Rióig mindenképpen kitartok

Berendi Antal
2012/11/10
Interjú Kiss Danival
Hirdetés

Kétszeres Olimpikon gátfutó, Év atlétája 2010-ben, EB bronzérmes, fedett VB. 8. helyezett, országos csúcstartó, Ikarus BSE atlétájával, Kiss Danival egy 16. kerületi kávézóban ültünk le beszélgetni a terveiről, sportpályafutásáról. Melynek során kiderült, hogy kik is az ő példaképei és mit is fog kezdeni, amikor már nem a gátfutás lesz az első, ami remélhetőleg minél később fog bekövetkezni…

 

A 2012-es évedről szeretnélek kérdezni, a sérülésed tükrében hogyan értékeled az elmúlt időszakodat?
A 2012-es évemet a sérülésem után mindenképpen pozitívan értékelem. Örülök, hogy talpra álltam, pedig volt idő mikor ez kétséges volt.
A célok magasan voltak, szerettem volna jobb helyezést elérni az Olimpián, de örülök, hogy ott lehettem es versenyezhettem Londonban.
Ez volt az első lépése a visszatérésemnek, a jövőt illetően vár rám kihívás bőven, igyekszem majd a jövő évi világversenyeken helytállni.

Az edzések hogy mennek, milyen állapotban vagy az alapozás kezdeti ciklusa után?
- Az alapozásomat elkezdtem, gőzerővel készülünk edzőmmel Ifj. Tomhauser Istvánnal és edzőtársammal, Baji Balázzsal, első körben a Götheborgban megrendezésre kerülő fedett pályás Európa-bajnokságra, majd a következő évi fő eseményre, a moszkvai Világbajnokságra.
Jelenleg 6-7 hete készülök és abszolút a széles alapok építéséről van szó. Lassan változik a ciklus es egyre speciálisabb lesz a készülés. De jól megy szerencsére és az időszaknak megfelelően haladok.

Említetted érintőlegesen a jövő évi terveidet, erről beszéljél nekem bővebben légy szíves.
-Igen, a jövő évi tervekről: mint említettem fő célom a moszkvai vb, de a fedett Eb-n is szeretnék olyan eredményt produkálni, amivel teljes mértékben vissza tudok térni a nemzetközi élvonalba. A nyári vb-n pedig óriásit kell nyújtani egy döntő közeli eredményhez, nyilván ez a cél. Bízom benne, hogy egészségben tudok készülni és akkor bármi lehet.

Én biztos vagyok benne, hogy ezeket a terveket meg fogod valósítani, ismerve a Te hozzáállásodat. Egy kicsit számszerűsítsünk. Időeredmény tekintetében mik az elképzeléseid, szerinted mire lehetsz képes fedett pályán, ill. szabadtéren?
-Időeredményeket tekintve, nyilván a lehető legjobbat szeretném nyújtani, nehéz számszerűsíteni, jól szeretnék futni és döntős eredményeket produkálni, ehhez megfelelő időeredményt szeretnék abszolválni, amely az egyéni csúcsomhoz közeli vagy jobb…

Ki a példaképed, ha van egyáltalán atlétikában és esetleg más sportágban, civil életben?
- Példaképem természetesen van, mind a magánéletben mind pedig a versenysportban.
Nehéz lenne sorolni, többen vannak, sokszor nem csak az extra eredményeket produkáló kompetencia a példakép. Gyerekkorom óta több van aztán morzsolódtak le folyamatosan.
A nagy visszatérőket próbálom etalonként követni pl. Liu Xiangot (2004 Athén olimpiai bajnoka 110m gáton, aki komoly sérülésekből tért vissza-a szerk.) vagy még volt szerencsém több ízben Allen Johnsonnal (1996 Atlanta Olimpia bajnoka 110m gáton-a szerk) versenyezni, ő idősebb korára is képes volt nagy meglepetést okozni, legyen így velem is.

Ha már a kort említeted, 30éves elmúltál, ez a 110m-es gátasoknál még nem kor, mint azt láthattuk Allen Johnsonnál is, de meddig tervezel? Rióig gondolom, kitartasz. Utána be fogod fejezni, hogy látod most?
- Így van, 31 éves leszek februárban, Rióig mindenképpen szeretném folytatni, ez egészség függő, utána szeretnék szépen lassan a civil élet felé tervezni. Szeretnék az élsportban maradni, de ez meg a jövő zenéje.

Pályafutásod után esetleg edzőként számíthatunk Rád az Ikarus pályán és kutatni, keresni fogod az utódodat?
- Mindenképpen szeretnék az Ikarus kötelékében maradni, hiszen 10 éves korom óta itt vagyok leigazolva és mindenkit jól ismerek, kicsit több ez, mint egy leigazolt versenyző kapcsolata a klubjával, nagyon családias és jó a közeg.
Edzőként már tevékenykedek pár éve, igaz nem kimondottan az atlétika világában, de ha vége a karrieremnek, akkor mindenképpen szeretném azt a tudást átadni, amit élversenyzőként megtapasztaltam. A tehetségeket pedig mindig kutatni szeretném.

Természetesen addig, mint versenyzőre számítunk Rád és sok sikert és erőt kívánok az álmaidhoz és kitartást minimum a 2016-os Olimpiáig és köszönöm az interjút.
Szívesen. Köszönöm a jókívánságokat! Bízom benne, hogy sok követőm lesz az Ikaruszból. A sok gyermeket látva ez számomra nem is lehet kérdés!

Hirdetés