Csak egyenesen!- Bringázás a Bajcsy Zsilinszky úti kerékpárúton Hír

Reccece
2009/11/18
Az apám világéletében bicajjal járt, télen-nyáron, ha esett, ha fújt. Biztosan tudtam: nem normális. Erre most én is ugyanazt teszem. És már sokadik alkalommal, most is egy bicikliutat veszek górcső alá...
Hirdetés

Ha valaki februárban azt mondja nekem, hogy novemberre megszállott biciklis leszek, annak biztos az arcába nevetek. Akkortájt az egész esélytelennek látszott; nem tudtam és nem is érdekelt a tekerés. Az apám világéletében bicajjal járt, télen-nyáron, ha esett, ha fújt. Biztosan tudtam: nem normális. Erre most én is ugyanazt teszem. És már sokadik alkalommal, most is egy bicikliutat veszek górcső alá.

 

Ami még jó, hogy pont, mikor készülök megírni egy ilyen kis beszámolót, mindig történik valami velem. Az eset természetesen a Bajcsy -n játszódik: kényelmesen, egyáltalán nem sietve tekertem, amikor is az Arany János utcai metrómegállónál a troliról leszálló utasok egyike megállt előttem (teszem hozzá: alig fékeztem) kitartott kézzel és az arcomba üvöltött, hogy itt emberek járnak-kelnek, álljak már meg . Meglepődtem ezen mert egyrészt nem ezerrel mentem, másrészt hirtelen tudatosult bennem, hogy nem tudom kinek van elsőbbsége. Mert ha tovább megyünk ezen az úton, láthatjuk, hogy van felfestve néhány helyen zebra jelzés. Ez tehát egyértelmű: odafigyelek az  átkelő emberekre.

Mindezek ellenére talán az egyik legjobb és legkényelmesebb kerékpárút ról beszélhetünk. Mindig tiszta; ha van is rajta mostanság lehullott levél, az sem bokáig érő, mint ahogy azt tapasztalhatjuk más bringasávon (lásd: Thököly út ). Hossza 915 méter és a Bazilika oldalán, a járdán fut. Ebből kifolyólag rengeteg megkülönböztető jelzés van rajta: speciális, piros, öntött aszfaltból készült, amely szintjében is eltér a járdától így a vakokat és gyengénlátókat is eligazítják. A járdákat lesüllyesztették, és korlátokkal szegélyezték az utat, amelyekből összesen 320 darabot helyeztek el.

 

Probléma - vagy nevezzük konfliktusnak -, akkor keletkezhet, ha véget ér a sáv és mi mégis egyenesen haladnánk tovább. A mondás ugyanis úgy szól: „ Járdán nem biciklizünk !” és valljuk be, naponta bicajjal közlekedőként zavaró is ott menni. Ilyenkor aztán a gyakorlott biciklis igénybe veszi a kis utcákat. Vagy nem, és halad tovább...
Hirdetés