Menü

2008.01.16.     Hozzászólás 0

Új fogalom: technikai dopping

Nem indulhat el a Pekingi Olimpián Oscar Pistorius, aki műlábakkal indult volna az épek mezőnyében. Az IAAF szerint a művégtagok túlzött előnyt jelentenek az ép sportolókkal szemben.


A sportág nemzetközi szövetsége úgy döntött, nem indulhat a pekingi olimpián a műlábakkal versenyző dél-afrikai 400-as futó - aki a parasportolók között 100 (10,91), 200(21,58) és 400 m-en (46,34) is világcsúcstartó.

A döntést a kölni sportegyetem biomechanikai és ortopédiai intézetében végzett, mindenre kiterjedő tesztsorozat eredményeinek ismeretében született. A vizsgálatok kimutatták, hogy az atléta által használt protézisekkel egy adott sebesség huszonöt százalékkal kisebb erőkifejtéssel tartható fenn, mint az ép versenyzők esetében.

Ráadásul a térd alatt rögzített műlábak majdnem háromszor több erőt kapnak vissza a talajtól egy emberi lábhoz képest, továbbá a futás során a protézissel mindössze 9,3 százalék az átlagos energiaveszteség, míg az épeknél ez az arány 41,4 százalék.

A mérések ismeretében már-már "gép és ember közötti versengés"-ről beszélhetünk. Kétség kívül elismerésre méltó minden testi fogyatékkal élő kitartása és küzdelme a sport világában, de - a sport tisztaságát megőrizendő - szükséges az ehhez hasonló korlátozások meghozatala.