Hegyikerékpár: José Hermida nyerte az első világkupa-futamot Dél-Afrikában Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2009/04/17
A spanyol José Hermida (Multivan Merida Team) nyerte a hegyikerékpáros XCO világkupa-sorozat nyitó fordulóját, melyre a dél-afrikai Pietermaritzburg-ban került sor.
Hirdetés

Hermidának izgalmas versenyen sikerült legyőznie az olimpiai bajnok, francia Julien Absalont és a helyi hőst, a dél-afrikai Burry Standert, miután az ötödik körben indítva a végső támadást, faképnél hagyta őket.

 

„Hosszú ideje - két éve - nem sikerült világkupa-győzelmet aratnom, de most visszatértem a csúcsra és ez nagyon jó érzés” – kommentálta győzelmét a spanyolok sztárja. A futam közben Hermida jó érzékkel vette észre, hogy ellenfelei nem tudnak újítani. Többször is ritmust váltott, majd mikor látta, hogy képes megszökni egyedül, ott is hagyta Absalont és Standert. Tapasztalt versenyző lévén, sikerült győzelmet szereznie, ami a negyedik világkupa sikere és egyben a huszadik dobogós helyezése volt eddigi karrierje során. Hermida csapattársa, a német Moritz Milatz rögtön a start után bukásba keveredett, így jelentős pozícióhátrányba került és át kellett verekednie magát a komplett mezőnyön. Végül is a tizenötödik helyig sikerült visszakapaszkodnia, ami jó formáról tanúskodik, normális körülmények között ott a helye a top tízben. A szintén Multivan Merida színekben versenyző holland Rudi van Houts a 18. a német Jochen Kass pedig közvetlenül mögötte, a 19. helyen érkezett, így a Multivan Merida Team a csapat rangsorolásnál is az élen végzett.

 

A csapatvezető, Andreas Rottler is elégedett volt: „a mai verseny mérlege örömmel és büszkeséggel tölt el. Sikerült megvalósítani a céljainkat, egyéb jelek pedig azt mutatják, hogy a következő futamokon még erősebbek lehetünk.” Rottlernek igaza lehet, hiszen a világkupa nyitó fordulóján csapata úgy érte el ez a sikert, hogy két meghatározó embere is távol maradt. A korábbi maraton világbajnok Ralph Naef egy gyomorfertőzés miatt hagyta ki a dél-afrikai versenyt, a sokszoros világ- és olimpiai bajnoknő, a norvég Gunn Rita Dahle pedig nemrég adott életet kisfiának, így csak a szezon második felében tervezi a visszatérést a versenypályára. A technikai hátteret tekintve Hermida a vadonatúj Merida O.Nine merevfarú kerékpárral érte el negyedik világkupa győzelmét, melyet először használt világkupa-futamon. A kerékpárt még az előzetesen tervezettnél is könnyebbre sikerült összerakni és természetesen technikailag az egyik legfejlettebb bringa a mezőnyben.

 

Eredmények, mountain bike XCO világkupa Pietermaritzburg, férfiak:

1. José Hermida (ESP), 1.55.03 2. Julien Absalon (FRA), 1.55.35 3. Burry Stander (RSA), 1.55.55 4. Christoph Sauser (SUI), 1.56.20 5. Wolfram Kurschat (GER), 1.56.23 6. Nino Schurter (SUI), 1.57.04 7. Jean-Christophe Peraud (FRA), 1.58.43 8. Lukas Flückiger (SUI), 1.58.59 9. Roel Paulissen (BEL), 1.59.22 10. Mathias Flückiger (SUI), 1.59.33 11. Stéphane Tempier (FRA), 1.59.38 12. Florian Vogel (SUI), 1.59.46 13. Martin Gujan (SUI), 1.59.52 14. Jaroslav Kulhavy (CZE), 2.00.10 15. Moritz Milatz (GER), 2.00.17
Hirdetés