Okoskerékpárhoz okoslakat... okos! Hír

Okoskerékpárhoz okoslakat... okos! Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág - Támogatott tartalom
2021/11/01
Mitől lesz okos egy kerékpár? Na és a lakat?

Ha manapság valami "okos", akkor az általában azt jelenti, hogy az alapfunkcióján kívül képes kommunikálni más eszközökkel, de leginkább az okostelefonunkkal. Vagyis saját eszközünkön ellenőrizhetjük le az okosbármi állapotát, vagy akár vezérelhetjük is azt, illetve mindezt nem csak bluetooth kapcsolat hatótávon belül, hanem WiFi, vagy GSM kapcsolat révén bárhonnan a világban. Most, hogy ezt tisztáztuk, nézzük, mire is képesek a Neuzer által fejlesztett okoskerékpárok és okoslakatok.

Okoskerékpárhoz okoslakat... okos!-2
Kapcsolatban (bluetooth, WiFi)
Okoskerékpárhoz okoslakat... okos!-2
Forrás: Neuzer

Okoskerékpár

A Neuzer a már meglévő bérkerékpár rendszerének új kerékpárjait okosítja fel egy fedélzeti számítógéppel. Az okoskerékpár tulajdonképpen a bérkerékpárok következő generációja. A kerékpárra szerelt rendszer műholdas nyomkövetővel és GPRS adatkommunikációs modullal van felvértezve, így okostelefonon keresztül lekérhető a kerékpár helyzete, vagy elektromos kerékpár esetén a kerékpár töltöttsége, illetve esetleges hibáiról is informálódhatunk. És mivel bérkerékpár rendszerről van szó, így a kerékpárok bérlése is megoldható a telefonos applikáció révén, anélkül, hogy a bérbringa dokkolóhoz csatlakozna. 

Okoskerékpárhoz okoslakat... okos!-3
Okoskerékpár
Okoskerékpárhoz okoslakat... okos!-3
Forrás: Neuzer

Mivel a bérkerékpárok rendszerint komoly megterhelésnek vannak kitéve, ezért a "felokosító" modul ütésálló és vízálló, 2500mAh-s akkumulátora napelemmel és dinamóról is tölthető.

Okoslakat

A kerékpár felokosító rendszer részét képezi a bérkerékpárok elengedhetetlen részét képező kábelzár, amivel akkor is le lehet zárni a kerékpárt, ha nem dokkolóban parkoltatják (sőt, így akár dokkoló nélküli kerékpár-hálózatot is létre lehet hozni). A felhasználó még ilyen esetben is dönthet arról, hogy befejezi a bérlést, vagy csak parkoltatja a kerékpárt (mert mondjuk csak beszalad egy boltba). A kábelzár a kerékpár vázán esztétikusan kialakított, zárt tárolóban tartható használaton kívül.

Okoskerékpárhoz okoslakat... okos!-1
Okoslakat
Okoskerékpárhoz okoslakat... okos!-1
Forrás: Neuzer

A kábelzár elektronikus módon összeköttetésben áll az okoskerékpár vezérlőrendszerével. A zárszerkezet zárvezérlő elektronikát, valamint elektromechanikus elemeket tartalmaz, amely a zár oldását valósítja meg. A belső részben megtalálható a zár mechanizmus, valamint két visszajelző érzékelő, melyek a zár bedugott helyzetét és a zárnyelv bezárt állapotát jelzik vissza az okoskerékpár fedélzeti rendszerének. A zár nyitható a kerékpár fejegységénél lévő vezérlő segítségével, vagy kölcsönzős kártyával is.

Elektromos teherhordó kerékpárok a Neuzertől-5
A K+F fejlesztés a GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00037 pályázat finanszírozásával valósult meg.