Bringavölgy Hír

(x) - Támogatott tartalom
2019/07/12
Tekerő programok a Művészetek Völgyében e-bike-on (és további sportprogramok)

30 és 35 kilométeres távokon, a környék legszebb túraútvonalain, aszfalton és helyenként terepen próbálhatod ki az Európa-szerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elektromos rásegítéses kerékpárokat a , július 20. és 28. között.

 

ridehardkrossmuvesz.jpg
ridehardkrossmuvesz.jpg

 

Két túraútvonal lesz, páros napokon (20-án, 22-én stb.) Vigántpetend felé indulva a Nagyvázsonyi Kinizsi várat vesszük célba, ahonnan részben terepen tekerünk vissza Pulán és Öcsön keresztül Taliándörögdre, majd Kapolcsra. Páratlan napokon (21-én, 23-án stb.) is a Vigántpetend utáni szerpentinnel kezdünk, de fent jobbra fordulunk terepen és a rövid offroad szakaszt követően Balatoncsicsó felől a vadonatúj kerékpárúton érjük el Monoszlót, ahonnan a Káli-medence keleti sarkából ismét terepen közelítjük meg Monostorapátit. Innen fegyelmezett 5 km vár ránk libasorban Kapolcsig a 77-es úton. A két különböző túraútvonal 70%-ban alacsony forgalmú közutakon, 10-20%-ban nem szilárd burkolatú utakon, ajánlott kerékpáros túraútvonalakon lett kijelölve.

A túrákon (akár több napon is) részt vehet mindenki, aki rendelkezik adott napra érvényes belépővel a Művészetek Völgyében, regisztrál adott napra a bringavolgy@muveszetekvolgye.hu email címen, a helyszínen pedig befizeti az 1000 forintos regisztrációs díjat, ami a művészi kerékpározás utánpótlás támogatására fordítódik majd a Magyar Kerékpáros Szövetségen keresztül. A túrák részét képezik a Magyar Kerékpáros Szövetség által koordinált #BalatonBike365 projektnek is, melynek célja a kerékpározás népszerűsítése és infrastruktúrafejlesztés a Balaton környékén.

A túrán használt különböző elektromos rásegítéses mountain bike és túrabringákat a biztosítja tesztelésre. Kérjük, hogy a regisztrációkor mindenki adja meg a testmagasságát, az általa használt kerékpár méretét, valamint rendelkezik-e saját bukósisakkal (amit kérünk, hogy hozzon magával), esetleg patentpedállal. Pedállal kapcsolatos igényt is kérjük jelezni előzetesen, de dokkolható pedálrendszereket csak korlátozott számban tudunk biztosítani. Az útvonalakon a maximálisan 25 fős csoportokat kísérő tapasztalt túravezetők kalauzolnak végig.

Helyszín: A tekerő programokhoz a találkozó helyszíne a Pest-Buda udvarnál lesz Kapolcson (buszmegálló, templom, taliándörögdi elágazás), itt lehet átvenni az elektromos rásegítéses kerékpárokat a regisztrációt követően.

Időrend: a túrákra július 20. és 28. között, minden délelőtt 11:30 és 15:00 óra között kerül sor, pontos indulással(!), kérjük a résztvevőket, hogy már 11:00 órára érkezzenek a regisztráció miatt. A túrák időtartama frissítésekkel, rövidebb megállásokkal körülbelül 3 óra lesz, hozzávetőlegesen 14:30-as visszaérkezéssel számolunk.

Jelentkezés-regisztráció: Jelentkezéshez a bringavolgy@muveszetekvolgye.hu címre küldött levélben szükséges megadni a nevet, születési dátumot, személyi igazolvány számot, a választott túra napját, és a testmagasságot a kerékpár méret kiválasztásához. Jelentkezésre válaszul elküldjük a felelősségi nyilatkozatot, ami szerint a túrán mindenki saját felelősségére indul és a KRESZ szabályait magára nézve kötelezőnek tekinti, valamint elfogadja, hogy a túrán fotó és videófelvételek készülhetnek, amiket a túráról készült utólagos sajtómegjelenésekben a szervező felhasználhat. A helyszíni regisztrációval ezeket a feltételeket elfogadja, továbbá anyagi felelősséget vállal a kerékpáron saját hibájából bekövetkezett károkért (kivéve baleset). Kauciót a regisztrációnál nem kérünk a kerékpárokért letétbe, a személyi igazolványokat viszont a túravezető összegyűjti a túra idejére. A túravezető ellenőrzi a résztvevők karszalagjának érvényességét is, a kerékpártúrán csak az adott napra érvényes jeggyel (vagy jegy visszaigazoló kóddal) lehet részt venni.

 

Túra páratlan napokon

234234.jpg
234234.jpg

2342344.jpg
2342344.jpg

Gyülekező: 11:00 órától Kapolcson a Pest-Buda Udvar előtt. Indulás: 11:30-kor. Visszaérkezés Kapolcsra kb. 3 óra múlva.

Túra páros napokon

4355.jpg
4355.jpg

43552.jpg
43552.jpg

Gyülekező: 11:00 órától Kapolcson a Pest-Buda Udvar előtt. Indulás: 11:30-kor. Visszaérkezés Kapolcsra kb. 3 óra múlva.

 

A tesztelhető elektromos rásegítéses mountain bike-ok

tesztbringak-bvolgy19.jpg
tesztbringak-bvolgy19.jpg

Kross Soil Boost 1.0, , Kross Level Boost 1.0

 

További sport programok vagy kapcsolódó programok a Völgyben

A kerékpártúrákon kívül szinte minden nap szerepel gyalogtúra a Művészetek Völgye programjában, sőt a zárónapon, 28-án vasárnap egy keményebb kihívással is szembenézhetnek a legsportosabb vendégek, ekkor kerül sor ugyanis a Művészetek Völgye Félmaratonra, 9:00 órától, 21,5 kilométeren. Ugyanezen a napon 10:00 órától rövidebb távon, 5 kilométeren rendezik a Kapolcsi Földönfutók Versenyét. Jógázásra is lesz lehetőség három helyszínen, valamint véradó-állomások is működnek ugyancsak három helyen.

Futás a Művészetek Völgyében:

Július 28. vasárnap:

09:00 Művészetek Völgye félmaraton 21,5 km

10:00 Kapolcsi Földönfutók Versenyen 5 km

 

Gyalogtúrák, tematikus séták:

Július 20. szombat:

Geoséta Kapolcson - túra

Július 22. hétfő:

Természetismereti túra a Király-kőhöz - túra

Július 24. szerda:

Geotúra feketén-fehéren - túra

Július 25. csütörtök:

Természetismereti és kultúrtörténeti séta a Tik-hegyre - túra

Július 26. péntek:

Geobotanikai túra a Király-kőhöz - túra

Július 28. vasárnap:

Geotúra Öcsről: tavak és patakmedrek rejtett világa - túra

 

Jóga a Művészetek Völgyében:

Minden nap a Harcsa Veronika Udvarban és a Cirque du Tókertben, valamint a Hangfoglaló udvarban

 

Véradás:

Három helyen lesz véradás, a véradók ajándék napijegyet kapnak.

Helyszínek:

Kapolcsi tornaterem - minden nap

Édes Rózám Parkoló - július 20-21.

Taliándörögdi Orvosi rendelő - július 20. és 27.