ÖTILLÖ - Az

ÖTILLÖ - Az "úszófutó" VB

Baumann Viola
Baumann Viola
2014/01/13
Úgy jártok a legjobban, ha összekötitek egymást a csapattársakkal...
Hirdetés

Szeptember első hétfője. Hajnalban csörög a vekker, vége a nyárnak, össze kell pakolni a táskát, indulás a suliba vagy munkába...

...vagy a 10 fokos tengerbe. Szóval mégis inkább dolgoznál?

 

Pedig van más lehetőség is. Az Ö till Ö () résztvevői pedig inkább azt választják. Hétfő reggel 5-től odagyűlnek a partra Sandhamn szigetén, hogy 6-kor elrajtolhassanak kétfős csapatokban. Fontos a bajtársiasság, de a szabályok is bebiztosítják, hogy büntetlenül senki ne hagyhassa ott a párját. Akkor ugyanis vége a versenyének. Az indulók kötelezően békaruhákba bújnak, mivel a tenger vize gyakran csak 10(!) fokos.

 

Ötillö
Ötillö
Kép forrása: flickr.com/photos/otillorace

 

Tehát 6-kor elrajtolnak. Akár még oda is érhetnének a munkába.
Először futnak 1200 métert. Ott vége a szigetnek, tehát megigazítják az úszószemüvegeket, kezükre felcsatolják az ellenállást (teát), majd 1650 métert vígan lubickolnak. A társukkal össze vannak kötve, mivel ha 10 méternél jobban eltávolodnának egymástól, feleslegesen áldozták be a reggeli kávét. Nicsak, ismét egy szigethez értek. Felkapaszkodnak a csúszós sziklákon, visszaveszik a futócipőt, vagy csak kirugdossák belőle a vizet, és boldogan szaladnak 860 métert. Nahát, ismét vége a szigetnek. Sziklákon leereszkedni, úszószemcsit beigazítani, 300 méter gyors. Újra sziklák. Felbukdácsolni, cipő igazít, társ megvan, jöhet a 4,4 km-es futás.

Mi már kezdünk fáradni, ők viszont még összesen 36-szor fognak ki- és bemászni, szikláról vízbe, vízből sziklára. A hosszabb futótávokra érdemes levenni a neoprénszerű vízálló ruhát, a rövidebbekre viszont nem. A hosszabb úszásokra le lehet venni a cipőt, de a rövidebbeket mindenki abban nyomja végig.

Aztán mikor már majdnem 40 km-nyit futottak és több, mint 8 km-t úsztak, akkor vár rájuk egy félmaraton.

Ekkor már elkéstek a munkából, felesleges is bánkódni rajta. A kötelező felszerelést végig viszik magukkal, nem lehet mellettük segítő, és a célba is mindennel együtt kell befutni. Kivéve persze azt a pár kilót, ami közben leugrott róluk. 20.30-ig be kell érni, különben bukták a versenyt. Ekkor természetesen már sötét van, tehát a lassabbak jó eséllyel úszni is sötétben úsznak már a végén. Ha valahol nem tartották a tempót, akkor az ellenőrzőponton lekapcsolták őket, viszontlátásra. A futás mindenféle terepen folyik, erdő, szikla, murva, köves út vagy aszfalt, tehát elég jól kell megválasztani a cipőt. Vízvételi lehetőség három helyen van, frissítő állomás egy kicsit többön.

 

Ötillö
Ötillö
Kép forrása: flickr.com/photos/otillorace

 

Mire mindennel megvannak, 65 km-t futottak és 10-et úsztak. Utóbbi kb. 2 Balaton-átúszás. A futás az ironman másfélszerese, az úszás a 2,6-szorosa. A sziklákon mászkálás megbecsülhetetlen.

A szervezők májusban tartanak egy kvalifikációs versenyt. Ez alapján 2013-ban 112 csapat indulhatott el az Ötillön, de így is csak 99 fejezte be. Pedig ők átmentek a szűrőn…

 

 

2014-ben pedig újra Ötillö. A szervezők figyelmeztetnek, hogy gyakoroljuk sokat a vízről futásra és futásról úszásra váltást. Legalábbis, ha a dupla ironman már jól megy.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés