Téli felkészülés felszerelései 2. Hír

Guttmann Zoltán
2007/12/06
A téli futás/terepfutás egyik nagy hátránya a nappalok rövidülése. A sötétben futásnak két nagy hátránya van akár városban futunk akár terepen. A városban a közúti forgalom miatt (amennyiben nem sikerül zárt védett területen futni), az utakon a közúti forgalomban veszélynek vagyunk kitéve.
Hirdetés

Fejlámpák

A téli futás/terepfutás egyik nagy hátránya a nappalok rövidülése. Ilyenkor már négy óra magasságában teljes a sötétség. A nap ilyenkor szégyelli magát és elbújik korán. A sötétben futásnak két nagy hátránya van akár városban futunk akár terepen. A városban a közúti forgalom miatt (amennyiben nem sikerül zárt védett területen futni, mint például a Margit sziget), az utakon a közúti forgalomban veszélynek vagyunk kitéve, autósok számára láthatóvá kell tenni magunkat.

Erre a célra a ruházatra erősíthető fényvisszaverő csíkok, boka vagy karpántok alkalmasak lehetnek illetve a minden benzinkúton kapható láthatósági mellény is tökéletes. Továbbá az sem hátrány, ha látunk a sötétben vagy a helyenként hiányzó közvilágítás mellett egy kevés fény jut a lábunk elé, hogy biztonságosan bármely sérülés nélkül tudjunk haladni az esetleges sáros latyakos gödrös magyar utakon.

Ha terepen futunk erdős ligetes részeken, földutakon ott mindenképp számítanunk kell az egyenetlen esetleg mély vályús bemélyedésekre , amelyek még nappali fény mellett is komoly sérülés veszélyt jelenthetnek egy-egy esetleges rossz talajfogás esetén. Esti teljes sötétség mellett nem árt, ha legalább 10-20 méter távolságban előre látjuk mi vár ránk az úton. Terepen ritkán van közvilágítás, így a futásnál saját fényforrás képes segíteni a látásban. A kézilámpa kényelmetlen viselet futásnál, mert az egyik kezünket lefoglalja és a futásnál a kéz természetes mozgása miatt a fényt nem tudjuk stabilan a haladás irányában tartani ahol fontos, hogy fény állandó legyen. A testünk bármely részén egy lámpa rögzítése problémát jelenthet így marad a futásnál egyetlen stabil részünk a fej.

A fejen hordott fényforrás könnyedén abba az irányba képes világosságot létrehozni amerre nézünk/látunk . Fejlámpák nagy választéka képes kiszolgálni a különböző igényeket. Amit tudnunk kell az elérhető fejlámpákról, mikor választunk.

1. Mekkora távolságot képesek bevilágítni?   2. Mennyi ideig képesek fényt adni?   3. Szúrófényt adnak kis felületen, vagy szórt fénnyel nagy teret világítanak be rövidebb távolságra?   4. Mínusz fokban mennyi ideig képes működni?   5. Mennyire kényelmes?   6. Tölthető akkumulátorokkal is működik, vagy nem?   7. Fényerő szabályozható-e?

Nézzük mit kell értenünk a fenti kérdésekből

1. A futáshoz alapvetően 6-15 méter világítótávolság elegendő , és az a jó, ha a látómezőnkben mindent bevilágít és láthatóvá tesz a fény. Erre a legalkalmasabb a hagyományos és a modern Luxeon LED technológia. Ez a technológia 10 métertől 70-80 méterig is képes elvilágítani, ami akkor lehet hasznos, ha a távolban meg akarunk nézni valamit.

2. Minél nagyobb egy lámpa teljesítménye annál több energiára van szüksége annál nagyobb kapacitású elem vagy akkumulátor szükséges a működtetéséhez. A nagyobb kapacitás minden esetben nagyobb-nehezebb akkumulátor cipelését kívánja meg ezért érdemes mindenkor mérlegelni mennyire is fontos és mennyi ideig a nagy fényerő. A modern LED technológia akár a klasszikus LED és a Luxeon LED is processzor vezérelt, így a fényerő mindig a kívánt teljesítményre szabályozható. Ezen lámpák méret kicsi kompakt kis súlyú így a futásnál legelőnyösebb ezeket használni. A LED és Luxeon technológia akár 200-300 órás üzemidőt is képes produkálni, míg ugyanekkora elemekkel a hagyományos kripton izzók csak 3-5 órás időtartamot.

3. Az éles szúrófény akkor jó, ha nagy távolságra akarunk ellátni. Edző futásnál ez kevésbé követelmény inkább a szórt minél nagyobb látószögű fény a jobb. A legjobb viszont, ha van a fénynek egy központi erős nagyobb távolságot fényesebben bevilágító csóvája és a körülötte lévő szélesebb látómezőt is szórt fényből rendesen bevilágítja. Ezt a Luxeon technológia lámpái nyújtják a speciális kialakítású lencséivel. Ilyen lámpák a Silva L2 és L1 valamint az Silva LX lámpák.

4. A téli edzések velejárója a negatív hőmérséklet. Előfordulhat néha mínusz -15-5°C is. Az 5 °C alatti hőmérsékleten az alkáli elemek és a NiMh akkumulátorok nem képesek energiát leadni a lámpának. Ha a hőmérséklet vissza megy ezen hőmérséklet fölé, a teljesítmény is visszajön de hát télen jellemző a hideg és a sötét. Emiatt akkor jó egy lámpa ha a test melege, az elemet vagy az akkumulátort megfelelő hőmérsékleten tartja. Az akkumulátor legtöbbször a fejen hátul vagy a lámpatest mögött található, vagy vannak olyan speciálisan futóknak tervezett lámpa ahol derékon elhelyezve az elemeket a hőmérséklet állandóvá tehető. Mindegyik esetben a test melege elegendő a lámpa működéséhez.

5. Mennyire kényelmes? Ez jó kérdés ki kell próbálni és kiderül első használatkor. Azok a lámpák, ahol a lámpatest kicsi könnyű ott a fejen hordás nem kényelmetlen, választáskor próbáljuk fel mindenképp pontosan beállítva a fejpántot, így érezhetjük mennyire zavarhat bennünket a futásnál. Jó lámpa választás titka a kipróbált lámpa.

6. A legtöbb fejlámpa AA vagy AAA ceruzaelemekkel működik. Ezek a méretű elemek akkumulátorként is kaphatók. A legtöbb lámpa tölthető NiMh akkumulátorokkal is működik, a ma kapható legnagyobb kapacitású akkumulátor nem sokkal marad el teljesítményben a klasszikus tartós elemektől. Előnyük, hogy legalább 500-1000× tölthetők és újra használhatók.

7. A 2. és 3. pontban már említettük, hogy a modern LED technológia a fényerőt képes szabályozni ez által mindenkor akkora fényerőt érhetünk el amekkorára szükségünk van, vagy ha az elemek már lemerülőben vannak, akkor kisebb fény mellett még sokáig jó néhány órán keresztül is használhatók maradnak.

Ne spóroljunk a téli futáshoz szerezzünk be egy biztonságos kisméretű kompakt fejlámpát ezek a fejlámpák néhány ezer forinttól már elérhetők és nagy segítség a téli felkészülésben.
Hirdetés