Mi az a downcountry kerékpár?

Mi az a downcountry kerékpár?

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2021/10/13
Viszonylag újszülöttnek mondható a mountain bike világ downcountry elnevezésű kategóriája, melynek népszerűsége egyre nagyobb és nagyobb, míg kínálata pedig gyorsan gyarapodik. De mi is ez a downcountry?
Hirdetés

Mi az a downcountry bringa?

Képzeljük el a versenyzésre tervezett cross country terepkerékpárt. Minden porcikájában a leghatékonyabb teljesítmény leadására, a lehető leggyorsabb tempóra van kiélezve mind felfele és mind lefele, így tömege a lehető legkisebb, rugóútja minimális, és többnyire merevfarú… azaz mindenből csak annyi van, ami épp szükséges ahhoz, hogy a teljesítményt leadhassuk, így ennek oltárán feláldozzuk a komfortot.

Ám napjaink XCO és maraton pályái egyre technikásabbak, már-már sokszor egy-egy downhill pálya szakaszát véljük bennük felfedezni. Ilyenkor a fentiekben felvázolt crosscountry kerékpár típus már kevés, és a hatékonyságunk csorbulhat, ezért a kövesebb, gyökeresebb terepekre, a hatékonyabb lejtőzésekhez szükségünk van egy kicsit többre, egy kevés komfortra, több tapadásra. Ők a downcountry kerékpárok.

Mi az a downcountry kerékpár?-2
Trek Top Fuel 9.9
Mi az a downcountry kerékpár?-2
Forrás: Trek

Főbb jellemzőjük többek között, hogy összeteleszkópos a kialakításuk (azaz már nem csak az első kerék, de a hátsó is csillapítja a terep egyenetlenségeit, így nyújtva több tapadást), és a rugóútjuk 110-125 mm körül mozog – azaz picit a főkategóriában megszokottól több, de a trail kerékpárokénál kevesebb. Gumi téren a crosscountry bringáknál megszokottaktól kicsit ballonosabb, 2,2-2,3”-os gumik találhatók rajtuk. Geometriájuk picit agresszívebb avagy slackesebb, így ezen a téren is kicsit hasonlítanak a trail kerékpárokra – például a fejcső 66°, a váznyeregcső 68° körül alakul. Az alkatrészek továbbra is könnyűek, ám nagyobb terhelésre tervezettek.

A 2021-es kerékpáros kínálatból ebbe a kategóriába sorolható például a Specialized Epic EVO Expert, YT Izzo Pro Race, Trek Fuel 9.9, Giant Trance Advanced Pro 29 2, vagy a Cannondale Scalpel SE LTD Lefty modell is. 2022-es bringák közül pedig a Merida Ninety-six 7000.

Mi az a downcountry kerékpár?-1
Merida Ninety-six 7000
Mi az a downcountry kerékpár?-1
Forrás: Merida
Hirdetés