Amikor az érték a mérték – Design & Innovation Award 2019

Amikor az érték a mérték – Design & Innovation Award 2019

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2019/01/22
2013 óta, év elején osztják ki a dizájn és innováció díjakat, melyekben több rejlik, mint egy-egy nagy kiállítás során látott kitüntető címke mögött.
Hirdetés

A DIA, a kerékpáripar egyik legmagasabb elismerése, ahol nem csak a fotók és a fényesre csiszolt leírások alapján dönt a különböző nemzetiségű újságírókból, professzionális bringásokból és az ipar elismert szakértőiből álló zsűri, hanem több mint 6000 órát töltenek a termékek elemzésével és valós körülmények közötti tesztelésével. Ezeknek köszönhetően talán az egyetlen olyan díjról beszélünk, mely valós, a későbbi felhasználók által értékelt igényeknek megfelelően méri fel az új termékeket.

Alábbiakban az idei díjazottak között szemezgettünk – a teljes listát itt találjátok meg.

 

Mountainbike

A trail és enduro bringák népszerűségét támasztja alá az általános mountain bike kategória nyertesei között látható dominanciájuk. A 8 díjazott modellből 5 enduro és 1 trail modell – a maradék kettőből egy downhill és egy XC kategóriába tartozik. Mint ahogy szinte minden modell 29”-os kerekékkel szerelt, vagy választható a 29” igény szerint.

 

Merida Forrás: design-innovation-award.com
Merida One-Twenty
Kép forrása: design-innovation-award.com

A díjazottak között találjuk a Merida, korábban általunk is kipróbált és imádott One-Twenty 9.8000 modelljét. A 29”-os kerekekkel szerelt 120 mm-es rugóúttal rendelkező bringa nagyon hatékony pedálozást és élvezetes tekerést nyújt.

 

Pole Forrás: design-innovation-award.com
Pole
Kép forrása: design-innovation-award.com
 

Radikális gyártás és forma van jelen a finn Pole cég, egyszerűen Machine-nak (Gépnek) nevezett kerékpárjában. A vázat két alumínium tömbből formázzák meg, majd az autóiparban használt technológiával egyesítik ezen részeket – ennek és a kiváló minőségű alumíniumnak köszönhetően hegesztés nélkül. Extrém hosszú geometria és lapos fejcsőszög, valamint kiváló felfüggesztés teszi könnyen kezelhetővé és manőverezhetővé ezt a 29er enduro bringát. 

 

Trek Session Forrás: design-innovation-award.com
Trek Session
Kép forrása: design-innovation-award.com
 

Ma már nem újdonság, ha a downhill versenypályákon megjelenik egy 29”-os kerekű modell, bár továbbra is erősen megosztja a bringásokat annak létjogosultsága. Az viszont meglepetés, hogy a díjazottak között itt a downhill kerékpárok egyik klasszikusának, a Trek Sessionnek nagykerekű kivitele. Az amerikai gyártó az egyike az elsőknek, melynek kínálatában megjelenik ez a verzió. A szuperkönnyű karbon váz segíti a komplett kerékpár súlyának optimális szinten tartását, az újra tervezett és 29er kerekekekhez optimalizált geometria révén kiemelkedő stabilitást és kezelhetőséget nyújt.  

 

 

Országúti kerékpár

Hiába a tradíció, hiába a klasszikusra esküdők csoportja, az országúti kerékpárok meghatározó trendje lett a tárcsafék. Ezek dominálnak a díjazottak között is, olyannyira, hogy mind az 5 kiemelt modell tárcsafékkel szerelt!

 

Dare Forrás: design-innovation-award.com
Dare
Kép forrása: design-innovation-award.com
 

Az elismert modellek között megbújik az itthon szinte ismeretlen taiwani Dare márka. A közvetlenül a végfelhasználóknak (B2C) értékesítő cég GFX S8 ARMY gravel modellje izgalmas részelteket rejt. Változtatható láncvilla hossza révén (410 és 425 mm) használhatjuk a kerékpárt 700C illetve 650B kerekekkel is. Mindenes bringa révén könnyedén felszerelhetünk sárvédőket, lámpákat és csomagtartókat is. 

 

Merida Mission CX Forrás: design-innovation-award.com
Merida Mission CX
Kép forrása: design-innovation-award.com
 

A Merida viszont igencsak ismert, mitöbb, az egyik legközkedveltebb márka hazánkban.  A Mission CX 8000 modellt mi is szerettük, amikor nálunk járt. A UCI tanúsítvánnyal rendelkező vázra épített kerékpár úgy lett kialakítva, hogy épp úgy kiválóan alkalmas egy cyclocross versenyzésre, mint a városi ingázásra. Sárvédővel vagy ballonosabb gumikkal is szerelhető. Thru-axle, átütőtengelyes kialakítása pedig jó irányíthatóságot és strapabírást biztosít.

 

Trek Madone Forrás: design-innovation-award.com
Trek Madone
Kép forrása: design-innovation-award.com
 

A Trek mérnökei újra definiálták az aero kerékpárokról alkotott fogalmat. A Madone SLR9 Disc nem csak hatalmas, aerodinamikailag formázott csövekből összeállított kerékpár. Az IsoSpeed csillapítási rendszernek köszönhetően – mely külön választja a váz nyeregcsövét a támvillától – utolérhetetlen komfortot kínál. Stabilitás és hatékonyság csúcsa lett a Madone, mely a Project One program keretében akár egyedi festéssel is megrendelhető bárki számára.

 

 

E-MTB

Érdekes meglepetés, hogy a legnagyobb iramban fejlődő kerékpár-kategóriában mindösszesen csak 4 modell lett díjazva. A rengeteg új e-bike modell között ilyen kevés valódi innovatív fejlesztés lenne?

 

Husqvarna Forrás: design-innovation-award.com
Husqvarna
Kép forrása: design-innovation-award.com
 

A díjazottak közül egy más piaci szegmensből ismert márka tűnik ki – igaz, onnan nagyon jól cseng a neve. A Husqvarna tervezői nem bízták a belépőt a véletlenre, és egy nagyon átgondolt, jól felépített e-bikeot készítettek, amit rögtön díjaztak is. A teljesen vázba integrált akkumulátornak köszönhetően letisztult formája lett a bringának, melynek 180 mm-nyi rugóútja bőven elég, hogy élvezhető agresszívebb felhasználást is megcélozzunk vele. És ha már belelendülünk a tekerésbe, a 600 Wh-s akkumulátor segít, hogy nagy távokat tegyünk meg.

 

Haibike Forrás: design-innovation-award.com
Haibike
Kép forrása: design-innovation-award.com

Futurisztikus megjelenése révén is egyedülálló a Haibike XDURO AllMtn FLYON kerékpár, de a benne rejlő technológia is kiemeli a többi modell közül. 150 mm-nyi rugóút simítja ki a talajt, és teszi mindenevővé a kerékpárt. A jelenleg kapható egyik legnyomatékosabb hajtás bújik meg benne, a maga 120 NM-es nyomatékával. Érdekes részlete az integrált első- és hátsó lámpája, mely nem megszokott egy mountain bikeon, viszont a megcélzott vásárlói közönség számára igen hasznos kiegészítő lesz.

 

Ghost Forrás: design-innovation-award.com
Ghost
Kép forrása: design-innovation-award.com

A Ghost HybRide SL AMR X S7.7+ LC modell kinézete az egyre több integrált kialakítású kerékpár között talán elavultnak számít, de a szuper könnyű karbon váz (a komplett kerékpár összsúlya csak 21 kg), annak agresszív felhasználási módra optimalizált geometriája, az erőteljes e-bike meghajtása, és a mixelt kerékmérete (elöl 29", hátul 27,5") figyelemre méltó modellé teszi.

 

 

Alkatrészek - offroad

A megannyi ultrakönnyű karbon vagy magnézium csoda közül (kerekek, kormányok, nyergek, e-bike motor) három nem súly-orientált terméket emelnék ki...

 

Fox Racing Shox Forrás: design-innovation-award.com
Fox Racing Shox
Kép forrása: design-innovation-award.com

Jó pár éve már, hogy egyes gyártók „okos” rugózási rendszerekkel próbálkoznak, de igazán működő változatot most talán a Fox Racing Shoxnak sikerült készítenie. A Live Valve rendszer a kerekekre és vázra helyezett szenzorok segítségével érzékeli a bringázás jellegét, és annak megfelelően zárja vagy nyitja a villa és rugóstag szelepeit, hogy a lehető leghatékonyabb mászást vagy lejtőzést kapjuk, kihozva a legtöbbet a bringánkból.

 

Hayes Forrás: design-innovation-award.com
Hayes
Kép forrása: design-innovation-award.com
 

Egyik nagy visszatérő az amerikai Hayes, melynél a régi márka fényének visszaszerzésén dolgoznak. Az új, négydugattyús Dominion A4 fékje hatalmas erőt és adagolhatóságot kínál. A kiváló minőségű felhasznált anyagok mellett apró részletek tették a díjra érdemessé – mint például a féknyereg dupla légtelenítő nyílásai, a féknyereg beállítását elősegítő csavarok, vagy a szerszámmentes fékkar beállítás. 

 

DT Swiss Forrás: design-innovation-award.com
DT Swiss
Kép forrása: design-innovation-award.com
 

A DT Swiss vadonatúj trail- illetve enduro villája 130 és 160 mm közötti rugóutat kínál, eddig soha nem alkalmazott rugóút-függő csillapítási rendszerrel, a PlushPorttal. Az F 535 One villa kombinálja a spirálrugós- és levegős rugózást, melnek köszönhetően rendkívül érzékenyen reagál a legkisebb ütésekre is, míg kellő csillapítást nyújt a nagyobb becsapódások során is!

 

Alkatrészek - országút

Beast Forrás: design-innovation-award.com
Beast
Kép forrása: design-innovation-award.com
 

A német Beast cég prémium minőségű, kézzel gyártott termékeket kínál, köztük ezt a mindösszesen 1429 gramm súlyú RR4 kerékszettet, mely DT Swiss 240s Disc CenterLock agyakkal és 24 darab Sapim CX-Ray küllőkkel épült fel. Az aero, 20 mm belső szélességgel rendelkező karbon felnik felhasználói súly-limit nélkül használhatók!

 

Fidlock Forrás: design-innovation-award.com
Fidlock
Kép forrása: design-innovation-award.com
 

A Fidlock Uni Connector segítségével kedvenc kulacsunkat vagy bármilyen palackot, kicsire hajtogatott kabátot, vagy akár egy bluetooth hangszórót tudunk felfogatni a vázra. A BOA damilos, tekerős rendszerének köszönhetően nem csak hengeres testet foghatunk be, és ha kell, pillanat alatt kioldhatjuk. Az Uni Connector a mágneses TWIST rendszer segítségével kapcsolódik a kulacstartó-szemekbe fogatott ellendarabba, így a tartó eltávolítása és visszahelyezése könnyű és egyszerű. 

 

Spank Forrás: design-innovation-award.com
Spank
Kép forrása: design-innovation-award.com

Íme a Spank FLARE 25 Vibrocore kormány, mely egyáltalán nem a súlycsökkentés oltárán kíván adózni, mint inkább a kényelmet helyezi előtérbe. A galvanizált alumíniumból készült kormány belsejét speciális hab tölti ki, mely töltelék révén a finom rezgések elcsitulnak, és utolérhetetlen kényelmet nyújt kezeink számára. Ez gravel felhasználásnál kifejezetten előnyös tud lenni. A 25°-os kihajlással kényelmesebb fogás is biztosított.

 

Kiegészítők – offroad

Amplifi Forrás: design-innovation-award.com
Amplifi
Kép forrása: design-innovation-award.com

Az Amplifi MKX térdvédőben számos fejlett technológia összpontosul. A rugalmas szálakból, 3D szövéssel készült, és ezáltal ergonómikus belebújós részbe közvetlenül injektálták a méhsejtszerkezetű ütéselnyelő részt, így a terméken nincs varrás, nincs ragasztás és nincs tépőzáras megoldás. Komfort és tartósság egysége.

 

Endura Forrás: design-innovation-award.com
Endura
Kép forrása: design-innovation-award.com

A csapadékos időjárásban való bringázásról talán a britteknek van a legtöbb tapasztalatuk, így nem csoda hát, hogy a legjobb vízálló ruházat egy skót cégtől érkezett. Az Endura MT500 vízálló ruházata egy kezeslábas, azaz egy darabból áll – bár ezt, kialakítása révén csak egy alaposabb és közelebbi vizsgálat során vesszük észre – így a víznek és sárnak esélye sincs beférkőznie a ruha alá. Az esőruha lelke a high-tech ExoShell60 anyag, melynek 18 000 mm-es vízálló és lélegző tulajdonsága van.

 

PRAEP Forrás: design-innovation-award.com
PRAEP
Kép forrása: design-innovation-award.com

Hatékony és mókás edzőpartner a PRAEP cég letisztult és egyszerű ProPilot szerkezete. A kifejezetten mountain bike specifikus trainert a saját kormányunkkal együtt használhatjuk. 3 oldala 3 különböző nehézségi szintet kínál – kezdő, haladó és nagyon nehéz – melyek révén állóképességünk és mozgáskoordinációnk fejleszthetjük miközben fekvőtámaszhoz hasonlóan terheljük.

 

 

Kiegészítők – országút

Morvélo Forrás: design-innovation-award.com
Morvélo
Kép forrása: design-innovation-award.com
 

A 8 díjazott közül három terméket emelnék ki. A Morvélo cég Overland Chimera kabátot, mely kétoldalas használatú. Ez még önmagában nem nagy szám, de ennél a kabátnál a két oldal két különböző jellegű felhasználást nyújt. Az egyik kiváló szellőzést és gyors száradást, míg a másik víz- és szélállóságot ad.

 

Racer Forrás: design-innovation-award.com
Racer
Kép forrása: design-innovation-award.com

A Eurobike szakmai kiállításon már mi is felfedeztük magunknak a francia cég, a Racer izgalmas termékeit, köztük például a fűthető kamáslit. Az e-Cover neopren borítását egy beépített 2200 mAh Li-Ion akkumulátor „fűti”, mely 12 órányi munkaórát tesz lehetővé. A hőfok szabályozható, így -10 és 0 °C hőmérsékletben tekerve is kellemes meleget kapunk.

 

Bontrager Forrás: design-innovation-award.com
Bontrager
Kép forrása: design-innovation-award.com

Bontrager Ballista országúti cipőjének boa elhelyezése és az abból eredő komfortnövelő tulajdonsága az, ami kiemelkedő a többi cipő közül. A sarokrészre helyezett tekerő révén akár nyeregből is könnyedén lazíthatjuk, vagy épp szoríthatjuk a fűzést az egy darabból készült felső részen.

 

Forrás: design-innovation-award.com

Hirdetés