Kisnánai vár túra

A Kisnánai vár túra hossza 38 Km. Az útvonal szintemelkedése 150 m, szintideje 3 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Hírt kaptunk róla, hogy a Gepida lehetőséget ad kerékpárjainak tesztelésére éles környezetben a Mátra lábánál, Mátrafüreden.  Azonnal lecsaptam a lehetőségre, amikor kiderült, hogy az új bringás tesztcenterrel közelebbről is megismerkedhetünk a Gepida jóvoltából. Szállásunkat a mátrafüredi Diána Panzió biztosította.
A túra kerettörténetéhez klikk ide!

 


Kisnánai vár túra nagyobb térképen való megjelenítése

 

A napot Mátrafüredről indulva, aszfalton, kis lejtőzéssel kezdtük.. aztán a lejtő folytatódott.. tovább és tovább..egészen Abasárig.

 

Főútról balra kanyar Abasár irányába
Főútról balra kanyar Abasár irányába

Főútról balra kanyar Abasár irányába

 

Itt már gondoltuk, hogy takarékoskodni érdemes az erővel, mert visszafelé kellemes kis mászás várható. Abasártól Markaz irányába az út hullámozva fel-le vezet, kis erőlködés után máris lejtő, aztán ismét emelkedő és így tovább. Utunk az alsóbbrendű autóúton csak néhányszor „zavarja” meg egy-egy autó, igazából nem kell stresszelnünk magunkat az itteni forgalom miatt. Markazra érve egy kis ékszerdoboz városkába botlunk, kellemes meglepetés ér bennünket. Ahogy beérünk a településre érdemes egyből egy lejtős jobb kanyart vennünk, hogy közelebbről is megnézhessük a markazi tavat, amely köré igen szép kis házak épültek.

 

2.	Útjelző táblákat követve érkezés a Markazi tóhoz
2. Útjelző táblákat követve érkezés a Markazi tóhoz

Útjelző táblákat követve érkezés a Markazi tóhoz

 

Rövid nézelődés után ismét a városkát átszelő útra térünk, de aki itt pihenőt szeretne beiktatni, vagy körbekerekezni a tavat, ne szalassza el a lehetőséget. A főúton továbbhaladva néhány perc után beérünk Domoszlóra. Domoszlón csak átsuhanunk - bár itt is van egy horgásztó - majd nemsokára be is érünk Kisnánára.

 

Domoszlói horgásztó
Domoszlói horgásztó

Domoszlói horgásztó

 

Célpontunk a kisnánai vár, mely a közelmúltban lett helyreállítva és egy kis térítés ellenében a közönség számára látogatható. A bejáratnál egy kedves felújított parasztházba is be lehet menni, ahol rövid tájékoztatást kapunk a korabeli életről és a szobák jelentőségéről.

 

Kisnána tájház
Kisnána tájház

Kisnána tájház

 

Rövid nézelődés után ismét nyeregbe pattanunk és megkezdjük visszautunkat Mátrafüredre.

 

Kisnána várfal
Kisnána várfal

Kisnána várfal

 

Az út nagy része inkább emelkedős, így akinek sok volt a lejtőzés idáig, az boldogan rugaszkodhat neki a mászásnak. Utunkat szép mezők, akácosok, kisebb erdők szegélyezik és a Mátra déli oldalának látképe.

 

Markazról visszafelé Abasár felé, főútról balra fel
Markazról visszafelé Abasár felé, főútról balra fel

Markazról visszafelé Abasár felé, főútról balra fel

 

Az oda-vissza út összességében 3 óra 30 perc körül teljesíthető, persze ennél lehet gyorsabban vagy lassabban is, attól függően ki mennyire szeret fotózgatni közben.

Hirdetés