Burgenland Trails

Burgenland Trails

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2022/07/15
40 km mtb ösvény az Írottkő osztrák oldalán

Ha kerékpározás és Burgenland, akkor eddig leginkább a bortúrák, a Fertő-tókerülés jutott eszünkbe. Ám ez nagyon rövid időn belül meg fog változni…

Mountain bike Burgenlandban?

Naturlich! Ráadásul olyan közel a határhoz, hogy gurulás közben ketélyeink támadnak a határátlépés tényleges megtörténtével kapcsolatban… 

Az Írottkő osztrák oldalán, Rohonc (Rechnitz) határában kialakított Burgenland Trails projektet pár helyi kerékpáros kezdte el pár éve, idén pedig átadták az első 40 kilométernyi mtb ösvény-hálózatot – jelenleg 3 downhill, azaz lejtőzős, és 2 uphill, azaz felfele vezető ösvény használható, de a hegy tetejére feljutáshoz nem csak a pedálozós út opció, hiszen mind Lockenhaus, mind Rechnitz felől van buszos felszállítás is!  
Az élvezetes gurulós terepkerékpározást kínáló ösvények közül az északi irányba találjuk az Eszterházy Trailt, mely nagyjából 12 kilométer hosszú! Ezt a trailt kifejezetten könnyed, családi terepkerékpáros kalandnak tervezték, ennek megfelelően akadálymentesített, nincsenek rajta meredek részek, vagy technikás szakaszok. Vannak viszont, ahogy jellemzően a többi ösvénynél is, több helyen mellékágak, melyek mindig extra kihívást vagy egyszerűen csak más élményt kínálnak – az ösvények nehézségi szintjét, még a mellékágak esetében is, színjelzéssel tudjuk előre felmérni: kék-könnyű, piros-közepes, fekete-nehéz! 
Déli irányba, Rechnitz városa fele indul a Battyhányi Trail, mely már egy fokkal több kihívást tartogat a kerékpárosnak, de még így is egy könnyű, közepesen nehéz nyomnak számít. A közel 10 kilométeres hosszon vannak oldalfallal épített döntött kanyarok (switchbackek), wallride-ok, letörések (dropok) – természetesen itt is több leágazás színesíti a főágat.

És végül a nagy kedvencünk, a Rechnitz Trail, mely „csak” közel 7 kilométeres hosszával a legrövidebb mindközül, ám a legfárasztóbb és legizgalmasabb is egyben. A terep adottságai szerencsésen tökéletesen alkalmasak egy tempós, igazán élvezetes mtb hullámvasút kialakítására, amitől minden terepkerékpáros élénk és folyamatos vigyorgásba kezd már az első kör után! Vannak szurdokszerű szakaszok és lendületes kanyarok… tempónktól függően ugróként is használható kőlapok és pumpák.

Jelenleg a kerékpárbérlés csak távolabbi városban oldható meg, de már dolgoznak a helyi kiszolgáláson. Nyártól kerékpáros sárgaangyal is szolgáltatás is elindul, így, ha gondod adódik a hegyen, és nem tudod magad megoldani, akkor sem kell lemondanod a nap többi részéről!
A Burgenland Trails nyomvonalak használata fizetős (jelenleg 8 euro per nap), de ha helyben szállsz meg, akár egy éjszaka eltöltésekor is Burgenland Kártyát kaphatsz, mellyel díjmentes!

 

Kedves Kimura barátom és kedves olvasók! 

Mit kell tenned, ha kedved van kipróbálni a Burgenland Trails-t? 

Vedd meg a jegyed előre online, itt: Burgenland Trails jegyek

A parkolók és busz indulási pontok itt láthatók: