Kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatás Magyarországon Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2008/03/18
A „Kerékpáros Magyarország Program” és a „Közlekedésbiztonsági akcióterv” támogatásával a Vuelta Kft. 2008. április és május hónapban iskolai kerékpáros oktatást és kerékpározást népszerûsítõ rendezvényeket szervez az ország 5 régiójában, 15 településen, körülbelül 7500 tanuló bevonásával.
Hirdetés

Hogyan jött létre a "BringaSuli" program?

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a Környezetvédelmi és Vízügyi, az Egészségügyi Minisztériummal, az ÖTM-el és a civil szervezetekkel közösen kidolgozta a „Kerékpáros Magyarország Programot” (KMP) a 2007 – 2013 közötti idõszakra. A Program egyik kiemelt projektje a kerékpáros közlekedés iskolai oktatása, melyhez a GKM a Közlekedésbiztonsági Akcióprogramból biztosít támogatást. A program keretében 7500 gyermek ismerheti meg a biztonságos kerékpározás alapjait és mérheti össze tudását 15 rendezvényen az ország egész területén. A tananyag elkészítése során a hazai tapasztalatok mellett, a nagy-britanniai BikeIt és BikeAbility programok és a svájci ProVelo módszertanát adaptálta a szervezõ Vuelta Kft.


Elméleti oktatás

A program „elméleti” része a normál iskolai oktatásba integrálva, a tanórák keretében valósul meg, a gyakorlati feladatokat felkészült trénerek segítségével tanórán kívül tanulják meg a gyermekek. A tanórák keretében a diákok megismerik az alapvetõ közlekedési szabályokat, és elsajátítják a kerékpározást segítõ egyéb ismereteket. Az órákon a tanárok készen kapott, az adott tantárgynak és gyerekek életkorának megfelelõ példákon keresztül hozzák közel kerékpározást.


Gyakorlati oktatás

Az oktatási program második, gyakorlati blokkja lehetõséget nyújt arra, hogy a diákok megtanulják biztonságosan kezelni kerékpárjukat. A gyakorlati képzés során három lépésben válhatnak a gyermekek magabiztos, biztonságos kerékpáros közlekedõkké.


BringaSuli_1

Az elsõ lépésben a gyerekek megtanulnak biciklizni. Irányjelzés, visszapillantás, fékezés, váltás, kanyarodás alkotják a tananyag gerincét, de a szint végén már kis forgalmú utakon is biztonsággal közlekedhetnek a diákok.


BringaSuli_2

A második lépésben már a forgalomban történik az oktatás. Megtanulják a gyerekek, hogy miként kell viselkedniük a jármûvek közt, és miként kell reagálniuk egyes közlekedési helyzetekben. Stabilan tudják tartani az úttest szélétõl a biztonságos távolságot.


BringaSuli_3

A harmadik szint teljesítése már kicsi, 2-3 fõs csoportokban zajlik. Itt a kerékpáros oktató beviszik a gyerekeket a forgalom „sûrûjébe”.


Képzett oktatók

A képzések minõségét az oktató-képzési rendszer garantálja. Ennek értelmében a minõsített kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatásban csak olyan kerékpáros oktatók vehetnek részt, akik a GKM és a kerékpáros civilek által jóváhagyott metodika szerint képeznek. Ehhez szükséges, hogy az oktatók sikerrel vegyenek részt egy nemzetközi trénerek részvételével megtartott tanfolyamon.

 

Roadshow

Április-május hónapban megrendezésre kerül egy-egy „roadshow”, amelyen a diákok biztonságos körülmények között tehetik próbára ügyességüket, gyorsaságukat, kerékpáros tudásukat. A szervezõk komplett ügyességi pályával és egyéb programokkal várják a gyerekeket az elõre meghirdetett idõpontban. A „roadshow”-k keretei között mindenkit szívesen látnak a szervezõk egy kis játékos tanulásra, mert a rendezvények elsõdleges célja a biztonságos kerékpáros közlekedés népszerûsítése.


További információ:

Abelovszky Tamás projekt menedzser
Vuelta Kft.
Telefon: 30/869-42-34
email: info@bringasuli.hu
www.bringasuli.hu  

 

 

Hirdetés