Maxxis montis gumik bemutatója

Maxxis montis gumik bemutatója

Bognár Tamás
Bognár Tamás - Támogatott tartalom
2022/07/14
Bemutatunk nektek néhány nagyon kedvelt, hegyikerékpárra tervezett külső gumit a Maxxis kínálatából. Biztosan te is megtalálod majd a megfelelőt a bringádra!

Nem olyan régen részletesen beszámoltunk már a Maxxis külső gumik különböző fejlesztéseiről , most pedig bemutatunk nektek pár külsőt, és megosztunk pár háttérinfót a Maxxis hazai helyzetéről!

Maxxis külső gumik minden felhasználási területre


Mint szinte minden gyártónál a COVID hatására a MAXXIS szállítási határidejei is jelentősen megnövekedtek, így az átállás miatt 2021-es év sajnos szinte teljesen kimaradt a márka számára itthon. Kicsit árnyalta az elmúlt évet az, hogy az anyacég Vietnámba helyezte át a drótperemes külsők egy részének gyártását – ahol kicsit rövidebbek a gyártási idők-, így kisebb szállítmányok azért érkeztek hozzánk. Az első taiwani konténerek 2022. március közepén érkeztek hazánkba, így valójában az első teljes, ’normális’ üzleti év a 2023 lesz a forgalmazó, a BoneShaker Kft. számára.
 

Maxxis montis gumik bemutatója-1
A versenyzők ennyi gumit cipelnek magukkal!
Maxxis montis gumik bemutatója-1
Forrás: Maxxis

Szerencsére a szponzorált csapataink, és versenyzőink is megkapták már a megfelelő Maxxis gumikat, így semmi sem tarthatja őket vissza a győzelemtől! Több szakágból érkeznek a szerencsés kiválasztottak. A Superior MTB Team főleg az XCO szakágban jeleskedik, és az ország legnagyobb utánpótlás bázisát adják, edzőjük és mentoruk Búr Zsolt az XCO mellett cyclocrossban is Maxxisal megy majd. Az extrém szakágat Lenthár ’Lenti’ Gábor jelenti, aki DH, freeride és dirt szakágban is kiváló eredményeket ér el, bringájának bemutatóját ITT érhetitek el. Ezen felül a gravel szakág insta sztárja Köves Lajos megy még a cég gumijaival nagyjából folyamatosan úttalan utakon. Most pedig jöjjenek a válogatott modellek!

Maxxis Rekon EXO TR

Maxxis montis gumik bemutatója-6
Maxxis montis gumik bemutatója-6
Forrás: Maxxis


Mondhatjuk, hogy XC gumi, de azért a 29x2.4”-os kivitel azért lassan már a trail kategóriába is belekarcol, ebben az átmérőben 2.25” a legkisebb ami kapható. Persze mintázata alacsony, inkább a kemény talajon érzi jól magát, ellenben kiváló gördülési ellenállással hálálja meg a megfelelő terepen való használatot. Az EXO TR a nevében a kiemelt oldalfal védelmet, és a Tubeless Ready, azaz belső nélküli használatra kialakított szövetszerkezetet jelenti. Futófelülete két komponensű, tehát oldalt a jobban tapadó keveréket használták, középen pedig a keményebb, jobb gördülést biztosítót. Tan Wall oldalfala menő kinézetet biztosít, de hagyományos feketével is kapható. 

Maxxis Ardent EXO TR

 

Maxxis montis gumik bemutatója-2
Maxxis montis gumik bemutatója-2
Forrás: Maxxis

27.5x2.4”-os méretben érkezett, de meglepő módon még 26”-osban is kapható, a Maxxis azon kevesek egyike, akik nem engedték el az oldschool bringákat birtoklók kezét! Persze van belőle 29”-os is, így összesen 11 különböző méret kapható belőle. Még ez is az XC/Trail kategóriát erősíti, bár mintázata kicsit agresszívebb, mint a Rekonnak. Nagyon jó gördülési ellenálással rendelkezik, és kapható „sima” vagy kétkomponensű futófelülettel is. Esős körülmények között is jól érzi magát, de a sarat azért nem kell erőltetni vele. Főleg ebben a méretben jó ballonos lesz, így felütni is nehezebb, de az EXO oldalfalvédelem még plusz védelmet jelent. Természetesen belső nélkül is használható.

Maxxis Assegai 3C MaxxTerra EXO TR

Maxxis montis gumik bemutatója-3
Maxxis montis gumik bemutatója-3
Forrás: Maxxis


All in, ahogy szokták mondani. Az Assegai a trail felhasználástól az endurón át a downhillig mindenre jó lehet, és a „milliószoros világbajnok” Greg Minnaar egyik kerdvenc Maxxis gumija is ez. Sokan első gumiként használják (de nem kötelező előre rakni) a MaxxTerra keverék kiváló kanyartulajdonságai, és tapadása miatt, hátra pedig valami jól gördülő modellt raknak. Nyolcféle 650B (27.5”) és kilencféle 29”-os méretben kapható. Persze jön vele a megerősített oldalfal, és a Tubeless Ready kialakítás is. Mindezek mellett, és a 29x2.5”-os mérete mellett is „csak” 1146 grammot nyom darabonként, ami ebben a kategóriában jónak számít!

Maxxis Minion DHF és DHR II

Maxxis montis gumik bemutatója-4
Maxxis montis gumik bemutatója-4
Forrás: Maxxis


A Highroller mellett a legkedveltebb párosítás freeride/downhill vagy kemény trail felhasználásra. A DHF-et az első kerékre ajánlja a gyártó, a DHR II-t pedig hátulra, és gyakorlatilag a sarat kivéve nincsen olyan terep, amin ezek a gumik ne tapadnának úgy, hogy ha eléggé bevállalós vagy, akkor a fizikát is meg tudod majd hazudtolni vele! Brutális a kanyartartásuk, és kiváló a fékezhetőségük, ami együtt jár azzal, hogy a gördülési ellenállásuk nem kiemelkedő, de ilyen körülmények között ez nem is annyira lényeges… Brutális kínálat van belőlük, a 20”-os kerékmérettől a 24-esen és 26-oson át egészen a 29-esig, nem kihagyva a 27.5”-os átmérőt sem. Van belőle olcsóbb acélperemes kivitel, de bőven 1000 gramm alatti 3C Maxx Terra futófelületes verzió is. Sőt, még a Tan Wall bézs oldalfalat is választhatod, ha az jobban illik a bringád kinézetéhez. Ha egy pár gumit szeretnél mindenre (is), akkor ezt vedd meg, és nem fogsz csalódni!

Maxxis Holy Roller

Maxxis montis gumik bemutatója-5
Maxxis montis gumik bemutatója-5
Forrás: Maxxis


Avagy a mennyei gördülés. Dirt ugratók, flatland, park, street, ezek az ő „terepei”. Ehhez illeszkedik a mintázata is, ami apró négyzetekből áll, és szinte összefüggő felületet alkotnak. Itt nem kell oldalfalvédelem, vagy hajtogatós kivitel, csak a kiváló gördülési ellenállásra van szükség. Elől, és hátul egyaránt használható, és van belőle 20”-os, 24”-os, és 26”-os kivitel is. A BMX-esek imádják, de a dirt bringákon is jól mutat. 

A Maxxis gumikat keressétek a Boneshaker weboldalán