Sport földön, vízen, levegőben és az űrben Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/04/05
A földi természet elemeit már meghódította az emberiség, úszni, futni , és repülni is megtanultunk. Az emberi kíváncsiság és a "mindig többet akarás" eredményeképp már a súlytalanság állapotában, az űrben is megvetette lábát a sport iránti szenvedély .
Hirdetés

Április 16-án Susan Williams , a Nemzetközi űrállomás (ISS) legénységének tagja a maratoni távot kívánja lefutni , felhívva ezzel a figyelmet a mozgás fontosságára. Az eseményre a Boston Marathon nal egy időben kerül sor, amire Williams még tavaly januárban kvalifikálta magát a Houston Marathon on.

A súlytalanság állapotában egy futópad és némi rögzítő-szerkezet lesz a 41 éves űrhajósnő segítségére, amin az ISS legénysége amúgy is rendszeresen edzi magát.

Williams december 9. óta tagja az ISS legénységének, és valószínűleg meg fogja dönteni az űrben tartózkodás amerikai rekordját. Az eddigi két csúcstartó, Carl Walz és Dan Bursch 196 napot töltöttek az űrben, ezt az ISS jelenlegi parancsnoka, Michael Lopez - Alegria fogja felülmúlni 214 nappal, ha a terv szerint április 20-án visszatér a Földre. Williams július 11-én nagy eséllyel őt is übereli majd, mivel a nőt hazaszállító Endeavour űrsikló szinte biztosan nem tud majd az előzetes tervek szerint június 28-án elstartolni.

Egyelőre tehát nem született új sport az űrbéli közegben, bár ha egyre több sport-rajongó jut fel, idővel ez is bekovetkezhet.
- Mozgásvilág.hu -

Hirdetés