ABS-t mindenkinek

Kakuk András
Kakuk András
2015/02/03
The North Face moduláris légzsák rendszer bármilyen hátizsákra
Hirdetés

Ha jön a púder az egyre inkább elterjedő freeride miatt hazánk fiának szíve is erősebben ver. A ketyegő aztán el kezd lenyugodni ha a lavina veszélyre gondolunk. Ugyanígy vakarjuk a fejünket ha egy ABS-s vagy hasonló elven működő légzsákos hátizsákot szeretnénk megvásárolni. 

Korábban írtunk már az Ortovox zsákjairól  melyek ABS rendszert használnak, bemutattuk a többi rendszert is, többek között a Black Diamond forradalmi újításait. 

Mindegyiknek nagy baja hogy, viszonylag nagyobb összeggel vágják haza a családi költségvetést, amit nehéz otthon megmagyarázni. Ezen kívül a legtöbb rendszer zsákkal együtt készen jön. Ha van már zsákunk fölösleges lehet egy újabb hátizsákba fektetni, főleg ha olyan változatot veszünk melyből nem varázsolható ki a légzsák rendszer. Ezeket a zsákokat aztán nyáron vagy más alkalommal nem túl praktikus használni. Ki akarna nyári túrához magával cipelni egy légzsák rendszert? Ugye...

A megoldás egyrészről a kölcsönzés nyújt, ami tavaly óta a -ban elérhető. 

Az igazi megoldás azonban eddig még váratott magára, de a The North Face jóvoltából most közelebb kerültünk hozzá.

A TNF által piacra dobott moduláris rendszer két különálló ABS lavina légzsák ami bármilyen hátizsákra felszerelhető, és ugyanebből okból kifolyólag ha nincs rá szükségünk le is szerelhető.

Nincs többé fölösleges zsák beszerzés, hirtelen a meglévő 100 éves hátizsákunkat is légzsákossá tudjuk varázsolni.

A TNF rendszer egy esztétikus egységcsomagban kapható. Maga az eszköz úgy néz ki, hogy a légzsákok 2 oldalt található rekeszben vannak elhelyezve, melyeket elöl hevederek, hátul hálós anyag tart össze.

Fékészen Forrás: Mozgásvilág
Fékészen
Kép forrása: Mozgásvilág

Hátizsákunkat háti részét a hálós anyag felé irányítva helyezzük bele majd elöl a hevederekkel rögzítjük a zsákunkra. Ezután (közben) azt kell még megoldanunk, hogy a hátizsákunk vállpántjait kioldozzuk és a hálós részen kívül újra összeszereljük. 

Magának a TNF egységcsomagnak is van vállpántja amit hátizsákunk pántjára illeszthetünk (így igazából 2 pár vállpántunk lesz) és arra rögzítjük tépőzárral a légzsákok kioldóját. Ezen felül természetesen comb heveder is található rajta ahogyan illik. 

Ha nem túl érthető, akkor segítségül nézzétek meg a Powder Magazin magyarázó videóját.

A poén a végére marad. Az egységcsomag hazai boltokban is kapható lesz idéntől, javasolt fogy.ára Bruttó 117 000 Ft ami közel fele az eddig elérhető légzsákos hátizsákoknak!

 

Hirdetés