Kerékpárral Katmanduba Hír

Mozgásvilág.hu
2011/04/18
Hogy miért nem repülővel? Hát abban mi az izgalmas?
Hirdetés
Matulai György szép kerékpáros kirándulásra indult. Csak ide, a szomszédba, 8600 kilométerre, Katmanduba: Nepál fővárosába.
Az útiterv valójában az erdélyi Csomakőrösön kezdődik, ahol Kőrösi Csoma Sándor született 1784-ben. S az út tulajdonképpeni végállomása Dardzsíling , ahol Csoma, a magyarok őstörténetének kutatója, a tibeti-angol szótár megalkotója és a tibeti nyelvtan leírója világhírtől és nagy tisztelettől övezve nyugszik 1842 óta. A többi: azaz Nepál már szinte csak ráadás . Jutalom.
 
81460-P1110147.JPG Induláshoz kell az energia...
 
"Öt éves koromtól szeretnék eljutni Nepálba!  Előbb tudtam, hogy Nepál fővárosa Katmandu, mint azt, hogy Magyarországé Budapest! Eszmélésem idején volt nálunk nagy visszhangja a Csomolungma, a Mount Everest megmászásának, és én azzal keltem, azzal feküdtem, hogy elmegyek Nepálba! Hogy miért nem repülővel? Hát abban mi az izgalmas?"

Beszámoló napról napra:
Szombat reggel elindultak Orosházáról . Indulás előtt volt egy rövid búcsúztató. Makra Pétertől, aki Indiába hosszabb ideig tartózkodott, Nima Norboo Namgyal Lldey zangliai királytól kapott néhány fehér sálat (ami a képeken látható) és oda ajándékozta nekik, hogy szerencsét hozzon az útjuk során.
Első nap Orosházától 105 km-t tettek meg . Paulisban a Balla pincészetben vacsoráztak.A kaja isteni volt. Az éjszakát egy szuper szállodában töltötték amit szintén a Balla Úr rendezett.Az első nap király volt.
Második nap 110 km-t tettek meg gyenge oldalszélben. Reggelire pacal levest ettek rántottával.Estére a hetes úton lévő Illia faluban egy lepukkant kultúrházban éjszakáztak, ahol se víz se villany nem volt. A tűzoltók nem fogadták be őket.
 
81460-P1110126.JPG
 
Ilia-Cut 100 km . Nagyon jó idő van,kellemes oldalszél.Icut egy kicsi 300 lelkes falu. Nagy a szegénység.Éjszakára egy bácsinál aludtunk, egy doboz cigit kért a szállásért. Az utak nagyon jók.
4.nap: Ma 95 km-t tekertünk . Belekóstoltunk az emelkedőkbe. Átkeltünk az Olt folyón.Jobbról aTjukafogarasi havasokat látjuk.Alsóarpason éjszakázunk a település rendőrénél. Amúgy minden oké, jól haladunk.
15.nap: Reggel napsütésben , 10 fokban indultunk.Isztambulig 110 km tettünk meg óriási ellen szélben. Többször megálltunk frissíteni és enni.Isztambul hatalmas város, a közlekedés katasztrofális. Este 8 után találtunk szállást.
16. nap: Soha többet Isztambul . Elővárosokkal a város 80 km. A forgalmat magyar halandó el sem tudja képzelni, meg óriási a zaj, az autósok mennek mint az őrültek. Nagyon veszélyes. 70 km-t mentünk. Gebzében alszunk. Minden oké. A Boszporuszon hajóval mentünk át. Már Ázsiában vagyunk, tök jó érzés. Sokat videózunk és fotózunk. Csak átrohantunk a városon, mert megfagytunk, 10 fokban és erős szélben utaztunk.
 
81460-P1110160.JPG
 
Hamarosan folytatjuk...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés