Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap (2007. szeptember 16-22.) Hír

GKM
2007/09/18
A hatodik Európai Mobilitási Hetet a „Legyen az utca az embereké!” téma jegyében rendezik meg. A téma egyértelműen azt az üzenetet sugallja, hogy napjaink közlekedési problémáira nem megoldás az autók rendelkezésére álló útfelület növelése.

Épp ellenkezőleg, az autók számára fenntartott utak kapacitásának csökkentése jelenthet fenntartható, hatékony megoldást, amely ráadásul a személyes mobilitás csökkenése nélkül eredményez egészségesebb életvitelt mindenki számára. A kezdeményezés arra ösztönzi a helyi önkormányzatokat, hogy az útfelület egy részét alakítsák át a nem motorizált forgalom számára. A kezdeményezés nagy hangsúly fektet emellett a levegőminőség helyi szintű javítására is, amellyel az Európai Unió és tagállamai is kiemelten foglalkoznak.

Az Európai Mobilitási Hetet hat éve rendezik meg azzal a céllal, hogy az hosszú távon befolyásolja a mobilitással és a városi közlekedéssel kapcsolatos kérdéseket, és javítsa az európai polgárok egészségét és életminőségét. A minden évben szeptember 16. és 22. között megrendezett esemény tökéletes alkalmat jelent arra, hogy bemutassák az európai polgároknak a fenntartható alternatívákat, és elmagyarázzák, hogy mekkora kihívást jelent a városoknak a viselkedésminták megváltoztatásával egy fenntarthatóbb európai közlekedési stratégia irányában haladni. A rendezvény kapcsán elgondolkodhatunk azon, hogy valójában mire is szolgálnak a városi utcák. Az utcákat és a lakókerületeket a lehető legnagyobb autóforgalom átengedésére kell tervezni, vagy e területek inkább a társadalmi élet színterei legyenek, ahol találkozhatunk egymással, vásárolhatunk, sportolhatunk és egyéb tevékenységeket élvezhetünk? A hetet a helyi önkormányzatok új közlekedési intézkedések próbaidőszakaként is használhatják, amely során kipróbálhatják, hogy vajon működik-e és népszerű-e a változtatás.

A Mobilitási Hét befejezéseképpen szombaton Autómentes Nap lesz, aminek keretében lezárják az Andrássy utat, kerékpáros felvonulásokat szerveznek és számtalan családi- és sportprogramon lehet részt venni.