Motul nem csak autósoknak!

Motul nem csak autósoknak!

Bognár Tamás
Bognár Tamás - Támogatott tartalom
2023/12/08
Az autós világból ismerős lehet a Motul márka, de most ideje bringás szemmel tekinteni rá! Íme az új termékcsalád!

Motul és a kerékpárok

Amikor egy autós ember meghallja a Motul-t, akkor beugrik neki a Prodrive M3 rally autó Chatriot-tal a volán mögött, Kevin Benavides a dakaros Hondával, vagy éppen Rob Holland Pikes Peak győztes Audi TT-je. A legdurvább viszont az, hogy ez csak egy apró szeletkéje a Motulnak, mivel az általuk gyártott olajokat, és kenőanyagokat a mezőgazdaságtól a stabilmotorokig mindenhol használják. No de nyilván nálunk az apropója a bringás szegmensben jelenik meg, hiszen a francia gyártó 2023-ban egy vadonatúj, felső kategóriás kerékpáros tisztító és kenőanyag családot dobott piacra. 

Motul nem csak autósoknak!-1

Tisztítás, zsírtalanítás, kenés, és a megelőzés. 

Erre a négy különböző területre lőnek első körben.

Motul nem csak autósoknak!-1
Motul nem csak autósoknak!-2
Motul nem csak autósoknak!-2

Váz tisztítása

Nagyjából ezt a sorrendet érdemes egy bringa tisztítása során betartani, hiszen a kerékpárunk takarítása az első. Ehhez kétféle terméket kínálnak. Az egyik a kültérben végezhető mosáshoz való vízbázisú nagy oldóerejű cucc a Frame Clean, a másik pedig a beltérben végzett takarításhoz, és a családi békéhez szükséges Dry Clean. A hatása mindkettőnek hasonló, de utóbbinál nincsen szükség víz hozzáadására, és még vízlepergető filmet is létrehoz. Természetesen biológiailag lebomló alapanyagúak, és a karbon vázakhoz is használhatóak. 

Motul nem csak autósoknak!-3
Motul nem csak autósoknak!-3

Lánc és fék tisztítása

Ez után jöhet a lánc tisztítása és a zsír oldása, fékek tisztítása. A Chain Clean a lánchoz alkalmazható szórófejes tisztító, és zsírtalanító, viszont a nem fém alkatrészekre kerülve sem okozza azok felületi elszíneződését, károsodását. A fékek takarításához sokan sima autós féktisztítót használnak, ebből viszont nem égnek/párolognak ki az adalékanyagok azon a hőfokon ahol egy bringa tárcsafékje üzemel. A Motul Brake Clean viszont kifejezetten kerékpáros felhasználásra készül, nagyon gyorsan párolog, és persze lebomló anyagokat tartalmaz csak, hiszen ma már nem elég csak hatékonynak lenni, de emellett a környezetünket is védeni kell. 

Motul nem csak autósoknak!-4
Motul nem csak autósoknak!-4

Lánc kenése

Ha már a teljes bringa, és a hajtásrendszerünk is csillog-villog, akkor gondoskodni kell a lánc újrakenéséről. Kétféle olajjal támad a Motul, amiből az egyiket a Chain Lube Dry-t a száraz időjárási viszonyokra fejlesztették ki, míg a Chain Lube Wet kifejezetten a télies, esős, nedves körülményekre készül. Észter technológiájukkal a legkisebb résekbe is bekúszik és nyomásállósága, illetve tapadása messze felülmúlja a PTFE alapanyagú olajokat. 

Motul nem csak autósoknak!-5
Motul nem csak autósoknak!-5

Kenés és defektmegelőzés

Az EZ Lube (easy lube) általános kenőolaj, amit a bowdenek kenésétől a gyorszárakon át mindenhol lehet alkalmazni ahol csökkenteni lehet vele a súrlódást. Mondani sem kell, hogy ez is teljesen „bio degradable”, tehát a környezetünket nem szennyezi. A megelőzés pedig a kerekekre vonatkozott, mivel tubeless folyadékot is fejleszetettek, amivel a belső nélküli használatra felkészített gumikat lehet feltölteni, hogy defekt esetén ne kelljen rögtön belsőt rakni bele, hanem a folyadék a lyukon nagy nyomással kiáramolva megszilárduljon, és eltömítse azt. 

Keresd a Motul kerékpáros termékeit a legjobb bringaboltokban!

Hazai forgalmazó: Boneshaker 2006 Kft.

https://boneshaker.hu/motul-1671