Menü

2011.05.09.     Hozzászólás 0

Turizmus.com

Két hét múlva csónakázható Városligeti Műjégpálya

Két hét múlva birtokba vehető a városligeti műjégpálya területe. Nyáron csónakázótóként, októbertől műjégpályaként üzemel.


Rövidesen nyit a városligeti csónakázótó, ősszel pedig a műjégpálya

Várhatóan két hét múlva, május 20-án nyit a városligeti csónakázótó, októberben pedig a műjégpálya. A másfél éve megkezdett, mintegy 4,7 milliárd forintos rekonstrukció során a "korcsolyacsarnok" műemléképület visszanyeri eredeti arculatát, az ígéretek szerint a szolgáltatások világszínvonalúak lesznek.

 

A több mint százéves Városligeti Műjégpálya épülete előtti mintegy 16 ezer négyzetméteres területet ősztől tavaszig a jégsportok kedvelői, míg tavasztól őszig a csónakázók vehetik birtokba. Utóbbiak kétszer akkora területen csónakázhatnak, mert a jó időre a betonmedence másik, a kishídon túli, az állatkert felőli oldalát is feltöltik vízzel.

Az intézmény 25 új, egyedi kialakítású, formatervezett négyszemélyes műanyag csónakot is vásárolt. A csónakázótavat a közeli Széchenyi fürdő elhasznált gyógyvizével, valamint a fürdő nem használt hideg vizes kútjaiból töltik fel; a kétszer 16 ezer négyzetméteres ikertó feltöltése várhatóan öt napig tart.

 

A "gyógyvizes" csónakázótó érdekessége lesz, hogy a vízben a Szépművészeti Múzeummal közösen víziszobor-kiállítást rendeztek; így evezni az alkotások között lehet május 22. és szeptember 4. között. Az egyik különleges "alkotást" már most is nagy érdeklődés övezi: a Vajdahunyad várának egyik tornyát ugyanis több kábellel rögzítették a műjégpálya irányába, azt a látszatot keltve, mintha ezzel a torony dőlését próbálnák ellensúlyozni.

A műjégpálya épületét az eredeti állapotában állítják helyre, ez azt is jelenti, hogy a második világháború idején felrobbantott jobb szárnyát teljes egészében újjá kellett építeni. Ebben az újjáépített szárnyban kap majd helyet egy új idegenforgalmi központ is, ahová a turisták közvetlenül az utcáról - tehát a műjégpálya meglátogatása nélkül is - bejuthatnak.

 

Az ígéretek szerint a nyári, "csónakázós" időszakban megnyitják a műemléképület és a tó közötti parti sétányt a Vajdahunyad vára előtt felállítandó víziszínpad felé, télen azonban a korcsolyázó szezon idejére zárva tartják.

Olvass többet a témáról: városligeti műjégpálya