Ortlieb táskák a mindennapokra Hír

Ortlieb táskák a mindennapokra Hír

Kakuk András
Kakuk András - Támogatott tartalom
2020/12/03
Mert nem mindegy mibe pakolsz...

Keep dry what you love

Korrekt üzenet az Ortliebtől. A német márka 1982 óta mindent meg is tesz, hogy megfeleljen a szlogennek. A gyártás minden fázisa, azóta is mind egy fedél alatt, Németországban készül. A made in Germany felirat sok termékről hiányzik már, de az Ortlieb cuccokon még mindig ott virít!

Számomra a márka egyenlő a vízállóság és strapabíróság fogalmával. Ha ugyanez a táska PVC-mentes, 360 fokban erősen fényvisszaverő, finom tapintású szövetből készül annak ellenére, hogy vízálló, akkor karácsony előtt nehéz ellenállni, hogy ne írjam fel a listámra. 

Ortlieb táskák a mindennapokra-2
Made in Germany
Ortlieb táskák a mindennapokra-2
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

Vízállóság kimaxolva

Az Ortlieb táskái 100 000 mm vízoszlop nyomását bírják, ami önmagában elég tudományos és semmitmondó lehet. A mindennapokban használt legjobb esőkabátok max 30 000 mm víz nyomását bírják. Ha ezzel összehasonlítod, az már mond valamit. Az illesztéseket saját fejlesztésű technológiával hegesztik, sőt még saját, különösen vízálló zipzárt is fejlesztettek, ami 1 méterrel a víz alatt fél órát át szárazon tartja a benne tárolt értékeket. 

Ortlieb Commuter High Visibility Daypack a városi bringásnak

A commuter nem saját zipzárral felszerelt, hanem "összehengerelős/gyűrős" módon záródik. A belseje nincs túltervezve - az Ortlieb általában az egyszerűségre törekszik - de egy kivehető szivacsos laptoptartó azért található benne. Ha nem is erre a célra használod, a szivacs akkor is plusz puhaságot ad a hátadnak. Elöl egy plusz zseb is található, ami ugyan vízálló zipzárral van ellátva, de nem vízálló, mert két kicsi lyuk van rajta, hogy ha véletlen nyitva hagyod, akkor a víz ki tudjon belőle folyni. Hmmm...

Az alja gumiszerű anyaggal megerősített, ergo bátran ledobhatod a vizes, koszos aszfaltra, mert bírja és könnyen tisztítható. 

Ortlieb táskák a mindennapokra-5
Akár a földön is
Ortlieb táskák a mindennapokra-5
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

A legjobb az egészben mégis az, hogy a teljes táska, még a vállhevederek is fényvisszaverő textillel vannak átszőve, így teljes képtelenség bújócskázni benne, de a városi közlekedésben pont az ellenkező a cél. Ezzel a táskával az is észrevesz, aki nem akar. Mindezt úgy, hogy iszonyú jól néz ki. 

Ortlieb táskák a mindennapokra-3
Félhomályban is világít
Ortlieb táskák a mindennapokra-3
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

Sima hátizsák vs. Ortlieb hátizsák

Mennyi?

 

Hát igen. Az Ortlieb egyetlen hátránya az ára. Azt tudomásul kell venni, hogy a made in Germany felirat és a piacvezető fejlesztések sokba kerülnek. 

Kell ez nekem? Sima hátizsák előnyei, hátrányai. 

Persze, bárki, bármilyen zsákkal el tud bringázni. Az én egyik kedvencem, egy másik német márka maradék anyagokból készült cipőzsákja. Egyszerű, valamennyire vízálló és azon is vannak fényvisszaverő elemek. Igen, és lehet autózni Daciaval is és Porschével is. Mindkettő elvisz A-ből B-be. 

Amennyiben rendszeresen viszed a laptopodat, ha sokat használod a táskádat, ha télen-nyáron bringázni akarsz és úgy, hogy ne nézzenek bringás futárnak az irodaház recepcióján és ha jól jön az 5 év garancia, akkor kellhet a táskák Porschéje. Akkor meg pláne, ha még sötétesben indulsz el vagy érkezel haza a munkából - a commuter high visibility-vel hamarabb látszódsz, mint egy kivilágított karácsonyfa. 

Persze, kompromisszumos megoldás az Ortliebnál is van bőven. A hagyományos Back Roller vagy Sport Roller City egy városi megoldás a szokásos túratáskákra, a pannierekre. A kerékpárodon kívül még egy csomagtartóra is szükséged lesz, ha ezt választod. Ugyanúgy véd víztől, portól, behatástól csak kevésbé trendi és fényvisszaverő és a laptopod sajna csak akkor fér bele 13 colos. 

Ortlieb táskák a mindennapokra-4
Látszódni...
Ortlieb táskák a mindennapokra-4
Forrás: Ortlieb