Banff filmelőzetesek

Banff filmelőzetesek

(x) - Támogatott tartalom
2013/04/08
Az év eseménye a kalandsport filmek kedvelői számára!

A Banff World Tour budapesti állomásán a világ legjobb hegyisport filmjeiből készült válogatást nézheti meg a közönség.

Hegymászó expedíciók történetei, különleges helyszínekre vezető utazások, adrenalindús kalandok földön, vízen és levegőben: sziklamászás, freeride síelés, extrem snowboard, hegyikerékpározás, terepfutás, vadvízi kajakozás.
A filmek témája széles, egy valami azonban összeköti őket: az outdoorsportok szeretete, a természet és az emberi teljesítmények iránt érzett tisztelet valamint a legtöbb filmre jellemző ötletes, újszerű és olykor művészi látásmód.

A Banff Hegyifilm Fesztiválon részből álló programok szerepelnek műsoron. Egy adott program központi elemét egy hosszabb, 30-40 perces filmalkotás jelenti, amelyet a kalandsportok teljes palettáját felvonultató, rövidebb kisfilmek gyűjteménye egészít ki. Az így összeállított másfél órás programok színes, változatos, szórakoztató programot kínálnak a legkülönbözőbb ízlésű outdoorsport rajongók számára is.

 

A fesztivál nyitóprogramja: A „La Voie Bonatti” című film bemutatása és Cristophe Dumarest előadása
A Banff nyitónapján, április 19-én, pénteken 19:00 órai kezdettel vetítjük a „La Voie Bonatti”, azaz a Bonatti út című francia filmet, majd meghallgatjuk az egyik főszereplő, Cristophe Dumarest előadását. A világklasszis francia mászó mesél a kalandjairól, az expedícióiról és beavat minket a Bonatti út című többszörösen díjnyertes film számos titkába is.

 

La Voie Bonatti
Filmelőzetes
A film névadója, a nemrégiben elhunyt Walter Bonatti az olasz hegymászás ikonikus alakja, aki mindig, mindenhol a nehezebb utat kereste. Számos új mászóút és expedíció fűződik a nevéhez a Dolomitoktól a K2-ig.
Cristophe Dumarest és Yann Borgnet francia alpinisták Bonatti előtt tisztelegnek és követik az általa végrehajtott hőstettek helyszíneit. Céljuk három nehéz út egymás utáni és pihenés nélküli megmászása, amiket még Bonatti nyitott a Mont Blanc masszívumban. Azáltal, hogy összekötik a Grandes Jorasses északi falát, a Grand Capucin-t és a Pillier Rouge du Brouillard-tól a Mont Blanc csúcsáig vezető utat, átvitt és valós értelemben is találkoznak „Mont Blanc ország” hősével, korának legmeghatározóbb hegymászó egyéniségével, Walter Bonattival.
Cristophe Dumarest és Yann Borgnet a mászások között nem használt felvonót. Amikor az egyik átkötéskor le kellett jönniük a völgybe, Yann édesapja vitt nekik két versenybringát. A hatnapos, folyamatos mászás végén este 21 órára értek a Midire, ahol már nem jártak a felvonók. Így két jóbarátjuk segítségével siklóernyővel tértek vissza Chamonix-ba.

 

Cristophe Dumarest
A francia Cristophe Dumarest az Alpok lábánál született. Hamar meg is ismerkedett a csúcsokkal, mivel édesapja apró gyerekként szinte a hátizsákjában vitte magával a túrákra. Tíz éves kora előtt már 4000 m szintet tudott gyalogolni felfelé. Ekkor még a túrasízés volt a szerelme, amit tizenhárom évesen a hegymászásra váltott, és a híres oktató, Patrick Gabarrou vette szárnyai alá.

Legkedvesebb mászótársa, szinte testvére, Aymeric Clouet (AC), akivel szívesen nevezik magukat AC/DC párosnak. Cristophe-ot többször jelölték a Francia Hegy- és Sziklamászó Szövetség Kristály-díjára, amit leginkább az új és nehéz utak nyitásáért ítélnek oda.  Büszke arra, hogy a Lafuma technikai tanácsadója és mindenhol hirdeti, hogy 1953-ban Hillary és Tenzing is Lafuma hátizsákot használt.

Cristophe az előadása során őszintén avat be minket egyéni látásmódjába, a kalandjaiba, és a Bonatti út (La Voie Bonatti) című film egyik főszereplőjeként, a történet néhány titkába is.

Az előadást természetesen tolmács fogja magyarra fordítani. Időtartam: kb. 50 perc.

 

Banff Hegyifilm Fesztivál
Banff Hegyifilm Fesztivál

 

10 kiemelt film

Crossing the Ice
2012-ben elnyerte a Banff Hegyifilm Fesztivál Fődíját.
2012-ben a „Felfedezés és Kaland” kategória győztese.
2012-ben elnyerte a Közönségdíjat.
Filmelőzetes
Két ausztrál kalandor expedíciója a Déli-sarkra. 2275 kilométer az Antarktisz kietlen és zord jégpáncélján – úgy, ahogy előttük még senkinek sem sikerült.
A kihívás adott. Az Everest csúcsára eddig 4600-an jutottak fel, a Déli-sarkra önerőből azonban csak 58-an. Közülük azonban eddig senki nem tette meg az utat oda-vissza. Egészen addig így is volt ez, amíg a két ausztrál kalandor, Cas és Jonesy neki nem vágott az útnak.
Az expedíciójuk időpontját Amundsen és Scott – az Antarktisz első felfedezői – versenyének 100. évfordulójára tették. Az Antarktisz partjáról, Hercules Inlet-ből sílécekkel vágtak neki az oda-vissza 2275 kilométeres távnak. Semmilyen külső segítséget nem vettek igénybe, az induláskor 160 kg súlyú felszerelésüket szánokon húzták maguk után. Induláskor -40 °C volt a hőmérséklet és az expedíciójuk 89 napja alatt ketten összesen 55 kg-t fogytak.
Az expedíció sikeres volt! Ők a világon tehát az elsők, akik önerőből az Antarktisz partjáról eljutottak a Dél-sarkra, majd ugyanígy vissza. A film erről a különleges expedícióról szól.

 

Cold
2011-ben elnyerte a Banff Hegyifilm Fesztivál Fődíját.
2011-ben a „Legjobb hegymászó film” kategória győztese.
Filmelőzetes
Az elmúlt 26 évben 16 expedíció próbálkozott azzal, hogy megmásszon téli körülmények között Pakisztánban egy nyolcezer méteres csúcsot. 2011 február 2-án három alpinista – Cory Richard, Simone Moro és Denis Urubko – végre sikerrel járt.
A helyszín a vad Karakorum és a 8035 méteres Gasherbrum II. A hőmérséklet -46 °C.
Hátborzongatóan nyers, felemelően gyönyörű, meghatóan őszinte és alázattal teli történet egy életveszélyes és emberfeletti teljesítményről. Nem véletlenül nyerte el a Cold nem csak a Banff Hegyifilm Fesztivál, de több más rangos fesztivál nagydíját is.

 

On the Trail of Genghis Khan
2011-ben elnyerte a Közönségdíjat.
Filmelőzetes
Az ausztrál Tim Cope 2004-ben eposzba illő utazásra indult. Mongóliából három év alatt Magyarországig, Ópusztaszerig vándorolt, miközben Dzsingisz Kán nyomdokait követte. Egy csapat lóval és egy kutyával vágott neki a tízezer kilométeres útnak, és közben 137 órányi anyagot forgatott. Útközben nomádok vendégei volt, ő maga is nomáddá vált és az egyetlen modern kori lovassá, aki átkelt a sztyeppén.
Ez a film Tim kalandjait meséli el, hogyan vágott át a végtelen pusztákon, a jeges magashegységeken és a kietlen sivatagokon. Hogyan lett minden lépéssel egyre bölcsebb és hogyan varázsolta élővé az útja során átszelt országok történelmi örökségét.
Mire Tim hosszas vándorlása végeztével Ópusztaszerre érkezett, már híres lett. Az ő történetének magyar vonatkozása különösen érdekessé teszi számunkra ezt a többszörösen díjnyertes filmet.

 

Kadoma
2011-ben a „Felfedezés és kaland” kategória győztese.
Filmelőzetes  
Kadoma a legendás dél-afrikai kajakos, Hendri Coetzee beceneve volt. Az utolsó expedíciójáról készült film sokkal több, mint egy dokumentumfilm, amiben Hendri a kongói Lukuga folyó legveszélyesebb, vízilovaktól és krokodiloktól hemzsegő szakaszán kajakozik. A felvételek Afrika ritkán látott vidékeire kalauzolnak el minket, segítségükkel bepillantást nyerhetünk az expedíciós csapat, valamint a helyiek életébe is. A Banff Hegyifilm Fesztivál egyik legizgalmasabb produkciója!

 

1st Afghan Ski Challange
2012-ben a „Hegyi sport” kategória győztese.
Filmelőzetes
A helyszín a konfilktusokkal teli Afganisztán egy csendes sarka, Bamiyan tartomány, az 5000 m magas Band-e-Amir Lake hegység, 180 kilométerre Kabultól.
Már két alkalommal rendeztek lesikló síversenyt ezen a helyen. Az első versenyre 10 afgán nevezett, de egy évvel később már 15 induló volt. Közülük 6 külföldi versenyző.
A 7 kilométeres pályán elsőként egy afgán ért célba, a legjobb külföldi a svájci Gabriel Shohet volt.
Bamiyan tartomány a háború kitörése, azaz 2001 óta le volt zárva a külföldiek előtt. A síversenynek köszönhetően azonban beindult a turizmus, megnyílt az első külföldiek által is használható határállomás és vendégházak nőttek ki a földből. 2011-ben megalakult az első Afgán Síklub is.
Lehet, hogy a sízés hozza el a környék felvirágzását?

 

Banff Hegyifilm Fesztivál
Banff Hegyifilm Fesztivál

 

Mountains in Motion: The Canadian Rockies
Filmelőzetes
Kiváló filmesek álltak össze, hogy egy lenyűgöző szépségű alkotást készítsenek a kanadai Sziklás-hegységről. Az első felfedezők helyébe képzelték magukat, azokéba, akik először pillantották meg e gyönyörű tájakat.
Ez a különböző filmfesztiválokon többszörösen díjnyertes rövidfilm a különleges time-lapse technikának, egy eredeti történetnek, valamint a jó zenéknek köszönhetően új perspektívában mutatja be a kanadai Sziklás-hegységet. Biztosak lehetünk benne – bár ezt eddig is jól tudtuk –, hogy bolygónk egyik leggyönyörűbb helyéről van szó.

 

Reel Rock 7: Honnold 3.0
2012-ben a „Legjobb hegymászó film” kategória győztese.
Filmelőzetes
Egy elképesztő sziklamászó elképesztő teljesítménye. Alex Honnold 18 óra, 50 perc alatt mászta meg a Yosemite három legendás sziklafalát. Ilyet még senki sem csinált előtte.
Alex Honnold elképesztő technikai tudással és erőnléttel rendelkező sziklamászó. A világ egyik legjobbja. A róla készült film egy egyedülálló rekordról, a Yosemite Triple Crown projektről szól. Összesen 18 órára és 50 percre volt szüksége ahhoz, hogy szólóban, mindenfajta biztosítás nélkül megmássza a Mt. Watkins, az El Capitan és a Half Dome gigantikus sziklafalait.
A Watkins leküzdésére délután 4-kor indult és új gyorsasági rekordot felállítva hajnal 2 óra 20 perckor végzett is vele. Ezután teljesen sötétben megmászta az El Capitan hírhedt falát, a Nose-t, majd a következő délelőtt 10 óra 50 perckor már a Half Dome 700 m magas gránitfalának tetején állt.
A mászásait 95 százalékban szólóban, biztosítás nélkül teljesítette. Három héttel később Tommy Caldwell társaságában megismételte a három mászást. Akkor 21 órára és 15 percre volt ehhez szükségük.
A díjnyertes film Alex Honnold portréja, egyben a szédítő teljesítmény bemutatása.

 

The Freedom Chair
2011-ben a „Hegyi sport” kategória győztese.
Filmelőzetes
Josh Dueck sikeres síelő és edző volt, amíg egy 2004-es síbaleset örökre megváltoztatta az életét. Miután tudatosult benne, hogy soha többé nem fog járni, Josh elhatározta, hogy a lehető legtöbbet hozza ki ebből a rettenetes helyzetből. Egy éven belül visszatért a sípályára és azt csinálta, amit igazán szeretett: síelt; egy tolószékből átalakított, speciális ülősível. Elszántsága miatt hamarosan a figyelem középpontjába került, azonban a síversenyek legjobbjai között lenni sem volt elég számára. A „The Freedom Chair” Josh igazi, megvalósult álma: ülősível megbirkózni Földünk legmeredekebb és legvadabb hegyeivel. Sokak szerint ez az elmúlt évek leginspirálóbb filmje!

 

Reel Rock 7: Wide Boyz
2012-ben a „Legjobb Hegyi Rövidfilm” kategória győztese.
Filmelőzetes
Az angol Pete Whittaker és Tom Randall a repedésmászás szakértői. Kemény arcok, de sajnos Angliában kevés kedvükre való, úgynevezett offwidth repedést találnak. Ezek a repedések a legkellemetlenebbek, szélesebbek a kezüknél vagy a lábuknál, de keskenyebbek a testüknél.
Pete és Tom kellőképpen becsvágyó volt ahhoz, hogy leküzdjék a Utah államban található Century Cracket, a világ legnehezebbnek tartott, sokak szerint mászhatatlan offwidth repedését. A Sheffield-i alagsori lakásukban edzettek, mégpedig úgy, hogy fából megépítették a Century Crack mását. A kemény edzéseknek meg is lett az eredménye. Amerikában sikeresen kimászták a 30 méter magas, függőleges repedést, így ebben a számban most ők a világelsők.

 

Last of the Great Unknown
Filmelőzetes
„142 évvel azután, hogy John Wesley Powell először járta be a Grand Canyont, még mindig vannak olyan részei, ahol még nem járt ember.” Ez lehetne a mottója ennek a filmnek, amelyben egy kanyoningos csapat kalandos útját követhetjük nyomon a hatalmas Grand Canyon titokzatos bugyraiban. Észak-Amerika egyik utolsó felfedezetlen helyén járunk, ahol a mindenki által ismert kanyon mellett számtalan más, kisebb szurdokrendszer is húzódik sosem látott vízesésekkel és szédületes méretű sziklaszurdokokkal.
A csapat tagjai életük legnehezebb expedícióját teljesítik: zuhatagokon ereszkednek le, vízzel teli sziklaszorosokban úsznak, és ember által nem érintett falakon másznak. A film bolygónk egyik legcsodálatosabb helyszínét mutatja be.

Hirdetés
Hirdetés