Menü

2012.01.04.     Hozzászólás 0

Herrer Caesar - gyorskorcsolya szakedző

Jégkorcsolya-választási tanácsok

Mivel tud többet egy drágább jégkorcsolya, illetve elegendő-e az olcsó, csatos, műanyag változat?


Alapvetően két szempont, a felhasználás típusa és gyakorisága fontos jégkorcsolya választásnál. Gyorskorcsolyázásra, műkorcsolyázásra, hokizásra, vagy általános, tömegkorcsolyázásra jellemzően más-más korcsolyatípus létezik, de sokan választják ez utóbbi célra is a műkorcsolyát, vagy a hokikorit (gyorskorcsolyával nem engednek a tömegkorizásra kialakított pályára, mert az előre kinyúló, megnyújtott penge túlságosan veszélyes tud lenni).

 

Jégkorcsolya

 

A jégkorcsolya-választás legfontosabb kritériuma

Minden esetben nagyon fontos kritérium, hogy a korcsolya jól fogja a bokát oldalirányban. Persze nem kell bebetonoznod a lábad, de ne is törjön meg - különösen fontos ez kezdők esetében. Legalább ennyire fontos, hogy előrefelé viszont engedjen, mert minél nagyobb mértékben előre tudod dönteni a lábszáradat a lábfejedhez képest, annál stabilabb testpocíziót tudsz felvenni.

 

Olcsó kori, drága kori?

A sportáruházak akciós újságjaiban jellemzően a műanyag, csatos rögzítésű jégkorcsolyákat ajánlják a legalacsonyabb árakon. Ezek általában oldalirányban jól fogják a lábat és a szezononkénti néhány alkalmas jégkorcsolyázáshoz megfelelőek, de a rendszeres, heti-, vagy napi rendszerességű használat mellett már lehetnek vele gondok.

Az olcsó műanyag korcsolyák szivacsos belső részei nem veszik fel a láb formáját és pl egy 40-es méretszámú koriba valójában 39-41-es lábméret is belefér. Ez elsőre előnynek tűnhet még növésben lévő gyerkőc esetében, ám valójában nagyban rontja a komfortérzetet és a stabil lábtartást.

A csatos rögzítés kevésbé precíz lábra illesztést enged, mint a fűzős megoldás.

Fűzős változatnál ugyan utána kell húzni egy kicsit, de jobban rááll a lábadra. Mindezek mellett a penge acélszerkezete olcsóbb korcsolyák esetében kevésbé strapabíró, gyorsabban kopik, deformálódik és a fröccsöntött műanyag pengetoknál gyakoriak a gyártási hibák. Mindezek mellett újra megjegyezzük, hogy a szezononkénti néhány alkalmas használatra megfelelőek ezek a típusok is.

 

Ha sűrűbben jársz korizni

Abban az esetben azonban, ha sűrűbben jársz csúszkálni, érdemes többet áldozni és egy gyöngyvászon-bőr kombincáiójú hokikorcsolyát használni. Nyilván árak tekintetében határ a csillagos ég, de léteznek egészséges kompromisszumok. A magasabb árkategóriás jégkorcsolyák belső része egyféle gyurmás megoldással készül, ami tökéletesen felveszi a lábfej alakját és hosszú időkig "nem is felejti el". Az oldaltartás stabil, az előremozgást hatékonyabban engedi és pengéje is masszív, így hosszú évekig kitart. Nem kell azonban minden áron a legdrágább modelleket választanod. Mérd fel, hogy várhatóan mennyire gyakran fogsz jégre járni és ennek megfelelően dönts.

Ja, persze a szín és a dizájn sem utolsó szempont ;)

 

Hoki

Ha hokizáshoz (amatőr szinten is) választasz jégkorcsolyát, akkor a fenti kritériumok még nagyobb hangsúlyt kapnak, illetve olyat keress, ami elég masszív és erős anyagból van ahhoz, hogy ha ráküldik a korongot a lábadra, akkor ne ess össze sírva a fájdalomtól.

 

Jégkorcsolya ajándékba?

Adni jó és egy jégkorcsolya nagyon jó ajándékötlet, de egy rosszul megválasztott korcsolya inkább átok, mint ajándék. Mindenképp fel kell próbálni vásárlás előtt, mert például a méretszámozásban lehet jelentős is az eltérés és egy kényelmetlenül szűk, vagy lötyögős koriban nem lesz élvezet a jeget karistolni.

 

Jégkorcsolya-élezés

Először is, jégpályán kívül szigorúan csak él-védővel járjunk a jégkorcsolyában. Idényenként jellemzően két-három alkalommal célszerű éleztetni, de érzésre is meg lehet állapítani a penge állapotát. Ha simán állsz a jégen és oldalirányba kitolva a lábadat túl könnyen kicsúszik, akkor bizony megérett az élezésre. Emellett kézzel is ki lehet tapintani, ha a rossz minőségű pályán kirecésedett a felület.

Ha éppen most hoztad el a boltból a vadonatúj jégkoridat, akkor is érdemes megnézetni a hozzáértő élező-szakemberrel (szaküzlet esetén az eladóval is akár), max azt fogja mondani, hogy pöpec és nem kell éleztetni.

 

Még valami

Ha életedben először állsz jégkorcsolyával a lábadon jégfelületre, mindenképp érdemes hozzáértő szakedző segítségét kikérni, mert gyakran találkozni jégpályákon olyan téves beidegződésekkel, amik a hozzáértő oktatás hiányára vezethetőek vissza és amik miatt nehezebb lesz továbbfejlődni és a balesetveszélyt is növeli.

 

Jégkorcsolya választásban további szakmai tanácsokat itt kaphatsz!

 

Olvass többet a témáról: jégkorcsolya