Cube 2020 Hír

Cube 2020 Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2019/09/03
A jövő egyre közelebb van.
Hirdetés

Jópár éve már nem kell a Eurobike-ig várni azért, hogy megismerjük a legújabb (a következő évben debütáló) palettát, mert hatalmas hangárak helyett a Cube otthonában, Waldershofban, egy kellemes bemutató teremben találkozhatunk személyesen a bringákkal. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos modelleket a gyár közelében lévő, eszeveszett élvezetes terepeken (legyen szó terepről, vagy országútról) ki is próbálhatunk.

 

cube2020-waidhofen-1-.JPG
cube2020-waidhofen-1-.JPG

 

Idén mindezért egy kellően hosszú és kalandos buszozással kellett áldoznunk, útszéli lerobbanással, prágai kényszersörözéssel és késő éjszakai megérkezéssel, de az a nagy büdös helyzet, hogy megérte. Már csak az megérte volna, hogy csapathattunk a Cube Stereo Hybrid bringával, a megújult Bosch Performance XC motorral: emlékszem, amikor fitalabb koromban egy kiadós lejtőzés után ábrándoztunk arról, hogy milyen jó volna olyan bringapálya, ahol csak lefelé kell menni... nos, ezzel a géppel a gyökeres sziklás emelkedők is közel lejtőzős élményt nyújtottak. A végére így is kiköptük a tüdőnket, de közben letörölhetelen vigyor ült az arcunkra.

Ahogy a kerékpáros piac jelenleg legforróbb területe ez elektromos rásegítésben rejlik, úgy a Cube is erre a területre fókuszál első sorban, de természetesen hagyományos területen is akadnak izgalmak.

Kezdjük is akkor az elektromos bringákkal

 

Cube ebike

Az egésznek a lelke a negyedik generációs Bosch Performance Line CX motor, ami az elődhöz képest 48 százalékkal kisebb méretben, 4,2 kg helyett 2,9 kg tömeggel nyújt 75 Nm maximális nyomatékot, akár 340% rásegítéssel, 25 km/h-ig. A kisebb és még továbbra is bivalyerős motort a PowerTube 625 (a nevével megegyező Wh-t produkáló) akkuról táplálják, ami kialakításának köszönhetően kiválóan integrálható a vázba és a mozgatása is egyszerűen megoldható. Az 500-as akkuval összehasonlítva, 65 km helyett többb, mint 80 kilométert tehetünk meg egy feltöltéssel (optimális esetben persze). Nulláról amúgy 3,7 órába telik feltölteni, de bő másfél óra alatt félig teletölthetjük (györstöltővel).

 

cube2020-waidhofen-6-.JPG
cube2020-waidhofen-6-.JPG

 

A Cube mérnökei ezt a kellemes kombót a Bosch műszaki minőségéhez méltó módon, igényesen integrálták vázaikba. Az akkumulátor teljesen rejtve van az alsó vázcsőben, de az alsó fedlap eltávolításával kompletten cserélhetjük is azt, vagy magunkkal vihetjük tölteni.

A motor mellett kényelmesebben jut hely a kábelek elvezetéséhez, amit így törésmentesen, a motor alatt toltak be nagy ívben. Ez az átlagjúzer számára kevésbé izgi, ám a kábelek élettartama és szervizelhetősége jelentősen javult ezáltal. További érdekesség, hogy bár a motor magnézium háza kellően ellenálló, vagyis nincs szüksége külön védelemre, a Cube mérnőkei mégis bebugyolálták egy kicsit - ennek viszont hűtést elősegítő, aerodinamikai okai vannak, mert így erőteljesebben éri a hűsítő menetszél a felmelegedő testet.

 

cube2020-waidhofen-8-.JPG
cube2020-waidhofen-8-.JPG

 

Az új Kiox kijelző szebb, színesebb és jobb felhasználói élményt nyújt, ráadásul telefonunkkal és pulzusmérőnkkel is össze tudjuk párosítani bluetooth kapcsolaton keresztül.

 

Cube Stereo Hybrid

Az összteleszkópos Stereo Hybrid kapható lesz 120, 140 és 160 milliméter rugóúttal, különböző felszereltségekkel, 27\'5 és 29-es kerekekkel is. A legmenőbb felszereltségű modellek jövőre nem az Action Team menő ezüst-kék-narancs fényezését kapják, hanem durvafeketék lesznek. A fiatalos színvilág is megmarad azért, de az alacsonyabb felszereltségű modellek kiváltsága lesz - ez amúgy logikus lépés is volt, hiszen a jellemzően fiatalabbak által volt kedvelt a színes paripa, akik általában nem engedhetik meg maguknak a csúcsgépeket.

 

cube2020-waidhofen-9-.JPG
cube2020-waidhofen-9-.JPG

 

Bár szentségtörésnek tűnik, de - mivel jelentős igény van rá - a 120-as Stereo Hybrid kapható lesz "nagypapás" felszereltséggel, vagyis kitámasztóval, sárvédővel, csomagtartóval és lámpákkal, amit még hozzá passzoló bikepackinggel még tovább lehet tupírozni.

 

Cube eMTB

A merevfarú eMTB palettában az Elite C:62 SL modell 19,6 kg tömegnél állt meg, ez a széria ajánlható a magasabb minőség iránt érdeklődők számára. A Reaction lesz a tereptúrázós, az Acid a hobbista és a Nuride a lájtos túragép alacsony átlépős vázkialakítással.

 

Országúti és Gravel ebike

Virsligumis koskormányos szekcóban érdekesség még, hogy a Fazua hajtású Agreet minimális átalakítással "grevölösítették" és elnevezték Nuroad Hybridnek. Észlelhető különbség tulajdonképpen mindössze a szélesebb kerékben és hajtás-szettben (Shimano GRX) van.

 

cube2020-waidhofen-17-.JPG
cube2020-waidhofen-17-.JPG

 

Merevfarú és össztelós MTB

A hagyományos merevfarú montik között a legizgalmasabb az Elite C:68 teljesen újratervezett váza lesz. Az eddigi modell ugyanis túlságosan merevnek bizonyult, amin a mérnökök 25%-os javulást értek el, ráadásul a tömegen is tudtak faragni, ami így 900 grammnál is kevesebb lesz. A váz rugalmasságát egy kiállított modellen is demonstrálták, amin szabad szemmel láthatóvá vált egy kis feszegetés hatására a felsőcső és a támvillák elhajlása.

 

cube2020-waidhofen-12-.JPG
cube2020-waidhofen-12-.JPG

 

Merevfarú körökben egyre jobban terjed az egytányéros rendszer és új színekből lehet majd válogatni a Reaction, Attention, Analog, Acid és Aim modellek esetén.

A pusztán emberi erővel hajtott össztelósok szinte valamennyi darabja 1x12-es hajtással lesz kapható, a többtányéros rendszerek eltűnnek ebben a szegmensben.

 

Mindenmás

Külön említésre méltó a női szekció, ahol szívesen időztünk a friss, csajos színvilágú bringák is kiegészítők között. A hölgyek igényei szerint tervezett Access, Sting, Axial és Nuroad valószínűleg gyorsan rabul ejti majd a szíveket.

 

cube2020-waidhofen-3-.JPG
cube2020-waidhofen-3-.JPG

 

A gyermekbringák között izgalmas látványt nyújtott a kölyök-ebike, de még annál is jobban felkeltette az érdeklődésemet a mindössze 8,7 kg-os Acid 200, mert jellemzően csak a prémium márkáknál tapasztalható hasonló grammfaragás a legkisebbeknek készült bringákon.

 

cube2020-waidhofen-5-.JPG
cube2020-waidhofen-5-.JPG

 

Ha valakiben kialakult a márka iránti hűség/imádat/szenvedély (ami a termékpaletta ismeretében azért nem lenne meglepő), az temérdek kiegészítő és alkatrész közül válogathat magának színben és életérzésben megfelelőt, természetesen Cube felirattal.

 

Ezek lennének tehát a legfőbb újdonságok, de ennél sokkal teljesebb képet kaphatsz, ha ellátogatsz a weboldalára, ahol már a következő szezonban kapható összes modellt megtalálod (többnyire magyar nyelvű infóval). Lehet válogatni :)

 

Hirdetés