Vak futó és vezetőkutyája írt történelmet a New York Félmaratonon

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2019/03/20
Thomas Panek és hétéves vakvezető kutyusa, Gus az első, aki hivatalosan is teljesítette a New York-i félmaratont. 
Hirdetés

Igaz, a futást három vezetőkutya kíséretében kezdte Panek, a célszalagot végül négylábú vezetőjével, Gus-szal szakította át, kevesebb, mint 2 óra 21 perces idővel. 

"Mostantól ezt bárki megteheti, aki szeret futni - és történetesen nem lát. Íme egy újabb dolog, amiben többé nem számít, milyen kihívásokkal is küzdesz. Ne higgy annak, aki azt mondja, nem vagy rá képes." - - nyilatkozta a verseny után a futó a The Post című lapnak.

A most 48 éves Panek kamaszkora óta fut. Amikor a húszas évei elején egy ritka, örökletes betegség miatt elvesztette a látását, egy időre abbahagyta a futást.
"Még attól is rettegtem, ha át kellett mennem egy úton" - mesélte Panek.
26 éves volt, amikor hozzákerült első vakvezető kutyája, és a sors úgy hozta, hogy éppen ezen a napon ismerkedett meg leendő feleségével is.

"Lett egy vakvezető kutyám, rátaláltam a szerelemre, munkát kaptam, gyerekünk született - jobbat el sem tudtam volna képzelni akkoriban, iszonyúan elégedett voltam - vallott akkori életéről a futó. Mióta elvesztette a látását, 20 maratonon is túl van már, és ebben a teljesítményben komoly szerepet játszanak futásra is betanított vezető kutyái.

Habár a konzervatívabb nézetek szerint a vakvezető kutyák csak ritkán tudják 100%-osan ellátni segítő szerepüket futás közben, Panek mindezt felülírni látszik, sőt, még egy komplett programot is összeállított, kifejezetten futókat kísérő vakvezetők számára. Guiding Eyes For The Blinds nevű  szervezete mára 175 négylábú végezte el a "képzést", hogy vak futók kísérője lehessen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Guiding Eyes for the Blind (@guidingeyes) által megosztott bejegyzés, Márc 18., 2019, időpont: 10:19 (PDT időzóna szerint)