Garmin Etrex 30 Hír

2015/05/28
Hirdetés
Az Alpoktól az Adriai-tengerig vezető Trans Slovenia túra szakaszait gpx fájlban lehet letölteni a Bike-gps.com oldalról. Ha vezető nélkül akarjuk teljesíteni a túrát fontos a pontos fájl és megbízható hardware.
Mi a Garmin Etrex 30-t kaptuk útitársul. Ennél megbízhatóbb társ nem is kell.
Optimális kijelző méret A formás GPS robosztusnak tűnhet a GPS órákat hordók számára, de bizony megvan ennek az előnye. Az útvonalat méteres pontossággal illik követni, és a komoly sziklákkal tarkított lejtőkön fontos, hogy ne tévesszük el a következő kanyart. Az Etrex 30 kijelzőjét (2,2 colos) végig tudtam követni, ahol nem, ott mást sem tudtam volna, annyira rázott a vas alattam. A navigálás kesztyűben is könnyen ment. Ugyanezt egy órával nem biztos, hogy el tudtam volna játszani.
Az Etrex 30-n egy alap térképpel jön ami egy nem túl részletes valami. Mi térkép nélkül követtük a "csiganyálat" ami így is bevált. Térképpel előre láttuk volna a leágazásokat ami egyszerűsítette volna az életünket és nem szaladunk túl 5-6 alkalommal. A 70 km-es távon ennyit azért elnéztünk... (Az őrségi túráinkon részletes Magyarország térképpel próbáltuk ki az Etrex 30-at, amin még a jelzett túristautak is követhetőek voltak).
Felhelyezés Az Etrex 30-hoz tartozó kerékpáros adaptert egyszerűen gyorskötözővel rögzíthetjük. Ezt megtehetjük a kormányra vagy akár a stucnira is mert az adapter minden irányból felszorítható. Mindenképpen olyan helyre helyezzük ahol a cső vastagsága azonos. Ha oda rögzítjük ahol változik akkor a készülékünk le fog csúszni a rázkódások miatt.
Akkumulátor Az Etrex 30 2 db  AA-s elemmel működik, ami természetesen lehet akkus kivitel is. Előnye, hogy ha lemerül cserélhetjük útközben is. Mi 4 napig használtuk folyamatosan és jelenleg fél töltöttséget mutat. Ergo: akár egy hetes túrát is bőven kibír anélkül, hogy kilószámra vinnénk magunkkal a pót elemeket. 
Gpx fájl feltöltés Az egyetlen bosszantó apróság az lehet, hogy a GPS fájlt - ha az nem Garminnal készült- akkor nem ésszerű csak úgy feltölteni a készülékre. Ebben az esetben ugyanis "útvonalként" tekint rá, ami nem más mint egy max. 50 pontból álló célpont. Mivel a GPS fájlunk jóval több, mint 50 pontból áll, nem fogjuk tudni használni. 
Ilyen esetekben először egy szoftver segítségével (mi a Trackmaker.com ingyenes verzióját használtuk) át kell konvertálni Garmin kompatibilis fájlra és ha ezután töltjük fel a készülékre akkor már a "nyomvonalak" között találjuk ami aztán követni tudunk.
A Garmin Etrex 30-ra bármikor szívesen rábizzuk magunkat újra. Nekünk a legelőnyösebb tulajdonsága a megbízhatósága volt. 
Hirdetés
Hirdetés