Szilvásvárad Maraton 2012 Hír

Kimura - Mozgásvilág.hu
2012/05/29
Előztek le idősebbek, gyerekek, nők, sebaj, a pulzusom a helyén, semmit nem szabad elsietni, elvégre volt több, mint 100km hátra.
Hirdetés

Balra vagy jobbra? Balra vagy jobbra.  Az elmúlt két évben a válasz jobbra volt, ami közép táv fele visz, idén balra hosszúra. Szerintem sok embernek megfordul itt a fejében, mi lenne ha mégis a másik irányt választaná...

Az elmúlt két évben középtávon mentem, úgyhogy idén nem volt mese, a hosszútáv teljesítése volt a cél. Azért írtam teljesítést, mert az eleje egyelőre még fényévre van, és ekkora távot ennyi szinttel viszonylag ritkán megy az ember. Szerencsétlen baleset miatt kiesett fél év, így edzeni csak későn, márciusban tudtam elkezdeni, úgyhogy az egész távot tényleg csak edzésnek fogtam fel.

A szokásos reggeli koránkelés már könnyedén megy, hála a  Coffe Ride -nak, amikor is szerda reggelente elmegyünk egy nagyot országútizni munka előtt, ha ezek nincsenek, valószínűleg a felkészülésem sem tartott volna ott, ahol most van.

  

A verseny

Helyszínen rajtszámátvétel, ami szokásos módon zökkenőmentesen zajlott, hála a jól megszervezett kiszolgálásnak. Nem volt más hátra a rajt előtt, mint egy kicsit tekerészni, és várni a tíz órai indulást. A Fire után megindult a népáradat,  az első kilenc kilométeres beton emelkedő mindig az egymást kerülgetéséről szól, én itt szépen lassan mentem, nem volt sietős,  elvégre volt több mint 100km hátra . Előztek le idősebbek, gyerekek, nők, sebaj, a pulzusom a helyén, semmit nem szabad elsietni. Az első itatópontnál elágazott az út, a rövidesek leváltak, így  innentől lehetett menni rendesen saját tempóban , szépen a többiekkel. A pálya egyelőre nem hozott nagy meglepetéseket, csont száraz volt, lehetett rajta döngetni rendesen. Az ördögoldalon ismét a tolás mellett döntöttem,  nem látom értelmét 20 másodperc miatt szétsavasítani a lábaimat.

 

Szilvásvárad Maraton 2012

 

Ez után jött a már említett elágazás.  Tavaly itt már erősen magam alatt voltam, örültem, hogy jobbra mehetek, idén teljesen jó állapotban mehettem balra, hála a kicsit mérsékeltebb tempónak. A körülöttem lévők rajtszámát lefigyelve kiderült, hogy  csak 20 perccel mentem volna rosszabbat 70km-en , így viszont maradt még bennem elég, hogy tovább menjek.

 

Szilvásvárad Maraton 2012

 

Az itatópontokon a magyar viszonyokhoz képest több dolog volt,  csoki, gumicukor, csokis keksz, banán és valami virslis péksütemény.  Itt élnék a kritika javával, és javasolnám, hogy kevesebb édes több sós arány legyen, mert  a hetvenedik km után már rá se bírtam nézni semmire az asztalon  (addig is csak banánt ettem), de addigra már nem csúszott, és jól jött volna valami húsmentes péksüti is, például sajtos pogácsa. Az életemet és ezzel a versenyemet két pályasegítő mentette meg, akik éppen sütögettek, és az egyikük nekem adta a fél zsömléjét, örök hálám érte.

 

Szilvásvárad Maraton 2012

 

A nem ismert pályarészekből két dolog fogott meg igazán , a kőfejtő alatt halastó, ami mellett eltekerve tudtam, hogy ezért megérte, illetve a katonasíroknál az emelkedő, ahol meg azt tudtam, hogy ezért nem érte meg... Legalábbis akkor fáradtan már egyetlen porcikám sem kívánta, utólag azért annyira nem tűnt vészesnek. Mindenki az ördögoldalt mondja, hogy milyen kemény, azért 112km után még egy ilyen mászás teljesen ki tudja venni az embert. Persze ezek azok a dolgok, amikre másnap már máshogyan gondol az ember.

 

Verseny után

Teljesen kimerülve ültem be a kocsiba,  egyetlen vágyam az volt, hogy fürödjek és befeküdhessek az ágyba. A szervezés remek volt, egyetlen bánatom volt csak, hogy  mire beértem, már az összes kaja elfogyott , így nem volt enni, csak a büfében. A pályakijelölés tökéletes, a kiszolgálás remek. Jövőre is megyek, az egyetlen kérdés a fejemben, hogy milyen távon induljak, de ezt az idő majd úgyis eldönti.

 

...Kimura...

 

Szilvásvárad Maraton 2012

 

Hivatalos értekezés

A bükki nyitányra 1233-an neveztek. A férfiak hosszútávját a tavalyi győztes Blazsó Márton, a nők középtávját a szintén ismétlő Dósa Eszter teljesítette leggyorsabban – mindketten új pályacsúccsal.

A Tarnai Csaba és csapata által szervezett Magyar Kupaforduló alkalmával a kerekesek 117, 70 vagy 39 kilométer közül választhattak. A szilvásváradi lovas-stadionból egyszerre indult a Bükk emelkedőinek az 1164 versenyző.

Az esélylatolgatás során kérdést jelentett a férfi hosszútáv tekintetében, hogy a korábbi győztesek közül a tavalyi első Blazsó Márton, vagy az olimpiai kvalifikációban helyt álló, idén rövidebb, olimpiai távon versenyző Buruczki Szilárd kerül-e a bükki dobogó tetejére.

Mint az időeredmények is alátámasztják, a pálya igen gyors volt. Érdekesség, hogy – a végül győztesként célba érő – Blazsó, 117 kilométeren 12 perccel; a többszörös maraton bajnok Dósa Eszter – aki zsinórban harmadszor nyerte a szilvásváradi viadalt –, tavalyi, rekordnak számító eredményét mintegy másfél perccel tudta megdönteni 70 kilométeren.

A verseny rövidtávján elindult ifj. Purnhauzer Pál, a Specialized magyarországi és romániai forgalmazásának vezetője illetve Tigran Korkotyan, a márka európai képviseletének technikai vezetője, aki korábban országúti menő volt. A férfi hosszútáv győztese, Blazsó Márton, tavalyhoz hasonlóan, idén is a hazai forgalmazó támogatottjaként, Specialized nyergében nyerte a viadalt.

A  Top Maraton sorozat  idei 2. – sorrendben 30. – állomására, a XIII. Duna Maratonra július 1-jén kerül sor. Bővebb információk:  www.dunamaraton.hu  .

 

Top Maraton sorozat 1. állomás – XI. Specialized Maraton Szilvásvárad, eredmények:

Férfi felnőtt, egyben abszolút hosszútáv (117 km):

1. Blazsó Márton (VKE-Nelson), ideje 04:34:07,

2. Buruczki Szilárd (Merida Kőbánya TC), 04:50:54,

3. Szécsi Tamás (Bringabanda SC), 05:01:44.

Női abszolút középtáv (70 km):

1. Dósa Eszter (Vitalitás SE), ideje 03:21:23,

2. Albert Katalin (VKE-Nelson), 03:34:08,

3. dr. Cseh Veronika (Alpine Team Giant Endura Csonticar), 03:37:19.

Női felnőtt középtáv (70 km):

1. Dósa Eszter (Vitalitás SE), ideje 03:21:23,

2. Rácz Katalin (Bringabanda SC), 03:56:17,

3. Balázs Beáta (Bringabanda SC), 04:08:30.

További abszolút győztesek : Csielka Márk (Euro One Cube Pro MTB Team) középtáv, Szalontay Bence (Merida Maraton Team CST) és Scherk Tímea (Berguson Kellys Team) rövidtáv. 

 

Teljes eredménylista:   http://www.temposport.hu/download/2012_szilvasvaradmaraton.pdf

 
Hirdetés