetve bizonyos információkhoz sokkal hamarabb hozzájuthatunk, mintha csak a weboldalt olvasgatnánk. Ilyen és hasonló fejlesztések évről évre várhatók a jövőben is.

Ausztria legnagyobb síparadicsoma Ski amadé-3
Ausztria legnagyobb síparadicsoma Ski amadé-3
Forrás: Ski Amadé

Szolgáltatások

Mint már céloztunk rá, gyakorlatilag nincs olyan, ami nincs. Korcsolyapálya, fittness terem, uszoda, lovas hószánozás, sítúrázás, jégmászás és amit csak el bírunk képzelni. Szerintünk a legjobb minden közül a Gastein területen fekvő Bad Gasteinben található „Felsen Therme Gastein” elnevezésű sziklafürdő, melyben akár rögtön a lecsatolás után regenerálhatjuk a havon elgyötört tagjainkat. 

Ausztria legnagyobb síparadicsoma Ski amadé-4
Ausztria legnagyobb síparadicsoma Ski amadé-4
Forrás: Felsentherme Bad Gastein

A Ski Amadé sírégióban tehát minden igényű és tudásszintű síelő megtalálhatja a számítását és azon sem kell aggódni, hogy a család nem síelő tagjai mit kezdenek majd magukkal. A igénybevehető szolgáltatásokról a régió honlapján, a www.skiamade.com – on lehet tájékozódni, ahol, ahogy már említettük, akár a síbérletünket is meg tudjuk online vásárolni.

Hirdetés