Menü

2006.09.05.     Hozzászólás 0

Szigetfutás

Minden hónap első szombatján rendezik meg
ismeretlen tettesek,
az ország talán legrégebbi havi rendszerességű szabadidő sportrendezvénye, a Szigetfutás.

A múlt szombaton volt szerencsém (idén már másodszor) kipróbálni magamat és kedves kollegám is kilátogatott a „versenyre” és készített jó pár fotót. Ezeket a cikk végén található Galériában megtekintheti mindenki. De mindenekelőtt a Szigetfutás története:

"Az ötlet régi, az öttusában is ismert, csak éppen kellett hozzá a számítógép. A nyolcvanas évek közepén egykori futótársunk angliai munkája során találkozott vele...

Hazatérve úgy gondolta, Budapesten is meg lehetne valósítani valami hasonlót. Frissen vásárolt PC-jén készített egy adatkezelő programot. Az 1989. novemberi első verseny hőpapírra nyomtatott listája bizony nehezen olvasható már.


A helyszín egy percig sem lehetett vitás: a Margitsziget peremén már akkor is sokan futottak, kihasználva a tisztább levegőt, az autóktól mentes környezetet. Az uszoda a tisztálkodás lehetőségét kínálta; végre nem kell izzadtan hazamenni egy verseny után. (Ez a helyzet ma már nem ilyen rózsás, a belépők árának emelése néhány éve vissza is vetette a létszámot.)


A verseny első korszakában a kocogók, fogyókúrázók, triatlonozók, kezdő atléták, "öreg" sportolók voltak a törzstagok. A már nem fiatal Szekeres Ferenc többször futott 16 perc 45 másodpercet (akkor mégis fiatal?). Akadt 80 évnél idősebb és akadt 5 éves futó is. A legnagyobb létszám 250 körül mozgott. Évente 400-500 rajtszám talál gazdára. Kialakult egy törzsgárda (van aki, csak kétszer hiányzott), de sokan elmaradnak.


A verseny alapítója ismét külföldön talált munkát, néhány társára maradt a szervezés. Egyikük kezdeményezésére megalakult egy gazdasági társaság (nem írjuk le a nevét), hogy intézményes keretek között vágjon neki a verseny továbbfejlesztésének. Az álmokból nem lett semmi, a verseny maradt, ami volt, a társulat egyetlen megmaradt tagja italautomatákat értékesítve próbál fennmaradni.


Tíz éve egy napilapban megjelent, hogy Kecskeméten is rendeznek hendikep futást, de ma már nem hallani róla. Sikeresen működik viszont a törökbálinti kezdeményezés, amitől ismét felbátorodtak a szigeti futás szervezői; ezúton kürtölik világgá a lokálpatriótáknak, próbáljanak meg lakóhelyükön alkalmas környezetet találni, és megalapítani egy versenysorozatot. Lehet, hogy támogatásra találnak, lehet, hogy nem, de biztos, hogy rangosabb esemény fog születni, mint a fővárosban az ezernyi program között eltűnő Szigeti Hendikep.


Az egyetlen ünnepi mozzanat a századik futás alkalmával, 1998-ban a hatalmas torta elfogyasztása volt. Most, négy évvel később a 150. futást ünnepelve inkább az internetes oldalt újítjuk meg.


A futás neve 2003-tól Szigeti Hendikepről Szigetfutásra változott. Ez valóban csak a név megújúlását jelenti, a futás rendszere maradt a régi."
(a Szigetfutás honlapját idéztük)

Ha szeretne többet olvasni a verseny rendsz eréről, a lebonyolításáról click IDE.


- Mozgásvilág -