Hungarian Divide - Magyarország legnagyobb bringás kalandja Hír

Hungarian Divide - Magyarország legnagyobb bringás kalandja Hír

Támogatott tartalom
2020/04/17
Kiszakadnál bő egy hétre a hétköznapokból, hogy átszeld Magyarországot két keréken? A Hungarian Divide hazánk legnagyobb bringás kalandja lesz, az Őrségből Sátoraljaújhelyig, nagyrészt a lakott területektől távol, erdei vagy erdészeti utakon haladva.

1200 km, kerékpáron, önerőből. Mit gondolsz, képes vagy rá?!

A Hungarian Divide egy különleges bikepacking esemény - ha akarod, kihívásverseny, ha akarod, teljesítménytúra. Egy előre meghatározott nyomvonalat kell követned, ami a nyugati határtól a keletiig szeli át az országot. Augusztus 20-án, az Őrségből indul csoportos rajttal, majd a Balaton Felvidéken, a Bakonyon, Gerecsén át jutunk el Budapestre.

A Féltáv indulói itt koccintanak, a legnagyobb kalandorok pedig folytatják az Északi-Középhegységen át az útjukat Sátoraljaújhelyig. Természetesen kiderül majd, hogy ki volt a leggyorsabb, de itt nincsenek győztesek. Ha képes vagy leküzdeni a távot, akkor hatalmas teljesítményt vittél véghez és minden elismerésünk a tiéd!

Mi mindannyian imádunk bringázni. Szeretjük a kihívásokat, a hagyományos kerékpárversenyeken azonban nem találtuk meg a helyünket. Egy olyan eseményt szervezünk, amire mi is szívesen beneveznénk. Ami a versengés helyett a közös élményre, a kalandra építkezik, egy átlagos túránál viszont sokkal több. Ezért tartottuk meg tavaly a 5 Peaks 500-at, idén pedig megszoroztuk kettővel. Azt szeretnénk, hogy visszagondolva megdobbanjon minden résztvevőnk szíve, amikor erre az eseményre gondol és, hogy egy olyan élményt nyújtsunk, amihez foghatót máshol nem élhetnek át.”

- mesélte Gangel Marcell, a Bikepacking Hungary alapítója és a Hungarian Divide főszervezője.

Szabályból nincs sok. A legfontosabb, hogy kerékpáron, önerőből szükséges teljesíteni. A Hungarian Divide egy önellátó, nem vezetett kerékpáros kalandtúra, melyre minden szükséges felszerelést magadnak kell biztosítanod és vinned. Ezen felül viszont rád van bízva, hogy egyedül vagy csoporttal mész, sátorban vagy hotelban alszol, megállsz útközben az összes tóban csobbanni, vagy mész, ahogy csak a lábaid bírják. Tekinthetsz rá kihívásként, kalandként, turisztikai élményként - a Hungarian Divide egy keret, amiből azt hozol ki, amit szeretnél!

Persze, egy átlagos kerékpártúrához képest a nevezési díj tartalmaz extrákat. A startcsomag olyan hasznos kellékeket tartalmaz, amik jól fognak jönni az út során. Az ellenőrző pontokon snackek, üdítő és akár egy nap végi sör fog várni rád. A Féltáv és a Hosszú táv céljánál is lesz finisher party. A rajtból egy hátizsáknyi csomag szállítását is a szervezőkre bízhatod! És persze, azzal a megnyugtató tudattal vághatsz neki a több, mint egy hetes útnak, hogy ha bármi baj történik, csak telefonálnod kell és érkezik a segítség.

A Hungarian Divide lesz továbbá Magyarország első olyan eseménye, melyen az indulók GPS alapú követőket kapnak. A “dotwatching” - avagy pontvizslatás - az ultratávú kerékpárversenyek során más országokban már megszokott tevékenység. A családtagok, barátok, szurkolók így egy weboldalon élőben követhetik az indulók haladását. A hasonló versenyeken általános jelenség, hogy a rajongók egy-egy szakaszon elkísérik a nekik legszimpatikusabb indulót - persze, a szabályokat tiszteletben tartva; frissítőt, tiszta és meleg ruhát nem adhatnak, csak lelki támogatást. A szervezők erre idén, nálunk még nem számítanak, de a sportág fejlődésével ez csak idő kérdése.

Hungarian Divide - Magyarország legnagyobb bringás kalandja-1
Hungarian Divide 500
Hungarian Divide - Magyarország legnagyobb bringás kalandja-1
Forrás: Domaniczky Tivadar

Mi fog rád várni a rajt után?

Erdőkön, mezőkön és a legeldugottabb utakon haladva kiléphetsz a civilizációból és olyan oldaláról ismerheted meg az országot, ahogy eddig kevesen látták. Némely hegycsúcsot soha véget nem érő mászás árán fogod elérni, de aztán a tetőről a kilátást sohasem fogod elfelejteni. A világ minden tájáról érkező bringásokkal ismerkedhetsz meg és a táv teljesítése után rettentő büszke leszel magadra! Mindehhez egy monti vagy gravel/cyclocross bringa a legideálisabb, legalább 40 mm széles gumikkal, hiszen a távnak csak kb. a harmada fog aszfalton haladni.

Tavaly, a 5 Peaks 500-on 66 induló volt. Köztük a hazai túrázók mellett akadtak németek, skótok, spanyolok, sőt ausztrálok is. Ezt a számot idén már az előnevezéseknél átlépték. Ha még nem jelentkeztél, ne várj sokáig, a létszámot ugyanis 150 főnél húzták meg a szervezők. A bikepacking elengedhetetlen fűszere a családias hangulat, a bajtársiasság és az az érzés, hogy egy közös célért küzdő közösség tagja vagy. Ez pedig csak egy ilyen, kis létszámú eseménnyel működhet.

Ha kedvet kaptál, a -on tudsz jelentkezni.

Érdemes ellátogatni az oldalra, hiszen hasznos tippeket, útmutatókat is találsz, amik segítenek a felkészülésben!

Ott a helyem