Gravel forradalom itthon is - KK400 Balatoni KalandKör útvonal

Gravel forradalom itthon is - KK400 Balatoni KalandKör útvonal

Támogatott tartalom
2024/03/10
Gravel kör a Balaton körül, ami részleteiben és egészében hatalmas élvezet. Ismerjétek meg az eddig rejtőző gyöngyszemeket, amit a balatoni bringaútról letérve lehet felfedezni a KK400 keretében!

Ez a Kaland nem az a KLND. Sokaknak ismerős lehet, hogy nyár vége felé egy Balaton Bike Derby néven futó eseményen, közel 370 kilométert vegyes terepen megtéve megkerültük a tavat. Hatalmas élmény volt, olyan helyeket felfedezni, amiket amúgy nem talál meg magától az ember, vagy ha igen, akkor komoly előkészületeket igényel. A BalatonBike365 hálózat segítségével bármelyik part menti településről könnyen rácsatlakozhatsz a KK400 körre, amelyet mostmár útjelző táblák is segítenek. A 12 szakaszból álló túraútvonal teljesítésének mérését 50 helyszínt jelölő QR kód hálózat segíti, melyeket a telefonoddal leolvasva tudsz használni. Regisztráció után és minden szakasz sikeres teljesítése után letölthető, a közösségi médiában megosztható online oklevelet kapsz Ha pedig mind a 12 részszakaszt teljesíted akkor emlékül egy BB365 ajándékkal leszel gazdagabb.

Balatoni Kaland kör-7
Igazán jó infrastruktúra épült ki a Balaton körül
Balatoni Kaland kör-7

A BalatonBike365 projekt keretében most egy egész évben járható, kitáblázott, Balaton körüli gravel és túraútvonal készült el, ennek vettünk részt az útvonalat bemutató sajtótekerésén, ahol megismerhettük a koncepciót, és az útvonal egy részét. Három nap alatt három térségben tekertünk, ezeket ismertük meg jobban, és élhettük át azt az élményt, amit gravelezésnek hívnak valójában. Ezen felül megtudtunk pár újdonságot a projekttel kapcsolatban, például azt, hogy nem csak az útvonal lesz kitáblázva, de egy egész mobilappos infrastruktúra is segíteni fogja a kirándulókat, de erről kicsit később.

Déli rész - somogyi dombságok

Siófokról indulva Fonyód volt a cél, de nem is akárhogyan. Először dél felé vettük az irányt, hogy egy kicsit eltávolodjunk a balatontól, majd bevetettük magunkat az első graveles szakaszokra. Itt először fehér, döngölt utakon tekertünk, amely hangulatában hasonlít az olasz döngölt utakhoz, aki járt már toszkánában, tudja miről beszélek. Nem mondom, hogy ez a siófok alatti rész a balaton legjobb része, de ahogy közeledtünk a Kőröshegyi völgyhíd felé, úgy lett egyre izgalmasabb a táj is.

Balatoni Kaland kör-6
A dombságok - komoly kihívás!
Balatoni Kaland kör-6
Forrás: BB365
Balatoni Kaland kör-6

Jakabpusztától kezdődött az igazi kihívás, innentől a szint is egyre dombosabb lett, sok rövid emelkedővel, és a talaj is átváltott homokos-löszösre. Innentől folyamatos hullámvasúton ülünk, vagy felfelé megyünk, vagy le. Az emelkedők rövidek, és néhol elég meredekek is, egy ilyen vezet fel például a Nezde szoborparkhoz is. Technikailag talán ez a legnehezebb szakasz a három fő tájegység közül, ahol a túra megy.

Balatoni Kaland kör-5
Rövid meredekek, kihívás és erőfelmérő
Balatoni Kaland kör-5
Forrás: BB365

A túrán 65 kilométer alatt sikerült 1000 méter szintet összeszedni, amire azt mondom, kihívás egy átlagos bringásnak. Ami jó hír, hogy a talaj rendesen elnyeli a csapadékot, szóval esős időben is a legtöbb része tekerhető. Mindazonáltal, azoknak, akik sokat tekernek terepen, szeretik a kihívásokat, mindenképpen ajánlott kipróbálni ezt a szakaszt, mert néhol a kilátás gyönyörű a balatonra, A völgyhíd körül bringázni lélegzetelállító élmény, pláne azoknak, akik szeretik a brutalista építészetet, az erdei szakaszok pedig tartalmaznak mindent, ami egy igazán jó bringázáshoz kellenek terepen.

Az útvonal lemegy Szántód és Földvár felé, de ha akarunk, akkor levághatjuk keresztbe ezt a szakaszt a híd alatt is!

Déli rész ajánlás:
Technikai nehézség: 4 csillag
Erőnléti nehézség: 5 csillag
Ajánlott kerékpár: Gravel, Monti, E-monti

Nyugati szekció, Zalai rész

Mivel a szállásunk Keszthelyen volt, ezért itt nem egy teljes szakaszt tekertünk le, hanem innen mentünk egy kört a kijelölt pályára, és hazafele. Amit tudni kell erről a területről, hogy javarészt sík, az utak technikailag semmilyen kihívást nem jelentenek. Akár még országútival, egy 28 mm-es gumival is sok helyen teljesíthetőek. Gyönyörű táj, útba esik a Kis-Balaton, amihez mindenképpen érdemes ellátogatni.

Balatoni Kaland kör-8
Sík szakasz, igazi graveles életérzéssel!
Balatoni Kaland kör-8
Forrás: BB365
Balatoni Kaland kör-8

A Zala folyó menti ösvények és mellékutak kiváló választások lehetnek számodra. A folyópart környéke egészen egyedülállóan varázslatos, és a kis falvak, amelyeken áthaladsz, egyedi helyi színezetet kölcsönöznek a bringázásodnak. Útba lehet ejteni a bivaly-rezervátumot is, ami az elmúlt pár tekerés tapasztalatából inkább csak érdekesség, mint hatalmas látványosság. Ez az a rész, ami bárki számára élvezhető, a családos-gyerekes tekerést leginkább ide terveznék. A Keszthelyi-hegység egy valóságos gyöngyszem a gravel bringázás rajongói számára. A zöldellő hegyoldalakon és az erdők ölelésében megtalálod a tökéletes kihívásokat. A murvás és erdei utakon keresztül haladva olyan helyekre juthatsz el, amelyek autóval sosem lennének elérhetők. A hegyi panoráma, ahol a Balaton a horizonton világít, valódi élmény lesz.

Balatoni Kaland kör-12
Búbos vöcsök
Balatoni Kaland kör-12
Forrás: BB365
Balatoni Kaland kör-12

Ezek közül talán számomra a legnagyobb látványosság a Búbos vöcsök tanösvény, ahol mindenképpen megéri megnézni.

Nyugati rész ajánlás:
Technikai nehézség: 1 csillag
Erőnléti nehézség: 1 csillag
Ajánlott kerékpár: Trekking, Gravel, Monti, E-monti

Északi szekció, Káli-medence

A napot Szigligetről indítottuk, innen indultunk el Tapolca felé. Innentől kezdve a Balatonnal párhuzamosan, a Káli-medencében tekerünk végig egészen Veszprém felé. Itt leginkább döngölt erdei, két nyomsávos utakon fogunk tekerni. Itt is lesznek rendesen dombok, de érdekes, hogy kevesebb szintet tartalmaz ez a szakasz, mint a “síknak gondolt” déli szekció.

Balatoni Kaland kör-14
Káli-medence, az igazi látványosság
Balatoni Kaland kör-14
Forrás: BB365
Balatoni Kaland kör-14

Igazából erről a napról külön látványosságot nem tudok kiemelni, mert itt a nagykép, a tekerés összessége nagyon élvezetes. Ha megnézitek ezt a fotót, tökéletesen átadja az egész Káli-medence hangulatát. Mindenhonnan gyönyörű kilátás! Élvezetes utak, sok jó hely, ahol érdemes lehet megállni nézelődni, fotózni!

A Monoszló és Mencshely közötti szakasz kifejezetten nagy kedvenc. Az útvonalról minimálisan letérve még a Zádor-várat is meg tudjuk nézni. Kevésbé ismert várrom ez az 1300-as évek végén épült, gótikus épület maradványa. A majdnem 400 méter magasan fekvő romhoz megéri felkapaszkodni vagy Barnag felől kerékpárral eljutni, hiszen a mesés helyszínről páratlanul szép kilátás nyílik a Balaton irányába.

Technikai nehézség: 3 csillag
Erőnléti nehézség: 3 csillag
Ajánlott kerékpár: Trekking, Gravel, Monti, E-monti

Az út egésze 386 kilométer, és kb 3600 méter szintet tartalmaz. Ezt bátrabbak kettő, erősek 3 nap, családosok egy hét alatt teljesíthetik. Szerintem kevesen lesznek azok, akik egyben nekirugaszkodnak ennek a távnak, érdemes lehet inkább tájegységenként megpróbálni hétvégente, és úgy teljesíteni az egészet.

Balatoni Kaland kör-2
Ha a gravelt kéne egy képen megmutatni, akkor ez lenne az
Balatoni Kaland kör-2
Forrás: BB365
Ami engem kifejezetten megfogott, az a Káli-medence, és oda mindenképpen vissza fogok még térni!

Applikáció

Ami kifejezetten jó az applikációban, és a BB365 oldalon, hogy az útvonal mellett nem csak azt látjuk, hogy melyik szakasz megy terepen, vagy betonon, hanem azt is, hogy milyen látványosságok, megálló pontok, esetleg szervizpontok vannak. Ez nagyban segíthet, ha valami problémánk van tekerés közben.

Lessetek rá a BB365 oldalra, mert sok más túraajánlót, és hasznos infót is találhattok!

A BalatonBike365 hálózat segítségével bármelyik part menti településről könnyen rácsatlakozhatsz a KK400 körre.Ha nem csak egyszerűen túrázni szeretnél, hanem szeretnéd a teljesítményedet későbbi önmagaddal vagy másokkal összehasonlítani, a 12 szakaszból álló túraútvonal teljesítésének mérését 50 helyszínt jelölő QR kód hálózat segíti, melyeket a telefonoddal leolvasva akár másodperces pontossággal versenyezhetsz magaddal, barátaiddal vagy sporttársaiddal.Regisztráció után és minden szakasz sikeres teljesítése után letölthető, a közösségi médiában megosztható online oklevelet kapsz, valamint személyre szabottan gyűjtheted az általad teljesített szakaszokat.Ha pedig mind a 12 részszakaszt teljesíted akkor emlékül egy BB365 ajándékkal leszel gazdagabb.

A K400 letekeréséhez az ország legnagyobb, kölcsönözhető gravel flottájával is várnak a BalatonBike365 központok.

Jelenleg 24 db Scott és 12 db Bianchi gravel kerékpár kölcsönözhető. A hagyományos és e-gravel bringák minden méretben elérhetőek, ezeket az előzetes foglalás után szállítják az átvételi helyekre, a négy BalatonBike365 központ bármelyikébe. A bérleti díjak kedvezőek, már egy napos bérlés esetén is csak 9.500 Ft-tól indulnak!

Ami a bérelhető flotta technikai részleteit illeti: nemzetközi szinten is kuriózum a legjobb súly/teljesítmény aránnyal rendelkező TQ HPR50 motorral szerelt Scott Solace Gravel eRide eGravel szériánk. HMX carbon váz, kényelmes endurance geo, Sram Rival HRD fékek, együtt egy igazán high-end kalandot ígérnek elektromos rásegítéssel.

Az analóg teljesítmény szerelmeseit aluvázas, carbon villás Scott Speedster Gravel 30 típussal várja Shimano GRX 400-as szett 2x10 sebességes váltás, RX400-as fékek, magas minőségű Syncros kiegészítők, és szinte határtalan pakolhatóság. A flottánkban lévő szexi Bianchi Impulso Allroad modellek pedig a sokoldalúság és a komfort megtestesítői. Shimano GRX 600-as szett, 2x11 sebességes váltás, RX400-as fékek.

A kerékpárok közvetlen foglalása a www.balatonbiketour.com oldalon elérhető!

balatonbiketour.com