Tízezres csúcs dőlt meg a T-Com Vivicittán

www.futanet.hu - Támogatott tartalom
2006/04/10
Több mint tízezren választották a futást szombaton délután a Felvonulási téren megrendezett 21. T-Com Vivicittá Városvédő Futáson. A tavalyi 9500 fős csúcs után egy újabb álomhatárt döntött meg a futó-városvédő mozgalom a fővárosban. Minden idők legnépesebb Vivicittáján 800-an a gyaloglást (3 km), 3900-an a Minicittát (3 km), 1700-an a Midicittát (6 km) és a 3800-an a leghosszabb és legnagyobb hagyománnyal bíró Vivicittát (10.5 km) teljesítették. A klasszikus távon két fiatal tehetséges atléta, Minczér Albert (32:22)és Erdélyi Eszter (37:35) szerezte meg a győzelmet.
Több, mint 6000 futó a Vivicittán
A tavasz legnagyobb futóeseményét, a 21. T-Com Vivicittá Városvédő Futást rendező BSI Guinness rekordnak is beillő teljesítménnyel öt nap leforgása alatt az árvíz sújtotta Margitszigetről a Felvonulási tér re helyezte át az esemény központját. Tavaszi simogató napsütés és igazi futóidő fogadta a Városligetben óráról órára növekvő tömeget. A három különböző hosszúságú futótáv, a gyaloglás, a Nordic Walking, a téren felállított játékok és a kiállítók kicsiknek és nagyoknak, profiknak és amatőröknek, időseknek és fiataloknak, családoknak és barátoknak kínáltak tartalmas programot. A futótávokat minden alkalommal az Uniqa VitalClub edzőinek közös bemelegítése előzte meg. Majd a BSI események állandó hangulatfelelőse és szpíkere, Péter Attila tartotta melegen a futók izmait a megszokott koreográfiával vezényelt "rajtgyakorlataival" az utolsó percekben. A hangos visszaszámlálás elsőként a gyaloglókat indította útjára. A nagymamák és nagypapák, anyukák és apukák gyermeküket kézen fogva sétáltak a téli álmából lassan ébredező liget kacskaringós útjain. A gyaloglók közül többen megismerkedtek és kipróbálták a Finnországból eredő Nordic Walkingot. Akik valamilyen online szabadidő eltöltés iránt érdeklődnek, futás előtt, közben vagy után, kattintsanak erre a linkre: Klikk ide. A gyaloglók célba érkezése után elkezdődött a futófesztivál. Nem volt megállás, óránként dördült el a rajtpisztoly. Elsőként a Midicittá mezőnye vágott neki a 6 kilométeres távnak. A férfiaknál a veszprémi Takács Dávid (18:57), a magyar atlétika fiatal 800-as tehetsége csakúgy mint 2005-ben, az idén is elsőként szakította át a célszalagot Soós Dávid (19:07) és Emmer Attila (19:09) előtt. " Egy nyolcszázas futónak a hat kilométer kicsit hosszú, de így az alapozási időszakban még belefér a felkészülésbe. Több társammal együtt edzőtáborból érkeztünk a mai versenyre, jó volt kimozdulni az edzések egyhangúságából. A márciusi fedett pályás világbajnokságon először voltam felnőtt válogatott, ahol rengeteg új tapasztalatot szereztem. Jó lenne, ha az augusztusi göteborgi Európa-bajnokságon a selejtezőn túljutva kapnék még kétkörnyi lehetőséget a bizonyításra." - hangzottak a junior Európa-bajnoki döntős szavai. A hölgyek versenyét a budapesti Molnár Tímea (22:48) magabiztosan nyerte. "A győzelmem tette emlékezetessé számomra a mai napot. Harmadszor állok rajthoz a városvédő futáson, mégis ez volt az első alkalom, hogy nem a klasszikus 12 km-es távot választottam, hanem a Midicitta 6 kilométerét. Az idén 3000 méteres síkfutásra készülök, így ez a táv jobban beleillett a felkészülésembe."
Midicittá után Minicittá, azaz a legrövidebb táv következett a nap legnagyobb létszámú mezőnyével.
Már több mint 6400-an értek célba, amikor a Vivicittá mezőnye felsorakozott a rajtvonalnál. A pisztoly dr. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes kezében dördült el. A majd négyezres futótömegnek négy percnél hosszabb időre volt szüksége ahhoz, hogy áthaladjon a rajtkapu alatt. A hosszúra nyúlt összefüggő futókígyó nem hagyta pihenni a közönséget. Szólt a taps a futófolyosón belül és kívül is. Közben az élen ádáz küzdelem folyt a győzelemért. A magyar atlétika tehetséges huszonéves fiataljai diktálták a tempót. Sokáig együtt haladt az élboly, a kivárás taktikáját választották. Az első robbantást az 5000 méter junior Európa-bajnoki bronzérmese, a pécsi Tóth László vállalta fel, de nem sikerült leszakítania az üldözőket és végül a dobogó harmadik fokára állhatott . "Nem készültem külön erre a versenyre erős edzések vannak a hátam mögött és ezt is edzésnek szántam, ami nem jelenti azt, hogy ne győzni jöttem volna. A versenykörülmények, a hangulat olyan többletet jelentenek, amelyet nem lehet edzéskörülmények között megvalósítani." A második helyen csapattársa, Ott Balázs érkezett , aki ezzel egy helyezést javított a tavalyi eredményén. A győzelmet a Midicittához hasonlóan veszprémi futó, Minczér Albert szerezte meg. "A táv első felében megpróbáltam a többieken utazni, majd az utolsó kilométereken Lacival együtt menni. A végére nekem maradt több erőm, így enyém lett a győzelem." - mondta a junior Eb ezüstérmes akadályfutó. A nők versenyében kevesebb volt az izgalom. Erdélyi Eszter és Zsófia korán ellépett a mezőnytől és külön párharcot vívott. "Arra számítottam, hogy a korábbi győztesek közül Saticu Simona vagy Kálovics Anikó rajthoz áll, ezért azt a célt tűztem ki magam elé, hogy jó tempót és időt fussak. Nem így történt. Sőt a húgom, Zsófi lett a legnagyobb ellenfelem. Néha megijedtem, mert nagyon jött utánam. Azt hiszem a kicsi húgi, már nem is olyan kicsi?!" - mondta mosolyogva a győztes Erdélyi. A nőknél az Erdélyi testvérpár küzdelmébe nem tudott beleszólni az Ironman többszörös magyar bajnoka Harsányi Zsuzsa, de számára ez csak kedves emlékű kaland volt a Hawaii Ironman felé vezető úton. A T-Com Vivicittá Városvédő Futás további két vidéki nagyvárosban Kaposváron (május 14.) és Egerben (május 27.) várja a futni, mozogni vágyókat. A BSI következő eseménye a 6. Hegyvidék Félmaraton és Váltó a Normafánál, május 7-én.