Van-e élet a bringalopás után? (Kerékpár azonosító rendszer) Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2009/10/07
Egy új módszer segítségével jelentősen megnő az esélye, hogy megleld eltulajdonított kerékpárodat. Szögezzük le, NEM bringalopás ellen óv meg az a jelölő rendszer, amit Magyar Kerékpárosklub ajánl, hanem abban segít, hogy könnyen és egyértelműen beazonosítható és megállapítható legyen ki a kerékpár tulajdonosa.
Hirdetés

Ha tegyük fel ellopták a kerékpárodat és mondjuk a hírhedt Verseny utcai piacon meglátod az eladó bringák között, mivel tudod igazolni, hogy a bringa a Tiéd!?

Mondjuk alvázszámmal és a vásárlást igazoló blokkal. A vásárlást igazoló blokkot egy idő után szokás elveszíteni, nem megőrizni, használtan vett bringa esetén pedig maximum az adásvételi szerződés helyettesítheti - már ha írtatok ilyet. A bringádat meg lehet annyira szétszedték, hogy a vázon kívül már semmi nem az eredeti rajta, az alvázszámot le is csiszolhatták, hiszen könnyen megtalálható.

 

 

Sőt, azt tudtad, hogy az alvázszám nem szabványosított?

Minden gyártó saját jelölőrendszert használ, így akár az sem elképzelhetetlen, hogy ugyanazon alvázszámmal több kerékpár is gurul a Világban. A másik hatalmas hiányossága az alvázszámozásnak, hogy nincs rendezett adatbázisba szedve, amit a rendőrség is elismerne és használna.

 

""

 

A megoldás tehát az lenne, ha létezne egy szabványosított jelölőrendszer, amit megfelelően egy egységes központi adatnyívántartó rendszerbe lehetne rendezni a tulajdonos adataival együtt, ezt a rendőri szervek is elismernék és használnák, tovább úgy lehetne a kerékpárt megjelölni, hogy se látni, se levakarni ne lehessen.

Már létezik... majdnem.

 

- Szabványosított jelölőrendszer: KIDOLGOZVA 

- Központi adatbázis: LÉTREHOZVA (folyamatosan bővül)

- Láthatatlan, lekaparhatatlan bringajelölés: MEGVALÓSÍTVA (DataDotDNA mikropontos jelölési szett)

- Rendőrség által elismert: FOLYAMATBAN (a 2010-es szezonra várható)

 

A dolog legérdekesebb része a "láthatatlan és levakarhatatlan jelölés". Hogyan? Mi is ez?

A DataDotDNA jelölés megértéséhez képzelj el egy pici pöttyöt. Na képzeld el, hogy ez a pötty még annál is kisebb és ráadásul rengeteg van belőle egy pici ragasztószerű folyadékos tubusba zárva. Ezeken a pöttyökön rözgítve vannak az egyedi jelölési kódok, amikkel beazonosítható a kerékpár és tulajdonosa. A tubus tartalmával minél több helyen és minél eldugottabb ficakokba javallott kenni egy-egy foltot, ami azután szabad szemmel nem látható és gyakorlatilag eltávolíthatatlan.

 

""

 

Miért olyan biztos ez? Nos, miután elég sok láthatatlan lötty van és a kerékpárodon a legeldugottabb helyekre is felkenheted, nincs az a tolvaj, aki annyit szőrözne a bringa átvizsgálásával, hogy mindet megtalálja és el is tüntesse (se ideje, se képessége). Egy egymillás bringánál már lehet elszöszölne pár napot, de akkor is tuti beleőszül a nem garantáltan alapos munkába. És persze alapesetben fogalma sem lesz, hogy a bringa meg van jelölve.

 

A pici jelöléseket egy erre alkalmas kódleolvasóval (ami kb olyan, mint a kézi vonalkódleolvasó) fel lehet deríteni és meg lehet tudakolni az azonosító kódot.

 

""

 

Amikor vásárolsz egy szettet, az interneten regisztrálnod kell magad a szett sorszámával, kerékpárod és saját adataiddal együtt, majd összekenni a bringát. Mindezek után Te és kerékpárod össze vagytok párosítva és ha netalán lába kélne kétkerekűdnek, a kód alapján bizonyítható lesz, hogy Te vagy a jogos tulajdonos. Ha eladnád a jelölt bringádat, vagy vennél ilyet, a neten lehetőség van módosítani a regisztrációt.

 

""

 

A rendszer tehát létezik, megvásárolható (A Magyar Kerékpárosklub és az Artep Kft. között létrejött megállapodás értelmében a Magyar Kerékpárosklub tagjai jelentős kedvezménnyel a normál ár feléért, 2.875 Ft áron vásárolhatják meg utánvétellel a DataDotDNA-BIKE kerékpáros szettet).

 

Már csak egyetlen dolog maradt hátra, az egész rendszert elismertetni és használtatni a rendőrséggel, kereskedőkkel. Az ígéretek szerint a következő szezonra már ez az akadály is elhárul.

 

Remélhetőleg a jelölt bringák elterjedése, népszerűsödése a bringatolvajokat is visszatartja idővel, így közvetetten a bringalopás ellen is véd a DataDotDNA.

Hirdetés