Világmárka már az országúton is-Merida Reacto 2012 teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Vasvári press
2011/06/24
Magyarországi tesztre érkeztek a Merida gyár legújabb, jövő évi országúti team-gépei. A modelleket szakújságírók és kereskedők mellett olimpikonok is kipróbálták.Kuttor Csaba olimpikon élményei...
Hirdetés

A június végi országúti kerekezésre a Kis-Balaton melletti Zalakaros és Garabonc környékén került sor. A Sram Red-del szerelt szuperkönnyű Reactók nyergében, a vendéglátó hazai forgalmazó BikeFun Hungary Kft. meghívására mintegy húszfős csapat gyűjtötte a kilométereket a háromnapos, első országúti teszttáboruk alkalmával.

 A csapatban helyet kapott a ’92-es barcelonai olimpia mezőnyversenyében résztvevő – többszörös országúti-, pálya és mountain bike-bajnok – Eisenkrammer Károly, a 2004-es athéni ötkarikás játékok hegyikerékpáros viadalán teljesítő – kilencszeres ciklo-krossz bajnok – Vinczeffy „Zerge” Zsolt, illetve a sokszoros triatlonbajnok Kuttor Csaba, aki Sydney mellett Athénban és Pekingben is rajhoz tudott állni. A zalakarosi dombokon hegyikerékpárját ezúttal országútira cserélte Szalontay Bence, aki utánpótlás-bajnokként és Magyar Kupa-dobogósként a Merida Maraton Team CST egyik legnagyobb tehetsége.   

81644-merida_reacto.jpg
Fotó: Gajdov Géza

Merida Reacto 2012-Kuttor Csaba

A cím máris hibás, hiszen a Merida által szervezett különlegesnek számító országúti bemutató tekerés során nem csak a legújabb top kategóriát, a Reacto-t lehetett kipróbálni, de lehetőség volt a 2011-es Warpot vagy a különböző CycloCross bringákat is tesztelni. Személy szerint én az első napi tekerésen tudtam csak részt venni, ahol a számomra már ismerős Time Warppal teljesítettem az igen jó hangulatú 50km-t. A túra hangos sztorizgatások, és ugratások közepette, Jankovics Feri vezetésével, borpincés frissítőállomással a szokottnál némivel alacsonyabb átlagot prezentálva telt el, de ez utóbbi keveseket érdekelt.

A Reacto-ra voltam leginkább kíváncsi, melynek technikai megoldásai nagyon tetszenek mindamellett design-ra és súlyra is kifogástalan gép. Nem is csalódtam, nem nagyok tudok belekötni, igen kényelmes vele tekerni. Egy dologra érdemes odafigyelni, mégpedig a trendnek megfelelően ma már nem számokkal azonosítják a méreteket, hanem kb. mint a ruházati termékeknél: S, M/S, M/L, L, XL. Hogy pontosan melyik mit fed, arra a mérettáblázat alapján is nehéz válaszolni, így érdemes mindenképpen vásárlás előtt ráülni. Nekem például a korábbiakhoz képest a kisebb is elég, és a jelenlévő bringás szakemberek, legendák (Eisenkrammer, Zerge) megerősítették, hogy ha dilemma van, hogy egy versenyzőnek melyik is kell, akkor inkább a kisebb, és abból baj nem lehet. Ezzel, és még megannyi bölcselettel felvértezve köszöntem el vendéglátóimtól estefelé, nomeg azzal a megerősített tudattal, hogy a Merida végérvényesen országúton is világmárka ma már.

81644-olimpikon_kuttor_eisenkrammer_vinczeffy.jpg
Olimpikonok egymás között. Kuttor, Eisenkrammer, Vinceffy. Fotó: Gajdov Géza

A teszttáborban a 2012-es team-modellek, a Reacto, a Time Warp időfutam és a Cyclo Cross Team  kerültek fókuszba. A Merida Reacto magában hordozza a legújabb fejlesztéseket, ezzel előkelő helyet foglal el a szuperkönnyű karbonvázas high-tech felszerelésű országúti kerékpárok között.

Hirdetés