Két hét múlva csónakázható Városligeti Műjégpálya Hír

Turizmus.com
2011/05/09
Két hét múlva birtokba vehető a városligeti műjégpálya területe. Nyáron csónakázótóként, októbertől műjégpályaként üzemel.
Hirdetés
Rövidesen nyit a városligeti csónakázótó, ősszel pedig a műjégpálya
Várhatóan két hét múlva, május 20-án nyit a városligeti csónakázótó , októberben pedig a műjégpálya . A másfél éve megkezdett, mintegy 4,7 milliárd forintos rekonstrukció során a " korcsolyacsarnok " műemléképület visszanyeri eredeti arculatát, az ígéretek szerint a szolgáltatások világszínvonalúak lesznek.
 
A több mint százéves Városligeti Műjégpálya épülete előtti mintegy 16 ezer négyzetméteres területet ősztől tavaszig a jégsportok kedvelői, míg tavasztól őszig a csónakázók vehetik birtokba. Utóbbiak kétszer akkora területen csónakázhatnak, mert a jó időre a betonmedence másik, a kishídon túli, az állatkert felőli oldalát is feltöltik vízzel.
Az intézmény 25 új , egyedi kialakítású, formatervezett négyszemélyes műanyag csónakot is vásárolt. A csónakázótavat a közeli Széchenyi fürdő elhasznált gyógyvizével, valamint a fürdő nem használt hideg vizes kútjaiból töltik fel; a kétszer 16 ezer négyzetméteres ikertó feltöltése várhatóan öt napig tart.
 
A " gyógyvizes" csónakázótó érdekessége lesz, hogy a vízben a Szépművészeti Múzeummal közösen víziszobor-kiállítást rendeztek; így evezni az alkotások között lehet május 22. és szeptember 4. között. Az egyik különleges "alkotást" már most is nagy érdeklődés övezi: a Vajdahunyad várának egyik tornyát ugyanis több kábellel rögzítették a műjégpálya irányába, azt a látszatot keltve, mintha ezzel a torony dőlését próbálnák ellensúlyozni.
A műjégpálya épületét az eredeti állapotában állítják helyre, ez azt is jelenti, hogy a második világháború idején felrobbantott jobb szárnyát teljes egészében újjá kellett építeni. Ebben az újjáépített szárnyban kap majd helyet egy új idegenforgalmi központ is, ahová a turisták közvetlenül az utcáról - tehát a műjégpálya meglátogatása nélkül is - bejuthatnak.
 
Az ígéretek szerint a nyári, "csónakázós" időszakban megnyitják a műemléképület és a tó közötti parti sétányt a Vajdahunyad vára előtt felállítandó víziszínpad felé, télen azonban a korcsolyázó szezon idejére zárva tartják.
Hirdetés