Menü

2007.09.18.     Hozzászólás 0

Hajtogatható Mercedes bringa

A luxusbringák szerves részét képezik a neves autómárkák repertoárjának, azonban borsos áruk miatt ritkábban hallani róluk. A Mercedes nemrég mutatta be legújabb, csomagtartóban is szállítható bringájának prototípusát.


 

A luxusbringák kisebb keresletéhez hozzátartozik az is, hogy azok készítői jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a dizájnra, mintsem a funkcionalitásra. Így - bár kétség kívül nagyon jól néznek ki-, használhatóság terén jobban járunk egy megfizethető járgánnyal.
 

75603-faltrad_01.jpg

 

A Mercedes legújabb prototípusa, a Faltrad rácáfol a a fent említett dizájn-funkció egyensúlyra, bár az eredmény korántsem tökéletes. Az összehajtogatható bringa tervezésénél az elsődleges szempont annak könnyű hordozhatósága volt, ami igencsak a dizájn rovására ment. Ugyan szép, nemes anyagokból állították össze, az összhatás jobban emlékeztet egy sufni-tákolmányra, mintsem a luxusjárgányok formavilágára (persze ízlések és pofonok). 
 

75603-faltrad_02.jpg

 

A Faltrad különlegessége a gyermekkorunkból ismert - és anno jól kinéző - Kemping-bringákhoz és a nemrég piacra dobott - és szintén csinos - Puma trendy kétkerekűjéhez hasonlóan az összehajtogathatóságában és az ez által keletkező könnyebb tárolásban, szállításban rejlik. A Mercedes-nél olyannyira belemerültek az origami rejtelmeibe, hogy szabadalmi védettséget igénylő technológiát sikerült kifejleszteniük. Állításuk szerint az összehajtogatás minden eddig ismert megoldásnál egyszerűbben és gyorsabban elvégezhető.

A Mercedes legújabb kétkerekűje két kattintásra összecsukható, így mérete mindössze 800x800x280 milliméter lesz, amit bár kifejezetten a méregdrága Mercedes CLK cabrio csomagtartójába terveztek, a legtöbb személygépkocsi csomagtartójában kényelmesen elhelyezhetünk.
 

75603-faltrad_03.jpg

 

A Faltrad-ot inkább hasonlíthatjuk a pótkerékhez, vagyis a bringát akkor kell csak elővenni a csomagtartó mélyéből, ha arra a nagyvárosi forgalom vagy épp más, az autózást lehetetlenné tévő akadály miatt van szükség.

A külső, kissé esetlen megjelenés ellenére a Faltrad igazi precíz, minőségi munka, amelyre biztosíték, hogy a Mercedes az ADP-vel közösen fejlesztette a járművet. Az ADP Engineering GmbH készíti a Rotwild kerékpárokat is.

Leghamarabb 2008 áprilisában kerülhet a szalonokba az első Faltrad, amely árban valószínűleg - a többi Mercedes bringához hasonlóan - legalább 1000 Euróba fog kerülni.

 

Mozgásvilág.hu

Olvass többet a témáról: különleges kerékpár, mercedes