Folly arborétum, egzótakert a Balaton-felvidéken

Folly arborétum, egzótakert a Balaton-felvidéken

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
2023/03/13
A Folly arborétum már nagyon sokunk számára ismert desztináció, amikor a Balaton-felvidék badacsonyi régiójában élvezzük a természet szépségeit. Ez a kis csodasziget az év minden szakában felkereshető, így a nyaralást is megszínesítheti, de akkor is kiváló program lehet, amikor nem a nyári főszezonban látogatunk erre a vidékre. Ha még nem ismered, akkor most rögtön írd fel a bakancslistádra, mert amíg nem látod, fogalmad sincs, miről maradsz le.

Mitől annyira érdekes a Folly arborétum?

Remek módszer egy jó bóklászás a természetben - a stresszes hétköznapokat hátunk mögött hagyva - hiányzó energiáink feltöltésére. Ilyenkor olyan helyeket keresünk, amelyek kiemelkedően látványosak. Szép kilátópontok, szikla formációk, hegyek-völgyek, erdei környezet, minden ami pihentet és örömet okoz érzékszerveinknek. Csicseregnek a madarak, jó levegő van, és a szemünk számára is van látnivaló. 

Folly arborétum, egzótakert a Balaton-felvidéken-2
Grillterasz
Folly arborétum, egzótakert a Balaton-felvidéken-2
Forrás: Nyáry Tamás

Ekkor fedezed fel Badacsonyörsön a hegyoldalban ezt a zsebkendőnyi területet, amitől a szád is tátva marad. De miért is? Azért mert az arborétum színültig van különleges exóta fajokkal, vagyis nem őshonos növényekkel és fákkal. A látvány több, mint megdöbbentő. Azt gondolhatod, hogy egy másik világba csöppentél, ahogy a cédrusok, ciprusok, mamutfenyők és számtalan más tűlevelű fa között kóborolsz.

Hogyan jött létre?

Az arborétum egy generációkon át öröklődő családi vállalkozás. A kezdetek Folly Gyula pécsi orvos nevéhez fűződnek, aki az 1900-as évek elején telepítette be a hegyoldalt neves európai faiskolákból származó, főleg mediterrán és jó szárazságtűrő fajokkal. Az örökséget a Folly család megőrizte és 4 generáción át gondozta napjainkig. Ha kíváncsi vagy az arborétum teljes történetére, elolvashatod a honlapon. 

Folly arborétum, egzótakert a Balaton-felvidéken-4
Zegzugos ösvényeken
Folly arborétum, egzótakert a Balaton-felvidéken-4
Forrás: Nyáry Tamás

Az arborétumot zegzugos és ide-oda kanyargó ösvényeken, rámpákon és lépcsőkön lehet bejárni, egészen izgalmas a labirintus szerű rendszerben felfedezni, melyik sarok után milyen érdekesség fogad. Gyerekek számára különböző csúszós-mászós játékok teszik feledhetetlenné a kalandozást. A legmagasabb ponton pedig egy tobozt formáló kilátóból kémlelhetjük végig a Balatont.

Hogyan érhető el a Folly arborétum?

Badacsonyörsön a főút mentén több ponton is vannak kihelyezett irányjelző táblák, merre kell bekanyarodni. Felfelé a Kápolnavölgyi úton kell menni egészen a bejárattal szemben kialakított parkolóig, lefelé pedig az Arborétum úton lehet elhagyni a területet. Az utcák keskenyek, nem fér el rajtuk a szembe közlekedés, emiatt lett kialakítva ez a forgalmi rend. Gyalogosan az Ábrahámhegyi, vagy a Badacsonyörsi vasútállomás felől lehet megközelíteni a környező utcákon felsétálva. A piros turistajelzés segít a tájékozódásban.

Folly arborétum, egzótakert a Balaton-felvidéken-9
A kilátó
Folly arborétum, egzótakert a Balaton-felvidéken-9
Forrás: Nyáry Tamás

Kulináris élvezetek

Ha már majd minden érzékszervünk - a fülünk, az orrunk, és a szemünk is - megkapta a kényeztetést akkor az ízlelőbimbóink sem maradhatnak ki. Az arborétum remek borokat is készít, amelyeket árnyas teraszokon jó ételek társaságában lehet elfogyasztani, miközben a káprázatos balatoni panorámát csodáljuk.