Kerékpársáv a Thököly úton Hír

Reccece
2009/10/19
Október 14-én valóra vált egy rég áhított álma minden biciklisnek: biciklisávot „építettek” a Thököly útra. Hiába az eső, a szél, vagy az a csekély 5 fok, amivel aznap kellett megbirkóznunk – felavattuk, ünnepeltünk.
Hirdetés

Az öt fokos öröm

Szakadó esőben indultam el a bringasáv avatási ünnepségre . A járdán tekertem, onnan csodáltam a bringasávot , mintha az valami álomkép lenne - eszembe sem jutott lemenni az úttestre vagy a sávra. Tudathasadásos állapotomhoz nem fér kétség, de mentségemre legyen mondva, hogy naponta kétszer szerencsétlenkedtem végig ezen a vonalon: a Keletitől a Bosnyák térig „élvezhettem” az út adottságait oda-vissza, aztán egyszer csak, szinte egyik pillanatról a másikra, óriási változások mentek végbe.

 

Kezdjük ott, hogy a Stefánia útról rákanyarodni a Thököly útra, a nyár óta zajló útépítési munkálatok miatt szinte lehetetlen feladat volt : a járda és az úttest napról napra jobban fel volt túrva; vagy a járdaszegély volt úgy szétkapva, hogy én többszöri nekifutásra mertem csak lemenni a biciklivel az úttestre, mivel egy óriási lyuk tátongott a padka mellett. Ha ilyenkor szentségeltem, másnap kicsit elszégyelltem magam: addigra ugyanis ezeket az úthibákat rendre kijavították.

Aztán egyik nap felfedeztem, hogy a lesimították a járdaszegélyeket - azt hiszem, ezt akadálymentesítésnek hívják, hiszen így a kerekesszékesek is könnyen át tudnak haladni az úttesten.

Én már ettől le voltam nyűgözve, ám a csoda fokozódott: egyszer csak megjelent a sárga csík az úton . Nem is akármilyen: biciklit ábrázoló felfestés.

 

Egyszerűen, kerülők, buktatók nélkül, bicikliúton tekerek be a munkahelyemre? Igen!

 

Ezt a nagyszerű dolgot ünnepeltük szerdán mi, biciklisek 18:00-kor. A Millenáris bringapályától indultunk, és egy szakaszon végigkerekeztünk: így köszöntük meg azt, hogy egy újabb budapesti úton lehet biztonságosan és szabályosan közlekedni . Nem voltunk több százan, mégis megmutattuk, hogy nem unalomból demonstrálunk: ha kapunk, mi is adunk.

Sajnos a boldogságunk nem tart ki egészen a Bosnyák térig, viszont a mondás is úgy tartja: sok kicsi, sokra megy.

 

A ronggyá-ázós örömködés után, hazaérve elolvastam Critical Mass honlapján az eseményhez tartozó hozzászólásokat, ahol többször előkerült a kérdés: ez most bringaút vagy bringasáv? A táblán ugyanis ez látható:



 

Az ehhez tartozó szabályok pedig a következők :

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez

 I. Az úttal kapcsolatos fogalmak  f/1. Kerékpársáv: az úttesten útburkolati jellel kijelölt - kerékpárosok egyirányú  közlekedésére szolgáló - különleges forgalmi sáv.  h) Kerékpárút: jelzőtáblával kerékpárútként megjelölt út.

 

Ez továbbra sem tiszta. Ha kíváncsi vagy, hogyan zajlott demonstráció, íme egy kisfilm a Bringavideo.hu jóvoltából.
Hirdetés